Johnson voorzichtig met versoepelen maatregelen • Corendon komt met coronaproof vakantie
- Het RIVM meldt 18 nieuwe doden, 22 nieuwe ziekenhuisopnames.
- Ook vandaag is het aantal coronapatiënten op de IC's gedaald.
- In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
- En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Einde liveblog
We beëindigen dit liveblog. In het nieuwe, van maandag 11 mei, kom je via deze link.
Johnson kiest voor een geleidelijke versoepeling van de regels
De Britse premier Boris Johnson heeft op televisie maatregelen aangekondigd voor een geleidelijke versoepeling van de restricties als gevolg van het coronavirus, maar tot 1 juni verandert er vrijwel niets. Hij benadrukte dat afstand houden heel belangrijk blijft en dat het 'waanzin' zou zijn om een tweede coronagolf toe te staan. De boetes op het overtreden van de regels wordt hoger.
Vanaf woensdag wordt de regel dat mensen maar een keer per dag naar buiten mogen opgeheven. Allerlei activiteiten worden weer toegestaan, zoals lekker in de zon zitten, sporten of ergens naartoe gaan. Voorwaarde is wel dat mensen dat alleen mogen doen met leden van hun eigen huishouden.
Thuis werken
Johnson benadrukte dat mensen nog steeds zo veel mogelijk thuis moeten werken. Wie niet thuis kan werken vanwege de aard van het werk, zoals bouwvakkers, wordt dringend aangeraden naar het werk te gaan. Reis met de auto, de fiets of te voet en houd afstand, is de boodschap van de premier.
Als alles goed gaat wil Johnson na 1 juni beginnen met het openen van de scholen voor jonge kinderen. Ook veel winkels kunnen dan misschien weer open.
Volgens Johnson heeft het Verenigd Koninkrijk de top van de coronaberg bereikt, maar is juist de afdaling het gevaarlijkst. Hij zei verder dat er een plan is om die afdaling succesvol af te ronden, maar dat dat afhangt van het gedrag van alle Britten.
Corendon gaat vanaf juli coronaproof-vakanties aanbieden in speciale resorts
Reisorganisatie Corendon is van plan deze zomer reizen aan te bieden waarbij alleen mensen mee mogen die gegarandeerd coronavirusvrij zijn. Corendon-topman Steven van der Heijden legde in het programma Dit is de Dag op Radio 1 uit hoe een en ander in zijn werk gaat.
De essentie is dat reizigers gedurende de hele reis in de gaten worden gehouden en getest. Dat kan omdat Corendon behalve eigen vliegtuigen ook complete all inclusive resorts heeft. Door mensen voor de vlucht te testen en na twee dagen in het resort nog een keer kunnen besmette reizigers eruit gefilterd worden. Het bedrijf koopt hiervoor honderdduizenden coronatests in.
"We kunnen dit in Turkije, maar ook op Sicilië en Sardinië aanbieden. We zijn al met de lokale overheden in gesprek", zei Van der Heijden op de radio. Volgens hem is de fase bereikt "dat er weer wat kan" en nemen de boekingen toe. "Mensen zijn hoopvol. We zien nu al boekingen voor september en oktober."
Corendon wil de coronaproof vakantie later deze week lanceren. Het bedrijf denkt de reizen vanaf eind juli aan te bieden.
Italië en Frankrijk melden opnieuw minder doden
Italië en Frankrijk melden een daling van het dagelijkse aantal doden door covid-19. In Italië was het met 165 zelfs het laagste aantal sinds 9 maart. In Frankrijk stierven 70 mensen, het laagste aantal in weken.
Beide landen zijn zwaar getroffen door het virus. In Frankrijk zijn er ruim 26.000 mensen aan overleden en in Italië meer dan 30.000. In Europa zijn alleen in het Verenigd Koninkrijk meer mensen gestorven.
De maatregelen tegen de verspreiding van het virus worden morgen in Frankrijk en Italië, net als in veel andere landen in Europa, versoepeld. In Frankrijk mogen mensen weer op meer plekken sporten en de deur uit zonder dat ze daar op schrift een goede reden voor moeten kunnen overleggen.
Ook in Italië mogen mensen weer vaker hun huis uit en worden bedrijven weer geopend.
Kerkganger in Worms neemt controleur die hem de toegang weigerde in wurggreep
Een man die de Domkerk in Worms in Duitsland niet in mocht vanwege de coronamaatregelen werd daar zo boos over dat hij de controleur bij de ingang in een wurggreep nam. Het slachtoffer, ook een man, wist zich los te rukken en vluchtte de kerk in.
Volgens getuigen was de dader een fors gebouwde man van tussen de 40 en 50 jaar oud met kort grijs haar. Hij droeg een bril en had ook een oranjekleurig mondkapje op.
Door de coronacrisis gelden voor kerkbezoek strenge regels. Wie de dienst wil bijwonen moet zich eerst aanmelden. Dat had de man nagelaten, waardoor hij en zijn vrouw de kerk gisteren niet in mochten.
Aantal boetes voor overtreden coronaregels loopt in Europa enorm uiteen
Europese landen hebben niet alleen hun eigen maatregelen tegen corona, maar ook hun eigen manier van controleren en handhaven. Daarbij zijn honderdduizenden boetes uitgedeeld. Soms worden er zelfs arrestaties verricht.
Wat opvalt is dat het ene land veel strenger is dan het andere. Zo zijn er in Frankrijk, Spanje en Italië honderdduizenden mensen op de bon geslingerd, terwijl in het Verenigd Koninkrijk niet meer dan 6000 mensen werden beboet.
In Nederland werden 8800 boetes uitgedeeld.
Italianen krijgen 500 euro vakantiebonus
Om het ingestorte toerisme in Italië weer een beetje op gang te krijgen geeft de Italiaanse regering Italianen 500 euro vakantiebonus. Het geld maakt deel uit van het hulppakket van 55 miljard euro dat de regering gisteren al aankondigde.
Het geld is met name bedoeld voor gezinnen met kinderen die niet veel te besteden hebben. De grens ligt bij een jaarinkomen van 35.000 euro. Het geld moet besteed worden tussen juli en het einde van het jaar.
De schade aan de Italiaanse toeristensector wordt voor dit jaar geschat op 120 miljard euro. 95 procent van de hotels in het land is al sinds februari dicht. In de periode van maart tot en met mei komt dat neer op 30 miljoen minder overnachtingen.
Veel inwoners van Kessel in Limburg hebben antistoffen in hun lichaam
Veel inwoners van Kessel in Limburg hebben antistoffen in hun lichaam aangemaakt die het coronavirus te lijf gaan, meldt 1Limburg. De stichting IMtest bevestigt dat op basis van de eerste resultaten van de immuuntest in Kessel.
De test in Kessel is de eerste grote immuuntest van Limburg. IMtest werkt in Kessel, omdat daar relatief veel besmettingen zijn vastgesteld en ook veel mensen aan het virus zijn overleden.
"Uit onze eerste inventarisatie blijkt dat het percentage van mensen met antistoffen heel hoog is", zegt voorzitter Dorien van Doorn. Het exacte percentage van deze eerste testronde kan zij nog niet geven. "We hebben pas 500 mensen uit de regio van Kessel getest." Voor de test hebben zich 853 mensen uit Kessel en omgeving aangemeld.
Aantal coronapatIënten op ic's gedaald naar bijna 500
Het aantal patiënten met corona op de intensive care staat op 507. Dat zijn er 34 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen ook 418 patiënten met niet-coronagerelateerde klachten op de IC, 32 minder dan gisteren.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'Met deze afname is de landelijke IC-bezetting nu op het normale niveau. Daarnaast zien we opnieuw een daling van het aantal covid19-opnames buiten de intensive cares naar 1054.' Dat zijn er 78 minder dan een dag eerder.
Van de coronapatiënten op de IC liggen er 492 in Nederland, 34 minder dan gisteren. De andere vijftien liggen in Duitsland. Dat aantal is gelijk gebleven.
Iedereen gaat los op deze drive-in rave party net over de grens in Duitsland
Scholen Griekenland gefaseerd open
In Griekenland nemen de leerlingen van de hoogste klassen van de middelbare school morgen weer plaats in de schoolbankjes. Zij moeten zich moeten voorbereiden op eindexamens en toelatingsexamens voor de universiteit, die in juni staan gepland. Andere scholieren gaan nog niet naar school.
Er zijn strenge voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is het maximaal aantal toegestane studenten per klas vijftien en moet de afstand tussen de leerlingen in de bankjes anderhalve meter zijn. Mondkapjes zijn niet verplicht, maar mogen wel worden gedragen.
Ook gaan er morgen weer meer winkels open, zoals kledingwinkels, schoenwinkels en speelgoedwinkels. Ook kantoren van rijscholen en gokwinkeltjes gaan weer open. Grote winkelcentra zijn nog niet aan de beurt. Vorige week mochten in Griekenland onder andere de kappers en schoonheidssalons weer openen, maar alleen op afspraak.
Nieuwe besmetting in Wuhan, aantal coronagevallen in Noordoost China stijgt
In het noordoosten van China neemt het aantal coronagevallen weer toe. In de stad Shulan in de provincie Jilin is het dreigingsgevaar om het virus op te lopen verhoogd van gemiddeld naar hoog. Er werden elf nieuwe besmettingen vastgesteld. Alle patiënten zijn familie van een vrouw die op 7 mei positief testte op corona.
In Jilin geldt nu weer een verbod op niet-noodzakelijke reizen en scholen en wooncomplexen zijn afgesloten. Met de nieuwe gevallen in Jilin komt het totaal aantal besmettingen op het Chinese vasteland op 82.901.
Ook in Wuhan, waar de uitbraak begon, is voor het eerst in meer dan een maand weer een coronabesmetting gerapporteerd.
18 nieuwe doden, 22 nieuwe ziekenhuisopnames
Er zijn 22 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen waren het er 58. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.307.
Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 18, meldt het RIVM. Gisteren was dat 63. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.
In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5440 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.
Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 245. In totaal zijn er nu 42.627 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.
Aantal besmettingen Rusland stijgt tot boven de 200.000
In Rusland steeg het aantal coronabesmettingen de afgelopen 24 uur met 11.012 nieuwe patiënten tot 209.688. De afgelopen week nam het aantal besmettingen met dagelijks zo'n 10.000 nieuwe gevallen enorm toe. Rusland staat nu wereldwijd op de vijfde plaats van landen met de meeste geregistreerde besmettingen. Het aantal doden is met 1915 volgens correspondent David Jan Godfroid nog steeds "onwaarschijnlijk laag".
Reproductiegetal Duitsland stijgt tot boven de 1
In Duitsland is het reproductiegetal, dat is het aantal mensen dat elke coronabesmette infecteert, gestegen tot 1,1. Als het getal boven de 1 uitkomt neemt het aantal infecties weer toe.
Volgens het Robert Koch Instituut is het te vroeg om op basis hiervan te concluderen of door de bredere verspreiding het aantal daadwerkelijke besmettingen zal toenemen of zal blijven dalen, zoals nu het geval is. Wel vereist de stijging van het reproductiecijfer volgens het instituut een nauwgezette monitoring van de situatie.
Het aantal nieuwe besmettingen steeg in Duitsland de afgelopen 24 uur met 667 naar 169.218 en het dodental steeg met 26 naar 7395.
Sinds gisteren zijn in Duitsland landelijk de regels versoepeld die besmetting door het coronavirus moesten beperken. Dat betekent onder meer dat twee huishoudens weer met elkaar mogen afspreken. Ouderen in verpleeghuizen mogen beperkt bezoek ontvangen en ook sporttraining in de buitenlucht is weer toegestaan.
Engeland komt met 'corona-alert'
In Engeland komt naar verwachting een systeem om de dreiging van het coronavirus in kaart te brengen. Net zoals bij terrorismedreiging komt er een schaal van 1 (groen, weinig dreiging) tot 5 (rood, de situatie is kritiek). Het systeem wordt in eerste instantie alleen ingevoerd in Engeland en later mogelijk ook in Wales, Schotland en Noord-Ierland.
Premier Johnson maakt dat systeem vanavond bekend in een tv-toespraak, waarin hij ook zal duidelijk maken dat Engeland van dreigingsniveau 4 op weg is naar niveau 3. Wel wordt er rekening mee gehouden dat de toestand per stad en per regio sterk kan verschillen, melden Britse media.
Moederdag dit jaar anders door corona
Geen grote knuffel voor je moeder, geen high tea in een overvol restaurant en niet met de hele familie bij oma op bezoek. Door de coronacrisis is Moederdag dit jaar anders dan normaal.
Zo krijgen de meeste moeders vandaag niet het traditionele knutselwerkje dat kinderen in de klas maken voor Moederdag, worden de bloemen door een bezorger buiten voor de deur gezet of krijgen ze een ontbijtpakket geleverd door een restaurant uit de buurt.
In het artikel hieronder lees je er alles over.
Ook clubs rond Seoul twee weken dicht
In de provincie rond de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul sluiten alle nachtclubs, bars en discotheken twee weken lang hun deuren. Gisteren gebeurde dat al in de hoofdstad zelf, nadat tientallen nieuwe coronabesmettingen in verband waren gebracht met clubgangers.
De afgelopen 24 uur werden 34 nieuwe besmettingen gemeld in Zuid-Korea en steeg het aantal voor het eerst in een maand tot boven de dertig. 24 van die nieuwe patiënten hadden een uitgaansgebied in Seoul bezocht.
Door de nieuwe besmettingen bestaat de angst dat het land aan het begin staat van een nieuwe corona-uitbraak. Afgelopen woensdag werden de strenge afstandsmaatregelen juist nog versoepeld.
Hervatting Bundesliga gaat door, ook na nieuwe besmettingen
De organisatie van de Duitse voetbalcompetitie, de DFL, ziet op dit moment geen reden om te twijfelen over de hervatting van het seizoen. Vrijdag werd bekendgemaakt dat 16 mei de eerste wedstrijden weer worden gespeeld in de eerste en tweede Bundesliga, maar een dag later bleken twee spelers van tweedeklasser Dynamo Dresden besmet met het coronavirus. Daardoor moet de club nu twee weken in quarantaine.
"We hebben vanaf het begin gezegd dat we hierop voorbereid zijn", zei DFL-directeur Christian Seifert bij de ZDF. "Als Dresden nu veertien dagen in quarantaine gaat, is er geen reden om te twijfelen over de voortzetting van de tweede Bundesliga. In de tweede Bundesliga moeten we nog 81 wedstrijden spelen en op dit moment kunnen er twee daarvan, van Dynamo Dresden, niet worden afgewerkt. Maar dat verandert niets aan ons doel: het seizoen uitspelen."
Versoepeling coronamaatregelen leidt in België tot gepuzzel
In België mogen mensen na bijna twee maanden corona-isolatie vanaf vandaag weer mensen thuis uitnodigen. De voorwaarden die eraan verbonden zijn leiden echter in veel gezinnen tot verwarring en discussies.
Het is de bedoeling dat zo weinig mogelijk huishoudens met elkaar in contact komen. Ieder gezin of huishouden mag uitbreiden met vier personen. Die moeten liefst ook weer uit één huishouden komen en mogen dan zelf ook niet meer bij (leden van) een ander huishouden op bezoek gaan.
Voor Moederdag levert dat dus al meteen een grote puzzel op: kiezen voor je eigen moeder of voor je schoonmoeder.
Meer dan 4 miljoen besmettingen wereldwijd
De Johns Hopkins University zegt dat het aantal coronabesmettingen de vier miljoen is gepasseerd. 277.000 mensen kwamen erdoor te overlijden. Het inmiddels zwaarst getroffen land is de VS, met meer dan een kwart van het aantal geregistreerde besmettingen en een derde van de dodelijke slachtoffers.
De werkelijke aantallen zijn veel hoger, aangezien lang niet iedereen wordt getest. Vergelijken tussen landen is lastig, omdat niet iedereen op dezelfde manier test en registreert.
Topviroloog Fauci in beperkte quarantaine
Anthony Fauci, de Amerikaanse viroloog en topadviseur van president Trump, neemt voor zichzelf quarantainemaatregelen omdat hij in contact is geweest met een medewerker van het Witte Huis die het coronavirus heeft. Een groot risico is er niet, zegt hij tegen CNN, omdat hij niet erg dicht in de buurt was van deze persoon.
Eerder werd bekend dat directeur Robert Redfield van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC en directeur Stephen Hahn van de medicijnwaakhond FDA in quarantaine gaan omdat ze in contact waren met iemand die het virus had opgelopen. Afgelopen vrijdag testte een woordvoerder van vicepresident Pence positief op covid-19.
Fauci is van plan om vooral thuis te werken, of op een kantoor waar hij alleen kan zijn. Ook wil hij zich elke dag laten testen. Bij de laatste test, gisteren, was de uitslag negatief.
Surinamers krijgen iets meer vrijheid
Suriname versoepelt de coronamaatregelen. Inwoners mogen vanaf zondagavond tot 23.00 uur op straat, dat was tot nu toe 20.00 uur. Ook mogen ze in groepen van 50 samenkomen, tegen 10 nu.
Het laatste coronageval in Suriname is van eind maart, maar omdat er in buurlanden nog relatief veel zijn bleven de maatregelen relatief streng.
President Bouterse maakte ook bekend dat zijn regering 400 miljoen Surinaamse dollar (bijna 30 miljoen euro) gereserveerd heeft voor ondersteuningsmaatregelen voor bedrijven en mensen die het financieel moeilijk hebben door de crisis. Ook is internationale steun toegezegd, zei Bouterse.
Kinderopvangbranche niet te spreken over scholen: 'Bezopen'
Morgen gaan basisscholen na zo'n twee maanden weer voor het eerst open. Maar anders dan gebruikelijk en dus was er afstemming nodig met kinderopvangorganisaties die buitenschoolse opvang verzorgen. Volgens voorzitter Felix Rottenberg van Branchevereniging Kinderopvang ging dat bij te veel scholen stroef. Vele zouden niet of nauwelijks in overleg zijn gegaan en onbereikbaar zijn geweest tijdens de meivakantie.
Lees in onderstaand stuk wat de grieven zijn van Rottenberg.
IJsland wint online-songfestival, Macrooy 13e
IJsland heeft het alternatieve Eurovisiesongfestival Eurostream gewonnen. Dat werd online gehouden omdat het echte songfestival volgende week vanwege corona niet doorgaat. Jeangu Macrooy werd dertiende met het nummer Grow. Alleen van Italië kreeg Nederland twaalf punten. IJsland kreeg de meeste punten van zowel de nationale vakjury's als van de online-kijkers. Litouwen werd tweede, Rusland derde.
Musk dreigt met verplaatsen Tesla-fabriek uit Californië
Topman Elon Musk ligt in de clinch met de autoriteiten in Californië omdat hij zijn Tesla-fabriek in Fremont, bij San Francisco, voorlopig niet mag opstarten. Op Twitter dreigt hij de staat te verlaten, om de fabriek te verplaatsen naar Nevada of Texas.
Musk dreigt ook de lokale autoriteiten voor de rechter te slepen. Hij is al langer kritisch over de lockdownmaatregelen. Die zijn volgens hem fascistisch. De autoriteiten lieten eerder op de dag weten dat ze in overleg zijn met het bedrijf over veiligheidsmaatregelen om de fabriek weer te kunnen opstarten. De Tesla-fabriek ligt sinds eind maart stil en dat blijft zo tot in elk geval het eind van de maand.
Jandino haalt tonnen op voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten
Tv-presentator Jandino Asporaat, hulporganisatie Cordaid en SHC (Samenwerkende Hulporganisaties Curaçao) hebben afgelopen avond tijdens een benefietshow op NPO 1 672.000 euro opgehaald voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Het geld van de tv-actie Samen een Koninkrijk wordt besteed aan voedselpakketten voor mensen die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Aan het NTR-programma deden onder anderen Dirk Kuyt, Giovanca, Jeroen Pauw, staatssecretaris Knops, Churandy Martina, Edsilia Rombley en Candy Dulfer mee.
Ook na de uitzending kon er nog worden gedoneerd. Asporaat twitterde aan het eind van de avond dat het bedrag verder was opgelopen tot meer dan 800.000 euro. De benefietshow werd door een half miljoen mensen bekeken.
Coronakliniek bij beroemde Maracanã-stadion
Bij een van de beroemdste stadions ter wereld, het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro, is een ziekenhuis geopend voor coronapatiënten. Er zijn 170 bedden beschikbaar. De bedden staan niet op het voetbalveld, maar in het atletiekstadion ernaast. De opening werd nog even spannend toen er een klein brandje ontstond. Dat kon snel geblust worden door de brandweer.
In het Pacaembu-stadion in São Paulo is ook een kliniek geopend. Daar staan de bedden wel op het speelveld.
Brazilië wordt hard getroffen door de corona-epidemie. De afgelopen dagen steeg het dodental steeds met meer dan 600. In het land zijn meer dan 10.000 dodelijke slachtoffers van covid-19 en er zijn zo'n 150.000 geregistreerde besmettingen.
Brand ziekenhuis Moskou: 1 dode, coronapatiënten geëvacueerd
In een ziekenhuis in Moskou waar coronapatiënten werden behandeld heeft brand gewoed. Daarbij is één patiënt om het leven gekomen. Zo'n tweehonderd patiënten moesten worden geëvacueerd. De brand woedde in een vleugel van het ziekenhuis waar covid-19-paitënten lagen. De zieken worden naar een ander ziekenhuis overgeplaatst, heeft burgemeester Sobjanin gezegd.
Obama: Trumps aanpak coronacrisis 'een totaal chaotische ramp'
De voormalige Amerikaanse president Obama heeft achter gesloten deuren hard uitgehaald naar president Trump. Hij noemde Trumps aanpak van de coronacrisis een "totaal chaotische ramp". Obama deed dat in een conferencecall voor 3000 medewerkers uit zijn regeerperiode (2009-2017). De opname kwam terecht bij Yahoo News.
Volgens Obama zijn egoïsme, groepsbelang, verdeeldheid en vijandigheid belangrijke drijfveren geworden in de nationale en internationale politiek. Dat is een deel van de verklaring waarom de corona-uitbraak zo "lusteloos en gebrekkig" is bestreden, zei hij.
Zelfs onder de beste regeringen zou het virus hard hebben toegeslagen, ging hij verder. "Onder onze regering die 'hoe kan ik ervan profiteren' en 'naar de hel met alle anderen' tot uitgangspunt heeft gemaakt, is het een totaal chaotische ramp geworden."
Welkom in het nieuwe liveblog
De berichten in het corona-liveblog van gisteren zijn via deze link terug te vinden.