NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Besmettingsgetal Denen lager na opening scholen • Herstart bevolkingsonderzoeken kanker

 • Basisschoolbesturen zeggen dat de eerste schooldag 'goed en gemoedelijk' is verlopen. Ook kinderopvangorganisaties zijn tevreden.
 • Het aantal coronapatiënten op de IC is gedaald tot onder de 500.
 • Hier staan de laatste besmettingscijfers in Nederland en in dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Einde

  We sluiten dit liveblog af en gaan hier verder met het coronanieuws van dinsdag 12 mei.

 • 'Zonder corona zouden wij nooit met elkaar in contact zijn gekomen'

  In wijken met veel armoede hebben de economische gevolgen van de coronacrisis grote gevolgen. Zo ook in Hillesluis, een van de armste buurten van Rotterdam. "Aan het woord achterstandswijk heb ik een bloedhekel, ik noem het altijd een verbeterwijk", zegt Cor de Geus, ook wel de burgemeester van Hillesluis genoemd. Hij ziet dat bewoners het moeilijk hebben.

  Nieuwsuur ging langs in Hillesluis:

 • FC Groningen ontslaat elf medewerkers

  FC Groningen heeft vanwege de coronacrisis elf medewerkers ontslagen. De maatregel is nodig om de voetbalclub overeind te houden, staat in een verklaring op de clubsite.

  Algemeen directeur Wouter Gudde spreekt van een inktzwarte dag. "Als directie en management worden wij echter geacht beslissingen te nemen die in het belang zijn van de continuïteit van de club." Tegen RTV Noord zegt hij dat de meeste ontslagen "aan de kantoorkant" vallen.

  Verder is besloten dat spelers, staf, directie en alle medewerkers van FC Groningen een loonoffer brengen om de club tegemoet te komen. Daarnaast ziet de directie van FC Groningen af van behaalde bonussen en heeft de club bij de gemeente een verzoek tot uitstel van de huur van het stadion gedaan.

  Gudde denkt dat de club op dit moment een schade van 5 miljoen euro lijdt. Als in het nieuwe seizoen thuiswedstrijden zonder publiek moeten worden gespeeld, komt daar volgens hem per duel 400.000 euro bij.

 • Deelnemende zorginstellingen voor proef verpleeghuizen bekend

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft bekendgemaakt welke 25 zorginstellingen meedoen aan de proef met een bezoekregeling in verpleeghuizen. In elke GGD-regio is een zorgaanbieder geselecteerd. De lijst is hier te vinden.

  De geselecteerde zorgaanbieders hebben vaak verpleeghuizen op meerdere locaties. Het ministerie zegt niet welke specifieke verpleeghuizen meedoen aan de proef, maar in veel gevallen is dat wel bekend.

  Sinds 20 maart geldt een bezoekverbod in verpleeghuizen, met uitzondering van bewoners die stervend zijn. In de verpleeghuizen die nu meedoen aan de proef mag een bewoner worden bezocht door één vast persoon, maximaal een uur per week. Die bezoeker moet dan wel voldoen aan strenge hygiënische maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje.

  De proef gaat deze week in. Als de bezoekregeling in de praktijk goed werkt, dan is het de bedoeling dat over twee weken in meer verpleeghuislocaties beperkt bezoek kan plaatsvinden. Het kabinet neemt een besluit hierover op 19 mei, volgende week dinsdag.

 • Advies Britse regering: draag mondkapjes in ov en winkels

  Als Britten op plekken komen waar ze moeilijk afstand van anderen kunnen houden, is het verstandig dat ze hun gezicht bedekken. Dat staat in een plan van de Britse regering waarin de voorzichtige versoepeling van de lockdown, die premier Johnson gisteravond al aankondigde, wordt toegelicht.

 • Besmettingsgetal Denemarken gedaald na heropening scholen

  In Denemarken is het reproductiegetal, het aantal mensen dat een coronapatiënt gemiddeld besmet, de afgelopen weken gedaald van 0,9 naar 0,7. De daling deed zich voor ondanks de heropening van de scholen in het land, nu vier weken geleden. Gevreesd was dat de heropening zou leiden tot een stijging van het R-getal.

  Het besmettingscijfer steeg aanvankelijk korte tijd naar 1,0, maar toen trad een gestage daling in. De Deense gezondheidsautoriteiten zijn tevreden. "Het feit dat de infectiedruk de afgelopen week zo stabiel is gebleven onder de 1, bewijst dat de eerste fase van de heropening de verspreiding van de infectie niet heeft gestimuleerd", zegt de Deense hoofdonderzoeker. "Dit komt waarschijnlijk door de enorme inspanningen van scholen om fysieke afstand te houden en een goede hygiëne te garanderen."

  Denemarken heropende zijn scholen en kinderdagverblijven met Pasen, als eerste land in Europa. In Nederland, dat vandaag een soortgelijke versoepeling invoerde, wordt de situatie in Denemarken nauwlettend in de gaten gehouden, zei RIVM-onderzoeker Jacco Wallinga dit weekend tegen de NOS.

 • Waarom een virtuele gamepandemie uit 2005 opeens weer relevant is

  Spelers van de populaire online game World of Warcraft werden vijftien jaar geleden al getroffen door een pandemie. Een virtuele: het fictieve Azeroth werd een week lang geteisterd door een dodelijke infectie.

  De gelijkenissen met het coronavirus zijn opvallend, is te lezen in het volgende artikel:

 • Herstelde coronapatiënt Sehraz (16) weer aan de slag als kapper

  Sehraz Mohmand werd twee maanden geleden landelijk nieuws toen hij als 16-jarige coronapatiënt voor zijn leven vocht in het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Hij herstelde en vandaag ging hij weer aan het werk, in de kapsalon van zijn ouders in Breda. Omroep Brabant was erbij.

 • Bevolkingsonderzoeken naar kanker weer van start

  De drie bevolkingsonderzoeken naar kanker worden hervat, schrijft staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. De onderzoeken lagen weken stil vanwege de corona-epidemie.

  Deze week gaan de eerste uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker de deur uit. Medio juni volgt borstkanker, mits er genoeg beschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Begin juli wordt het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker hervat,

  Bij de hervatting wordt geprobeerd zo goed mogelijk aan te sluiten op de beschikbare capaciteit in de zorg voor vervolgonderzoek. Achterstanden worden zo snel mogelijk weggewerkt.

 • Basisschoolbesturen tevreden over eerste dag

  De heropening van de basisscholen is over het algemeen goed verlopen. Dat vindt de PO-Raad, de organisatie die de schoolbesturen vertegenwoordigt. "Het ging er gemoedelijk aan toe tussen de kiss & rides en de schooldeuren", schrijft de PO-Raad in een persbericht.

  De voorbereiding van de heropening was een flinke klus. Er waren tal van fysieke aanpassingen nodig. Verder moeten leerlingen de helft van de tijd les krijgen en vult elke school dat op zijn eigen manier in. Dat vergde veel afstemming met leraren, ouders en buitenschoolse opvang.

  "Roosters maken voelde soms als een 1000-stukjespuzzel leggen", zegt de PO-Raad daarover. "Natuurlijk zijn er de nodige hobbels genomen en gaan we nog hindernissen tegenkomen."

 • Deze week geen debat over testbeleid verpleeghuizen

  Er komt deze week geen debat in de Tweede Kamer over het bericht dat verpleeghuispersoneel lange tijd niet is getest op corona, terwijl de verpleeghuizen dat wel graag wilden. Een groot deel van de oppositie steunt een verzoek van de PVV voor zo'n debat, maar de regeringspartijen zijn tegen. Zij willen er volgende week over praten, als er weer een regulier coronadebat gepland staat.

  Onderzoeksplatform Investico meldde zaterdag dat verpleeghuizen al sinds begin maart geprobeerd hebben hun personeel te laten testen, maar dat ze aanvankelijk geweigerd werden door laboratoria. Die hadden wel capaciteit, maar beriepen zich op regels van het RIVM dat alleen ziekenhuispersoneel, huisartsen en verloskundigen getest mochten worden.

 • Uitstel van betaling voor een-na-oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld

  De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in New York. Het beursgenoteerde bedrijf zegt in een verklaring dat de omzet met 80 procent is gedaald en dat het acute liquiditeitsproblemen heeft door "de onvoorspelbare impact van de coronapandemie".

  Avianca, opgericht in 1919, is na KLM de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De Nederlandse directeur, Anko van der Werff, hoopt op een doorstart. "We denken dat een reorganisatie onder de Chapter 11-faillissementsbescherming de beste manier is om de essentiële vliegverbindingen in Colombia en andere delen van Zuid-Amerika te waarborgen."

 • Poetin: nationale lockdown voorbij

  Op de dag dat Rusland het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen tot nu toe registreerde (11.656) heeft president Poetin aangekondigd dat er een einde komt aan de strikte nationale lockdown. Hij legde de verantwoordelijkheid voor versoepeling van de maatregelen goeddeels in handen van de regionale autoriteiten en voegde eraan toe dat het laatste woord bij de opheffing van de beperkingen aan artsen is.

  Sinds 30 maart mogen Russen alleen nog naar buiten om eten of medicijnen te kopen, om de hond uit te laten of voor spoedeisende hulp. 'Niet-essentiële' bedrijven kunnen alleen doorwerken als de werknemers dat vanuit huis doen. Cafés, restaurants, theaters en bioscopen zijn gesloten.

  President Poetin maakte het besluit bekend in een tv-toespraak:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Poetin maakt einde aan strikte nationale lockdown

  "Vanaf morgen, 12 mei, komt er een einde aan de periode van niet werken voor het hele land en voor alle sectoren van de economie", zei Poetin in zijn zesde televisietoespraak sinds het uitbreken van de coronacrisis. "Maar het gevecht met de epidemie is nog niet voorbij. De dreiging blijft, zelfs in gebieden waar de situatie redelijk onder controle is."

  Poetins woorden betekenen niet dat de situatie vanaf morgen weer helemaal normaal is. De burgemeester van Moskou kondigde gisteren nog aan dat de lockdown in een iets afgezwakte vorm wordt verlengd tot 31 mei. Bouw- en productiebedrijven kunnen er wel weer aan de slag. Een flink aantal andere steden volgde dat voorbeeld. De regionale verschillen in Rusland zullen dus groot worden.

  Rusland is zwaar getroffen door de coronapandemie. Het land staat met 221.334 geregistreerde besmettingen wereldwijd inmiddels op de derde plaats. Naar schatting een derde van de economie ligt stil en het land kampt daarbovenop met een extreem lage olieprijs, waardoor het grote verliezen lijdt.

 • Nog eens zes coronabesmettingen in azc Sneek

  In het asielzoekerscentrum in Sneek zijn dit weekend nog eens zes mensen positief getest op het coronavirus. Daarmee komt het totale aantal coronabesmettingen in het azc op 28. Vrijdag bleek al dat 22 mensen het virus bij zich dragen.

  Het azc is op slot vanwege het virus. Vrijwel alle medewerkers en bewoners zijn sinds vrijdag getest, ook de mensen die geen klachten hadden. "De verspreiding valt heel erg mee", zegt Margreet de Graaf van de GGD Fryslân. "Het heeft anders uitgepakt dan wij vreesden." De meeste besmettingen zijn op de afdeling waar de eerste besmetting vorige week maandag werd vastgesteld.

  Het azc gaat om 18.00 uur weer open. De besmette mensen zitten op een andere locatie in quarantaine. Het gaat volgens locatiemanager Benny Schonewille vooral om gezinnen.

 • '10 tot 15 procent van de kinderen niet op kinderdagverblijf'

  10 tot 15 procent van de kinderen tussen 0 en 4 jaar is vandaag niet naar hun kinderdagverblijf gegaan. Een woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang concludeert dat uit een rondgang.

  Een deel van de ouders hield hun kinderen thuis omdat die verkouden waren of andere ongemakken hadden, andere mensen zijn volgens de woordvoerder "nog wat terughoudend".

  Vandaag is de eerste dag dat de kinderopvang weer open is voor alle kinderen, na acht weken gesloten te zijn geweest. Er gelden wel strenge protocollen, onder meer over het brengen en ophalen van de kinderen. De brancheorganisatie heeft de indruk dat alles goed verloopt. "Kinderen zijn goed voorbereid, ouders houden zich netjes aan de regels", zegt de woordvoerder.