Desi Bouterse op campagne

'Surinamers zullen het beleid van Bouterse vandaag massaal afstraffen'

Vandaag gaat Suriname naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingen vinden plaats in een erg onrustige tijd. Natuurlijk is er de coronacrisis, waardoor de verkiezingen op een aangepaste manier plaatsvinden. Daarnaast staat het land economisch aan de afgrond, wordt het geteisterd door corruptieschandalen en is de leider van de grootse partij NDP, Desi Bouterse, vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel. Even leken de verkiezingen zelfs niet door te gaan.

Betekenen deze verkiezingen het einde van het omstreden presidentschap van Bouterse? Wel volgens journalist en Suriname-kenner Roy Khemradj. "We hebben nu tien jaar Bouterse achter de rug en de ellende is veel groter geworden dan ik ooit had verwacht."

'Suriname is failliet'

Volgens Khemradj zijn de verdiensten van Bouterse verwaarloosbaar. "Als de regering een weg aanlegt van tien kilometer noemen ze dat al een highway. Die wordt dan feestelijk geopend. Maar die weg heeft wel zestig miljoen Amerikaanse dollar gekost. Dat is wel heel erg veel."

Hij ziet de waardedaling van de Surinaamse dollar als grootste probleem voor het land. "Het land is failliet, heel erg failliet. Ik kom elk jaar in Suriname en zie die geldontwaarding met lede ogen aan. Mensen met een karig inkomen kunnen nauwelijks hun boodschappen betalen."

Bestuurslid Stephano Biervliet van de kleine oppositiepartij PRO (Partij voor Recht en Ontwikkeling) wijst ook naar de economische situatie als belangrijkste verkiezingsthema. "De salarissen blijven hetzelfde terwijl de spullen in de winkels duurder en de vaste lasten elke dag hoger worden. Ondernemers gaan failliet."

Valse beloftes

De 27-jarige Biervliet kreeg eerder dit jaar duizenden Surinamers op de been om te protesteren tegen de regering-Bouterse. "Ik kom op voor de armen. Ze worden beroofd van alle kanten. Er moet iemand zijn die voor hen opkomt."

Er is nog een flink deel van de Surinamers dat de NDP-partij van Bouterse steunt. Ook veel jongeren "hebben nog gewoon een trui aan van de NDP, een pet op van de NDP, vlaggen voor hun huis", zegt Biervliet. Volgens hem worden zij voor de gek gehouden. "Hun wordt een job beloofd, daarom stemmen ze op deze man."

"Maar mensen worden slimmer met de dag. Als je tien jaar de kans hebt gehad en je hebt je tien jaar niet kunnen bewijzen, is het eigenlijk tijd om op te stappen."

'De tijd van Bouterse is om'

Volgens de laatste opiniepeiling stevent de NDP af op een flinke verkiezingsnederlaag en wint vooral de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) van oppositieleider Chan Santokhi.

Journalist Khemradj verwacht dan ook dat de Surinaamse bevolking "massaal het door Bouterse gevoerde beleid en vooral de excessen van de laatste tien jaar zal afstraffen".

Biervliet: "De tijd van Bouterse is al lang om. Dit wordt een verkiezing die ervoor gaat zorgen dat alle corrupte mensen een voor een opgesloten gaan worden in het belang van Suriname."

Voor zijn partij PRO voorspelt Biervliet een tot drie zetels. Khemradj verwacht dat Santokhi, samen met de zetels van andere oppositiepartijen, tot een meerderheid in het parlement zal komen. "De regering kan dan beginnen met het puinruimen en een nieuw geluid in Suriname laten horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl