Frankrijk meldt laagste aantal doden sinds april • 541 patiënten op de IC, daling zet door
- Het RIVM meldt 63 nieuwe doden, 58 nieuwe ziekenhuisopnames. Het aantal IC-patiënten is weer gedaald.
- In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
- En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Einde liveblog, maar...
Op deze plek vind je het nieuwe.
Obama: Trumps aanpak coronacrisis 'een totaal chaotische ramp'
De voormalige Amerikaanse president Obama heeft achter gesloten deuren hard uitgehaald naar president Trump. Hij noemde Trumps aanpak van de coronacrisis een "totaal chaotische ramp". Obama deed dat in een conferencecall voor 3000 medewerkers uit zijn regeerperiode (2009-2017). De opname kwam terecht bij Yahoo News.
Volgens Obama zijn egoïsme, groepsbelang, verdeeldheid en vijandigheid belangrijke drijfveren geworden in de nationale en internationale politiek. Dat is een deel van de verklaring waarom de corona-uitbraak zo "lusteloos en gebrekkig" is bestreden, zei hij.
Zelfs onder de beste regeringen zou het virus hard hebben toegeslagen, ging hij verder. "Onder onze regering die 'hoe kan ik ervan profiteren' en 'naar de hel met alle anderen' tot uitgangspunt heeft gemaakt, is het een totaal chaotische ramp geworden."
Tweede Bundesligaduel gaat niet door vanwege coronabesmettingen
Een week voor de herstart van het betaald voetbal in Duitsland is de eerste wedstrijd afgelast. De wedstrijd Hannover '96-Dynamo Dresden in de tweede Bundesliga gaat niet door omdat twee spelers van Dynamo positief zijn getest op het coronavirus.
De spelers van Dresden werden voor de derde keer getest. Bij de eerste test op 3 mei was er één Dresden-speler positief, bij de tweede test een dag later geen enkele. Gisteren was de derde test. De twee besmette spelers hadden nog geen ziekteverschijnselen.
Nu er twee spelers besmet zijn, moet het hele team, inclusief coaches en staf, veertien dagen in thuisquarantaine.
'Samen één koninkrijk' haalt 672.000 euro voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten
Tv-presentator Jandino Asporaat en hulporganisatie Cordaid hebben 672.000 euro opgehaald voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten met de tv-actie 'Samen een koninkrijk'. Het geld gaat naar voedselpakketten voor mensen die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen.
Op NPO 1 was vanavond een benefietuitzending te zien, die werd gepresenteerd door Asporaat. Er kan nog steeds worden gedoneerd, zei de presentator aan het einde van de uitzending. Het bedrag zal dus nog verder oplopen.
Zorgen over oplopende armoede door corona
Hulporganisaties maken zich zorgen over de oplopende armoede door de coronacrisis. Zij zien de vraag naar hulp, waaronder voedselpakketten, toenemen. Eerder meldde het Nibud al dat een vijfde van de Nederlanders door de coronacrisis een inkomstenterugval ervaart. Het gaat vooral om jongeren, zelfstandigen en flexwerkers.
Niet naar het buitenland, maar in eigen land vakantie vieren
Vanwege de onzekerheid over het coronavirus zijn vakanties naar het buitenland voor veel Nederlanders bij voorbaat uitgesloten. Daarom kiezen ze voor een vakantieparken of camping in eigen land.
Frankrijk meldt laag aantal doden: 80
In Frankrijk is vandaag het laagste dodental geregistreerd sinds begin april. Het ministerie van Volksgezondheid meldt 80 nieuw geregistreerde doden, tegen 243 mensen de dag ervoor.
Frankrijk is een van de zwaarst getroffen landen van Europa. Het dodental staat op 26.310.
Ook het aantal bezette IC-bedden daalt gestaag. Vandaag lagen er 56 patiënten minder op de intensive care dan gisteren. Het totaal aantal bezette IC-bedden staat op 2812. Dat is minder dan de helft dan een maand geleden.
Maandag worden de Franse lockdownmaatregelen versoepeld.
Opnieuw protesten tegen coronamaatregelen in Duitse steden
In meerdere Duitse steden is opnieuw gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen van de Duitse regering. In Berlijn, maar bijvoorbeeld ook in Stuttgart, kwamen bij de zevende 'Wake voor de grondwet' weer duizenden demonstranten bij elkaar.
Veiligheidsregio's: drukke dag, maar weinig problemen
Op veel plaatsen in het land was het vandaag drukker dan normaal, melden de veiligheidsregio's in een persbericht. "Op enkele uitzonderingen na heeft dat niet geleid tot bekeuringen."
Vooral winkelgebieden, bouwmarkten en recreatiegebieden trokken veel mensen. Afstand houden gaat grotendeels goed, maar vraagt in centra van steden aandacht, melden de veiligheidsregio's. "Veiligheidsregio's en gemeenten pakken dit op verschillende manieren aan. Denk aan eenrichting-winkelroutes en camera's waarop men kan zien of het druk is in de stad."
Het knelde bijvoorbeeld in Leiden, waar de Haarlemmerstraat, een belangrijke winkelstraat, tijdelijk werd afgesloten. In Amsterdam werden mensen uit de trein naar Zandvoort gehaald omdat die te druk was en werden recreanten langs de Amstel weggestuurd.
"We zien al een tijdje dat mensen er steeds vaker op uit gaan", zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls. "Die beweging is met Pasen ingezet en ieder weekend lijkt het weer iets drukker te worden. Gelukkig lijkt dit op de meeste plaatsen geen problemen op te leveren. Waar nodig is vandaag ingegrepen. Vaak is aanspreken of waarschuwen voldoende. Tóch moeten mensen goed blijven nadenken voor ze eropuit gaan: dat ze afstand houden, is goed, maar vermijd ook drukte. Zolang er mensen slachtoffer worden van het coronavirus, moeten we allemaal alert blijven."
In Amsterdam op aantal plaatsen te druk
Op een aantal plekken in Amsterdam was het vandaag te druk. Op het grasveld van park Somerlust langs de Amstel hebben politieagenten en handhavers honderden mensen weggestuurd, meldt Het Parool. Het lag er volgens de krant vol met recreanten. Een ooggetuige zegt dat groepen wel 1,5 meter afstand hielden, maar dat binnen groepen vaak geen rekening werd gehouden met de afstandseis.
Verderop langs de Amstel, aan de Weesperzijde, waren ook handhavers actief, zoals wel vaker. Een twitteraar roept de politie enthousiast op boetes te schrijven, maar of het daarvan gekomen is, is niet duidelijk. Tegen Het Parool zegt de politie dat de balans nog moet worden opgemaakt.
Ook in het Vondelpark was het volgens de gemeente erg druk. Daarom zijn alleen de hoofdingangen open en wordt de instroom van bezoekers nu tijdelijk gereguleerd.
Gemeente Leiden sluit winkelstraat om drukte
541 patiënten op de IC, daling zet door
Het aantal patiënten met corona dat op de intensive care is opgenomen, staat op 541. Dat zijn er 23 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen ook 450 patiënten met niet-coronagerelateerde klachten op de IC, 36 meer dan gisteren.
"De afname is in lijn met de verwachting. Intussen nemen opnames van patiënten met niet-coronagerelateerde klachten langzaam toe", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Een goede naleving van de maatregelen en monitoring van het aantal nieuwe infecties blijft erg belangrijk. Want we moeten de non-covid-zorg nu weer met urgentie oppakken en de overcapaciteit is nog altijd gering."
Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 526 in Nederland, 23 minder dan gisteren. De andere vijftien liggen in Duitsland. Dat aantal is gelijk gebleven.
Rij van een kilometer voor voedselpakketten Genève
In Genève stond vandaag een rij van ruim een kilometer van mensen voor een gratis voedselpakket. Ruim duizend mensen kwamen af op de voedseldonatie in de Zwitserse stad. Door afstandsregels werd de rij zo lang.
De eerste mensen stonden al om 05.00 uur in de rij. "Mensen die hun voedselpakket kwamen ophalen begonnen te huilen en zeiden: "Ik had niet gedacht dat dit mogelijk was in ons land'", aldus een medewerker van de organisatie die de pakketten uitdeelde.
De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen zegt dat ongeveer de helft van de mensen in de rij een ongedocumenteerde vreemdeling was. De anderen waren Zwitsers, statushouders en asielzoekers.
Een dag lang geen coronadoden in Israël
In Israël zijn voor het eerst in zes weken een dag lang geen nieuwe doden gemeld als gevolg van covid-19. Sinds vrijdagochtend staat het dodental op 245. Ruim tachtig patiënten liggen nog wel met ernstige klachten in het ziekenhuis, van wie driekwart aan de beademing.
Israël nam twee maanden geleden strenge inreismaatregelen: buitenlandse bezoekers waren niet langer welkom. Ook was het wekenlang verboden om verder dan 100 meter van huis te gaan zonder dringende reden. Mede daardoor liep het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen weken terug. Nu worden de regels stap voor stap versoepeld.
Ook in de Palestijnse gebieden lijkt het aantal slachtoffers vooralsnog beperkt te blijven. Op de bezette Westoever en in de Gazastrook stierven volgens de officiële cijfers in totaal slechts twee patiënten aan het virus. Ruim 500 mensen werden positief getest.
Bouwhek bij verpleeghuis om fysiek contact familie te voorkomen
Bij verpleeghuis De Oude Plataan in Dieren zijn bouwhekken geplaatst op anderhalve meter afstand van de gevel. Dat was nodig om ouderen te beschermen tegen het coronavirus, zegt directeur Wil Zajdenband. Het hek moet familieleden op afstand houden van de bewoners.
"Ze zoeken echt lijfelijk contact: handen vasthouden, knuffelen, spullen overhandigen", aldus Zajdenband bij Omroep Gelderland. Volgens hem is meermalen met de families in kwestie gesproken. Maar een aantal familieleden van de 52 bewoners trok zich daar niets van aan.
Robot patrouilleert in park Singapore
In Singapore patrouilleert sinds gisteren een robot door het park om mensen met een luidspreker te attenderen op de geldende afstandsregels. De robot heeft vier poten en het formaat van een middelgrote hond.
Het apparaat drijft ook mensen uit elkaar door over het midden van het pad te lopen.
Contouren nieuw steunpakket kabinet tekenen zich af
Het nieuwe financiële steunpakket van het kabinet zal op diverse punten afwijken van het huidige. Het bestaande pakket met steunmaatregelen loopt af op 1 juni en het kabinet verwacht over een paar weken de nieuwe maatregelen te presenteren.
Een aantal onderdelen moet nog worden uitgewerkt, maar het kabinet heeft al eerder aangekondigd dat de voorwaarden worden aangepast. Zo mag een bedrijf dat een beroep doet op de regeling waarbij het kabinet het grootste deel van het loon van de werknemers doorbetaalt na 1 juni geen dividend meer uitkeren en ook geen bonussen meer uitbetalen of eigen aandelen inkopen.
Aan de andere kant verdwijnt de boete voor een bedrijf dat om bedrijfseconomische redenen werknemers ontslaat terwijl er gebruik wordt gemaakt van de loondoorbetalingsregeling, zo zei minister Koolmees gisteren in talkshow Op1.
Volgens hem zullen veel bedrijven door de coronacrisis moeten herstructureren en komen er daardoor ook mensen op straat te staan. Bedrijven zullen soms een deel van de werknemers ontslaan, om zo de banen van de rest te behouden, Daar past geen boete bij, is de redenering van het kabinet. "Dat deze crisis geen effect heeft op de werkgelegenheid is een sprookje", zei Koolmees. Het kabinet wil in de nieuwe regels ook opnemen dat werknemers zich bijvoorbeeld moeten laten omscholen, zodat ze makkelijker een nieuwe baan kunnen vinden.
Madrid is van fietsers
Om fietsers, joggers en wandelaars meer ruimte te geven, zijn in Madrid meerdere straten afgezet voor auto's. Door de drukte op straat sinds de versoepeling van de lockdown was het namelijk lastig om afstand van elkaar te houden.
63 nieuwe doden, 58 nieuwe ziekenhuisopnames
Er zijn 58 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen waren het er 35. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.285.
Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 63, meldt het RIVM. Gisteren was dat 71. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.
In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5422 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.
Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 289. In totaal zijn er nu 42.382 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.
Op1 voorlopig zonder publiek
Er zit voorlopig nog geen publiek bij de talkshow Op1, ook niet als er vanaf juni 30 mensen in een tv-studio mogen zijn.
"Dat biedt geen soelaas", zegt WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes namens ook de omroepen BNNVARA, EO en MAX. "De crew bestaat al snel uit 20 man, met cameramensen, regie, redacteuren en een floor manager. Met publiek zou het best wel moeilijk zijn om nog anderhalve meter afstand te kunnen houden."
Een grotere studio is ook niet zomaar een oplossing. "Daar zijn er niet veel van en ze zijn kostbaar. We maken nu veel extra programma's, op zeven in plaats van vijf avonden en dieper de zomer in. Daar zijn kosten mee gemoeid." Huisjes treurt er niet om. "Het is wat het is. En de kijkcijfers zijn er niet minder om."
Ook als er vanaf juli 100 mensen in de studio mogen zijn, weten de omroepen nog niet of ze weer publiek gaan ontvangen. "Een heel ingewikkeld publiekssysteem boven op het ingewikkelde proces van een talkshow maken, zou wel een uitdaging zijn."
Of bij Beau op RTL 4 binnenkort wel weer publiek is, is nog niet bekend.
Italiaans miljardenpakket komt eraan
De Italiaanse regering presenteert binnenkort een nieuw steunpakket van 55 miljard euro. De steun gaat naar onder meer toerisme, landbouw en cultuur. Ook het zorgsysteem moet ermee versterkt worden.
De krant Corriere della Sera schrijft dat de concepttekst van het pakket voor de ministeries ruim 760 pagina's heeft en dit weekend wordt bestudeerd.
In april kondigde premier Conte al aan dat de regering met een pakket van "niet minder dan 50 miljard euro" zou komen.
Poetin legt bloemen bij leeg Kremlin
De Russische president Poetin heeft op een nagenoeg leeg plein bij het Kremlin in Moskou een bos bloemen gelegd voor de graftombe van de onbekende soldaat.
Het is in Rusland vandaag de Dag van de Overwinning, waarop wordt herdacht dat het Rode Leger nazi-Duitsland versloeg. Elk jaar wordt dat gevierd met een grote militaire parade op het Rode Plein. Dit jaar had Poetin grootste planning voor de viering, omdat het 75 jaar geleden is dat Duitsland werd verslagen. Maar vanwege de coronacrisis ging daar een streep door. Wel vlogen er 75 gevechtsvliegtuigen en helikopters over het Rode Plein en gaf Poetin nog een korte toespraak.
Daarbij noemde hij het coronavirus niet. Hij beloofde in zijn eerste publieke optreden in ruim een maand wel dat de parade nog ingehaald zal worden.
NS: reis niet meer naar Zandvoort
De NS roept reizigers met klem op niet meer naar Zandvoort te reizen. Het spoorwegbedrijf ziet de treinen naar de badplaats vanwege het zonnige lenteweer steeds voller raken. "Dat heeft de afgelopen uren nog niet geleid tot incidenten, maar we maken ons zorgen over de komende uren", zegt een NS-woordvoerder.
Als de treinen voller raken, vreest de NS dat reizigers zich niet meer aan de coronamaatregelen - zoals het bewaren van voldoende afstand tot elkaar - kunnen houden. "Reis daarom alleen nog naar Zandvoort als het strikt noodzakelijk is", zegt de NS-woordvoerder.
Clubs in Seoul gesloten na nieuwe besmettingen
In Seoul zijn ruim 2100 nachtclubs, bars en discotheken gesloten nadat tientallen coronabesmettingen werden gelinkt aan clubgangers die vorig weekend uit zijn gegaan. Burgemeester Park zegt dat ze gesloten blijven totdat het risico op besmettingen substantieel is verlaagd.
Het Koreaanse centrum voor ziektecontrole en -preventie zei dat vrijdag achttien nieuwe gevallen werden geconstateerd. Op één na waren die allemaal gelinkt aan een man die drie clubs had bezocht en daarna positief werd getest. Park zegt dat er daarna nieuwe gevallen bij kwamen, waarmee er in totaal 40 besmettingen in verband worden gebracht met clubgangers.
De strenge afstandsmaatregelen in Zuid-Korea werden woensdag versoepeld.
Toch geen bezoekende Belgen naar Nederland
Inwoners van Belgisch-Limburg mogen niet over de grens gaan om mensen in Nederland te bezoeken. De minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem fluit de Limburgse gouverneur Michel Carlier 'voorlopig terug', meldt omroep VRT.
Carlier had gezegd dat de nieuwe regel waarbij Belgen huishoudens van maximaal vier mensen mogen bezoeken, voor inwoners van zijn provincie ook gold in Nederland.
"De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat er eerst een advies van de wetenschappelijke experts die de exit voorbereiden nodig is", zegt een woordvoerder van minister De Crem. "Het is een moeilijke periode voor iedereen met familie aan de andere kant van de grens. We hebben daarvoor alle begrip, maar voorlopig kunnen die verplaatsingen niet."
Sierteelt krabbelt weer op, mede door Moederdag
De pijn door de gevolgen van het coronavirus in de sierteeltsector is minder dan gevreesd, zegt Marco van Zijverden, directeur van de Dutch Flower Group.
Na de eerste, zware klap gaat het nu beter met de bloemenverkoop. "Waar we in maart op indexen zaten van min 40 tot 80 procent, is het nu tussen de min 10 en min 20 procent."
Het helpt ook dat het morgen Moederdag is. "Dat is altijd de belangrijkste week van het jaar. We zitten niet op het niveau van vorig jaar, maar het is wel aangetrokken." Lees meer in dit artikel:
Drukte bij een fietsverkoper in Parijs: 'Bang voor het openbaar vervoer'
Air France gaat temperatuur passagiers meten
Luchtvaartmaatschappij Air France gaat vanaf maandag de temperatuur van passagiers opnemen met een infraroodthermometer. Reizigers met een temperatuur vanaf 38 graden kunnen op de vlucht worden geweigerd. Ze kunnen dan later kosteloos een andere reis maken.
Omdat koorts een veelvoorkomend symptoom van covid-19 is, neemt het bedrijf deze "extra veiligheidsmaatregel".
Op vluchten van zusterbedrijf KLM is vanaf maandag tot ten minste 31 augustus het dragen van gezichtsbedekking verplicht. "Helaas kunnen we u niet toestaan te boarden zonder gezichtsbedekking", zegt het bedrijf.
Passagiers wordt aangeraden om er genoeg mee te nemen en ze na vier uur te vervangen. Kinderen jonger dan tien jaar en passagiers die om een medische reden geen mondmasker kunnen dragen, hoeven hun gezicht niet te bedekken.
Zelftest goedgekeurd in VS
De Amerikaanse geneesmiddelentoezichthouder FDA heeft een laboratorium een noodtoestemming gegeven voor een zelftest. Met de test kunnen mensen uit hun neus een monster nemen en dat opsturen naar een laboratorium.
"Dit biedt een extra optie voor de makkelijke en veilige verzameling van monsters zonder dat je naar een huisarts, ziekenhuis of testlocatie hoeft te reizen", zegt een commissaris van de FDA.
Eerder keurde de toezichthouder 80 covid-19 tests goed. Thuistesten noemt FDA een "belangrijke vooruitgang in diagnostisch testen in deze noodtoestand". Veel thuistests zijn niet betrouwbaar, meldden we afgelopen week:
'Reizigers naar VK twee weken in quarantaine'
Iedereen die vanaf juni naar het Verenigd Koninkrijk reist, moet 14 dagen in zelfquarantaine, meldt The Times. Het geldt zowel voor buitenlanders als voor Britten die teruggaan naar hun land.
Morgen kondigt premier Johnson de maatregel aan in een speech, schrijft de krant. "Dat zou een enorm heftige maatregel zijn. Nog grotere klap voor het toerisme", tweet correspondent Tim de Wit.
Britse luchtvaartmaatschappijen zeggen tegen de BBC dat ze over de quarantaine te horen hebben gekregen van de overheid. Mogelijk moeten passagiers een adres opgeven als ze aankomen.
RIVM: 'Effect van latere versoepelingen is onduidelijk'
Het RIVM is niet bang dat het opheffen van de maatregelen tot een nieuwe golf aan besmettingen leidt. Hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en hoofdmodelleur Jacco Wallinga maken zich meer zorgen over de vraag of mensen zich wel aan de basisregels - handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij ziekte - blijven houden.
De NOS sprak met hen over onder meer het risico om nu al versoepelingen voor de zomer af te kondigen. Hier kun je het interview lezen:
Duitse demonstraties tegen coronamaatregelen
In Duitsland groeit het verzet tegen de door de overheid opgelegde coronamaatregelen. Vandaag worden in Stuttgart bij de zevende 'Wake voor de grondwet' opnieuw duizenden mensen verwacht. Ook in Berlijn en andere steden wordt gedemonstreerd.
De actievoerders komen uit verschillende hoeken: antivaxers (tegenstanders van vaccinaties), linkse intellectuelen, bezorgde ondernemers, bekenden uit het extreemrechtse milieu, complotdenkers.
Een ding hebben ze gemeen: ze wantrouwen de koers van de regering, ook nog nu er flinke versoepelingen zijn aangekondigd. Lees meer in dit artikel:
'Inwoners Belgisch-Limburg mogen in Nederland op bezoek'
Inwoners van de provincie Belgisch-Limburg mogen vanaf zondag weer de Nederlandse grens over om een huishouden van maximaal vier mensen te bezoeken. Dat heeft gouverneur Michel Carlier besloten, meldt Het Belang van Limburg. De versoepeling geldt volgens de krant niet voor heel België.
Woensdag werd bekend dat Belgen vanaf zondag weer maximaal vier mensen thuis mogen ontvangen. Dat moeten wel steeds dezelfde mensen zijn.
Viroloog Koopmans in AD: tweede coronagolf op komst
Er komt een nieuwe coronagolf, verwacht viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC. "Hoe groot die is, dat hebben we voor een deel met ons eigen gedrag in de hand", zegt ze in een interview met het AD.
Maar het hangt ook af van hoeveel mensen er immuun worden voor het virus, en dat is nog onbekend. "Is iedereen die het heeft gehad permanent immuun, dan zal het meevallen. Is niemand immuun, dan blijf je met grote golven te maken krijgen." Op dit moment loopt een onderzoek naar immuniteit.
Woordvoerder Pence heeft corona
De woordvoerder van de Amerikaanse vicepresident is besmet met het coronavirus. Katie Miller heeft Mike Pence recent nog gezien, maar president Trump niet. Ze is getrouwd met een adviseur van de president. Of deze Stephen Miller getest is en of hij nog in het Witte Huis werkt, is niet bekendgemaakt.
Donderdag testte Miller nog negatief, maar vrijdag bleek ze besmet te zijn. Zes mensen die ze recent heeft gezien, zouden vandaag met Pence naar Iowa vliegen. Vlak voordat hun vliegtuig zou vertrekken, werden zij eruit gehaald, zegt een regeringsbron tegen persbureau AP. Later werden de zes negatief getest, zei het Witte Huis.
Stafchef Mark Meadows zei dat bekeken wordt wat ze nog meer kunnen doen voor de veiligheid van de president en de vicepresident.
Met Miller gaat het goed, twitterde ze. "En ik zie ernaar uit om weer aan het werk te gaan voor het Amerikaanse volk."
Roy (van Siegfried) overleden aan covid-19
In een ziekenhuis in Las Vegas is de Duitse dompteur en illusionist Roy Horn op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Horn werd wereldberoemd met de extravagante leeuwen- en tijgershows die hij jarenlang met partner Siegfried Fischbacher maakte.
'Verpleeghuizen wilden al vroeg testen, maar werden geweigerd'
Verpleeghuizen hebben sinds begin maart al geprobeerd hun personeel te laten testen op het coronavirus, maar werden geweigerd door laboratoria, terwijl die soms voldoende testcapaciteit hadden. Zelfs toen half maart bezoek aan verpleeghuizen werd verboden vanwege besmettingsgevaar, werd het personeel niet getest. Dat meldt het journalistieke onderzoeksplatform Investico voor Trouw, Argos en De Groene Amsterdammer.
De tests werden geweigerd omdat onduidelijk was waar in Nederland er beschikbare capaciteit was. "Marktwerking leidde de afgelopen tien jaar tot een wildgroei aan laboratoria", schrijft Trouw. "Waar voorheen één of twee labs per regio waren, zijn er nu landelijk ruim honderd. Volgens GGD'ers en arts-microbiologen is het overzicht zoek."
KLM-topman Elbers: uithuilen en opnieuw beginnen
KLM-topman Pieter Elbers zegt in een interview met De Telegraaf dat de luchtvaartmaatschappij kan helpen bij het economische herstel na de coronacrisis. "De economie krijgt een enorme dreun, maar voor Nederlandse bedrijven is internationaal ondernemen heel belangrijk. En daarbij speelt ons netwerk een cruciale rol."
Elbers is ervan overtuigd dat de zwaar getroffen luchtvaartsector nog toekomst heeft, maar dat de komende jaren in het teken zullen staan van reorganisaties, waarbij veel ontslagen zullen vallen.
Hij noemt het zuur dat het verbeteren van het bedrijfsresultaat en het aflossen van de schulden van de afgelopen jaren "in een coronagolf allemaal weg is". "We moeten uithuilen en opnieuw beginnen."
Repatriëringsvlucht uit Marokko geland
De derde vlucht waarmee Nederlanders uit Marokko zijn gehaald, is geland op Schiphol. Aan boord van de Boeing 787 zaten 300 mensen die al weken vastzaten in het Noord-Afrikaanse land.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft grote moeite om Nederlanders terug naar huis te halen, omdat de Marokkaanse autoriteiten weinig behulpzaam zijn. Nog altijd zitten er meer dan 2000 Nederlanders vast.
Recordaantal coronadoden in Brazilië
Brazilië heeft het afgelopen etmaal 751 nieuwe coronadoden geregistreerd, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Nog niet eerder werden zo veel doden geteld. Het vorige record werd woensdag gevestigd, toen werden 615 nieuwe doden geregistreerd. Er zijn nu bijna 10.000 Brazilianen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Bij ruim 145.000 mensen in het land is het virus vastgesteld.
Touringcarbedrijven willen ov helpen
De touringcarsector wil openbaarvervoerbedrijven helpen door bussen beschikbaar te stellen. Brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) heeft dat aan staatssecretaris Van Veldhoven laten weten.
KNV schrijft dat van de 4000 Nederlandse touringcarbussen ongeveer 95 procent stilstaat door het wegvallen van de vraag. "Dit betekent dat de touringcarsector een aanzienlijke hoeveelheid extra zitplaatsen kan leveren om het openbaar vervoeraanbod te verruimen", schrijft voorzitter Bertho Eckhardt.
Volgens hem snijdt het mes aan twee kanten. "We lossen een maatschappelijk probleem op doordat meer mensen naar hun werk of naar een onderwijsinstelling kunnen. Tegelijkertijd kunnen de ondernemers dit verloren jaar nog enigszins goedmaken."
Epidemioloog: 'Protocol voor contactonderzoek kent grote zwakke plekken'
Iedere Nederlander met klachten moet over een maand getest kunnen worden en bij een positieve test volgt er een contactonderzoek. Epidemioloog Arnold Bosman maakt zich zorgen over het protocol dat wordt gebruikt voor dat onderzoek. "Dat protocol kent twee grote zwakke plekken", zegt Bosman tegen Nieuwsuur. Het gaat om het melden van verdachte gevallen en het monitoren van de contacten van besmette gevallen.
Derde vlucht uit Marokko met Nederlanders onderweg naar Schiphol
Vanuit de internationale luchthaven in Casablanca is aan het einde van de avond een vliegtuig vertrokken met een groep van ruim 300 Nederlanders. Het is inmiddels de derde repatriëringsvlucht uit Marokko. Sinds de coronacrisis heeft het land de grenzen gesloten.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) is al weken bezig om Nederlanders terug te krijgen, maar dat verloopt uiterst moeizaam. De relatie tussen Nederland en Marokko is slecht en dat kan een van de oorzaken zijn dat de Marokkaanse autoriteiten weinig toeschietelijk zijn met hulp aan het vertrek van de Nederlanders.
De Nederlanders verblijven in verschillende plaatsen in het hele land. Vandaag zijn ze met door BuZa geregelde bussen naar Casablanca afgereisd.
In totaal zijn er nu zo'n 900 Nederlanders teruggekomen. Er wachten nu nog ongeveer 2100 in Marokko op een vlucht.
Elizabeth: onze straten zijn gevuld met liefde en zorg
De Britse koningin Elizabeth heeft de bevolking toegesproken naar aanleiding van het einde van de Tweede Wereldoorlog, precies 75 jaar geleden. De toespraak kwam op hetzelfde tijdstip als waarop haar vader, koning George VI, in 1945 het einde van de oorlog aankondigde.
De koningin haalde in Windsor Castle, met op haar bureau een foto van haar vader, ook de coronacrisis aan. De 94-jarige vorstin zei dat degenen die tijdens de oorlog hadden gediend waarschijnlijk bewonderend zouden kijken naar hoe hun nakomelingen omgaan met het coronavirus en de lockdown.
"Het lijkt vandaag misschien moeilijk dat we dit speciale jubileum niet kunnen vieren zoals we eigenlijk zouden willen", zei de Queen. "In plaats daarvan herdenken we in onze huizen en vanuit onze deuropeningen. Maar onze straten zijn niet leeg. Ze zijn gevuld met de liefde en de zorg voor elkaar."
Europeanen en hun leiders stonden vandaag stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog op het Europese continent:
Fietsverbod in Giethoorn
Langs de gracht in Giethoorn geldt met ingang van zaterdag een fietsverbod, tussen 11.00 en 17.00 uur. Afgelopen weekenden was het erg druk en daardoor niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden.
Nieuw liveblog
Welkom in het nieuwe liveblog. Het liveblog van vrijdag 8 mei kan je hier teruglezen.