liveblog
NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus: verdere versoepeling maatregelen zit er voorlopig niet in

  • Er komt vooralsnog geen versoepeling van de coronamaatregelen, ook niet voor mensen met een contactberoep, zoals kappers.
  • RIVM: sinds maandag zijn 88 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 48 nieuwe sterfgevallen gemeld.
  • Op de intensivecareafdelingen liggen nu 861 Nederlandse coronapatiënten. Dat zijn er 44 minder dan gisteren.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.

Liveblog gesloten

Het liveblog is gesloten. Het coronanieuws van woensdag 29 april is te zien een nieuw liveblog.

Individuele muziekles mag met anderhalvemeterregel

Individuele muziekles is ondanks de coronamaatregelen toegestaan, mits de voorschriften van het RIVM worden toegepast. Minister Van Engelshoven heeft dat laten weten in antwoord op vragen uit de Kamer en de muzieksector. Groepslessen mogen nog niet: die vallen onder het verbod op samenkomsten dat geldt tot 19 mei. Muziekscholen en -verenigingen, orkesten en koren kunnen dus nog niet gezamenlijk repeteren of optreden.

De koepel voor amateurmuziek KNMO adviseert daar waar het mogelijk is individuele muzieklessen weer te op te starten met inachtneming van de inmiddels bekende regels, zoals anderhalve meter afstand houden.

Van Nieuwenhuizen wil dat Europese landen garant staan voor vliegvouchers

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil dat Europese landen garant gaan staan voor vouchers die luchtvaartmaatschappijen momenteel bij wijze van uitzondering mogen uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat meldt zij aan de Tweede Kamer, waar D66 vragen over de kwestie had gesteld.

Passagiers hebben volgens EU-regels recht op een vervangende vlucht, of terugbetaling van de ticketprijs binnen zeven dagen, als hun vlucht wordt geannuleerd. Maar omdat het vliegverkeer door de coronacrisis vrijwel is stilgevallen, dreigt die verplichting veel luchtvaartmaatschappijen in problemen te brengen.

De mogelijkheden tot omboeken zijn zeer beperkt en een verplichte terugbetaling van alle tickets zou veel bedrijven financieel de nek omdraaien. Van Nieuwenhuizen wijst erop dat alleen al Air France-KLM volgens analisten zo'n 3 miljard euro aan terug te betalen opbrengsten op de balans heeft staan.

Daarom knijpen veel landen, waaronder Nederland, een oogje toe als luchtvaartmaatschappijen vouchers geven in plaats van cash. Zij kunnen terugbetaling daarmee maximaal een jaar uitstellen. Klanten lopen wel het risico met lege handen te staan bij een faillissement. Van Nieuwenhuizen noemt dat "een punt van zorg".

Naast de garantstelling pleit Van Nieuwenhuizen ook voor een Europees garantiefonds voor vliegtickets voor de langere termijn. Passagiers zouden via een toeslag in hun vliegticket een bijdrage leveren aan het fonds.

Grapperhaus: we zijn er nog lang niet, we moeten blijven volhouden

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie vindt dat de Nederlanders zich afgelopen weekeinde en op Koningsdag "voorbeeldig hebben gedragen". Dat zei hij na afloop van de wekelijkse bijeenkomst met burgemeesters in Utrecht tegen journalisten. "Wij zien wel dat mensen meer naar buiten gaan, maar zij hielden zich wel overwegend aan de hygiëneregels en de anderhalve meter afstand. Zij nemen de regels heel serieus. Ik heb er vertrouwen in dat dit zo blijft."

De ministers en de burgemeesters denken wel dat mensen meer de grenzen opzoeken. Grapperhaus waarschuwt dat een verdere versoepeling van de maatregelen er voorlopig niet inzit. "Dit zijn de maatregelen zoals ze zijn. Het is duidelijk dat wij inmiddels een heel eind zijn gekomen, maar we zijn er nog lang niet. Het is een lang traject en dat weten wij ook. We moeten blijven volhouden."

Grapperhaus krijgt steun van de burgemeesters, zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. "Wij moeten waakzaam blijven. We zien nog steeds dat mensen ziek worden en doodgaan. Er is een verbetering, maar die gaat langzaam. We moeten beheersbare stappen zetten."

Groot-Brittannië bedankt jarige Tom Moore voor ingezamelde miljoenen

Rondjes en rondjes liep hij, de 99-jarige veteraan Tom Moore. Voor de zorg, om te helpen tijdens de coronacrisis. Nu hij donderdag 100 wordt, tonen Britten massaal hun dankbaarheid. Met verjaardagskaarten.

Groot-Brittannië bedankt jarige Tom Moore voor ingezamelde miljoenen

Laagste aantal nieuwe ziekenhuisopnames New York in maand tijd

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft gezegd dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in de staat dinsdag gezakt is tot het laagste in een maand tijd. Het driedaagse gemiddelde van nieuwe opnames daalde naar 953. Het is de eerste keer dat het aantal lager is dan 1000 sinds eind maart.

Cuomo kijkt met deze dalende cijfers voorzichtig naar het heropenen van zijn staat. In New York is er nog een lockdown van kracht tot minstens 15 mei.

In de Verenigde Staten zijn meer dan 56.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Bijna de helft van de doden viel in de staat New York.

Helft Nederlanders wil kappers open, brede steun andere maatregelen

De meeste Nederlanders hebben nog altijd vertrouwen in de aanpak van de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van Nieuwsuur.

Van de ruim duizend ondervraagden vindt 76 procent dat het kabinet goede maatregelen neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vijf weken geleden was dat 81 procent. Het RIVM krijgt van 78 procent een positief oordeel. Dat was vorige maand 88 procent.

Over specifieke maatregelen zijn de meningen meer verdeeld. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt het goed dat de basisscholen 11 mei (deels) heropenen en de meesten steunen het dichtblijven van horeca en het annuleren van grote evenementen.

Nooit meer handen schudden? 'We moeten bedenken wat het dan wordt'

Nooit meer handen schudden? 'We moeten bedenken wat het dan wordt'

Vicepresident Pence negeert regel ziekenhuis om mondkapje te dragen

In de Verenigde Staten wordt verbaasd gereageerd op het ontbreken van een mondkapje bij vicepresident Pence, tijdens een bezoek aan een ziekenhuis. Pence kreeg vandaag een rondleiding door de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota. Het ziekenhuis eist van iedereen het dragen van een mondkapje, maar Pence droeg dat niet. De andere mensen uit zijn gezelschap droegen wel gezichtsbescherming.

Het ziekenhuis liet op Twitter weten dat het Pence heeft gevraagd een mondkapje te dragen, maar dat bericht werd een half uur na plaatsing weer verwijderd, meldt CNBC. Pence liet later weten dat hij geen mondkapje droeg omdat hij het coronavirus niet heeft. "Ik word als vicepresident regelmatig getest, en iedereen om mij heen is ook getest."

Vicepresident Pence (VS) heeft als enige geen mondkapje op

Kijk fragmenten terug uit de uitzending Het coronavirus: feiten en fabels

Verspreidt het coronavirus zich door de lucht? Beschermen zelfgemaakte mondkapjes tegen covid-19? Kan ik het virus oplopen via mijn kat?

De NOS kreeg ruim 10.000 van dit soort vragen toegestuurd voor de tv-uitzending Het coronavirus: feiten en fabels. De antwoorden van deskundigen zijn terug te kijken in dit artikel met verschillende video's uit de uitzending.

Straaljagers boven New York bedanken de hulpdiensten

Vliegshow boven New York voor hulpdiensten

Het coronavirus: feiten en fabels gaat online verder

De tv-uitzending van Het coronavirus: feiten en fabels is nu afgelopen. Op internet gaat de uitzending verder en worden nog meer vragen beantwoord:

Hoofdeconoom ING: groot deel Nederlanders voelt coronacrisis in portemonnee

Ook de economische gevolgen van de coronacrisis worden besproken in het tv-programma Het coronavirus: feiten en fabels. Het publiek kan vragen stellen aan Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING en aan Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland. Volgens Blom voelt een heel groot deel van de Nederlanders deze crisis in de portemonnee.

Jacco Vonhof merkt op dat er weinig beweging is qua versoepeling van de maatregelen voor bijvoorbeeld contactberoepen, zoals de kapper. Dat leidt er volgens hem toe dat burgers een perspectief missen.

Zowel Vonhof als Blom denken dat een extra steunpakket voor bedrijven niet uit kan blijven. "Door extra hulp aan bedrijven te bieden voorkom je een domino-effect in de economie'', zegt ING-econoom Blom. Nu ligt de economie stil, maar daar komt volgens haar uiteindelijk wel een einde aan. "Alleen krijg je dan te maken met vervolgschade. Zoals mensen die wel geld willen besteden, maar het niet meer kunnen."

De kappers willen liefst vandaag nog open

Kappers willen zo snel mogelijk weer klanten in de zaak. De branchevereniging stelt voor dat kappers en klanten mondkapjes gaan dragen. Maar minister Van Rijn wil deze vooralsnog bewaren voor de gezondheidszorg.

De kappers willen liefst vandaag nog open

Burgemeester Aboutaleb: kijk naar tijdslot voor strandbezoek

Nu komen de sociale aspecten van de coronacrisis aan bod in het tv-programma Het coronavirus: feiten en fabels. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam pleit voor een verruiming van werktijden om personeel van bedrijven te spreiden. Digitaal werken is volgens hem iets waar we over na moeten denken, ook voor na de crisis.

Voor kinderen die al lang thuiszitten zouden er zomerscholen moeten komen, vindt Aboutaleb.

De Rotterdamse burgemeester vindt ook dat we moeten kijken naar strandbezoeken op een bepaald tijdslot per gezin. "Of een bezoek aan Blijdorp, dat een gezin om negen uur aankomt en het volgende gezin om tien over negen bijvoorbeeld", zo schetst hij.

Waarom geen mondkapjes in Nederland?

Een vraag die velen zal bezighouden is waarom we in Nederland ook niet massaal mondkapjes gaan dragen. Volgens viroloog Alex Friedrich is het antwoord niet heel simpel. "Mondkapjes zijn heel belangrijk, bijvoorbeeld in zorginstellingen. Maar je hebt ze niet overal nodig. Mondkapjes kunnen ook juist onveilig werken, want in Duitsland nemen bijvoorbeeld nu de besmettingen juist weer toe", zegt hij.

Aura Timen beaamt dat en volgens haar zijn mondkapjes ook absoluut geen vervanging voor de anderhalvemetersamenleving.

Kan het virus overleven op winkelwagentjes?

In de uitzending Het coronavirus: feiten en fabels worden als eerste medische vragen van het publiek behandeld.

Er kwamen veel vragen binnen, onder meer of het virus kan overleven op winkelwagentjes. Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, zegt dat de winkelwagentjes sowieso worden gereinigd. "Je krijgt als klant dus altijd een schone. En dat is om te voorkomen dat je met je handen het virus oploopt". Volgens haar loop je met een winkelwagentje niet het grootste risico om zo het virus op te lopen, maar op een oppervlakte kan het virus ook overleven.

Kijk nu live naar Het coronavirus: feiten en fabels

Presentatoren Rob Trip en Saïda Maggé leggen al jouw coronavragen voor aan deskundigen in het programma Het coronavirus: feiten en fabels. Het programma is nu live te volgen via de volgende kanalen:

Griekenland versoepelt maatregelen, horeca mogelijk in juni weer open

Griekenland gaat vanaf volgende week maandag en in fasen de coronamaatregelen versoepelen, heeft premier Kyriakos Mitsotakis gezegd. "We gaan stap voor stap uit de quarantaine, maar er is nog geen eind aan het avontuur. We kunnen een opleving van de besmetting niet uitsluiten", zei hij.

Tot nu toe konden de Grieken alleen het huis uit als daar bepaalde redenen voor waren, zoals boodschappen doen, naar een arts of de hond uitlaten. Dat moesten ze via sms of een formulier melden. Daaraan komt een einde, zei de premier.

Wel blijft reizen buiten de provincie voorlopig verboden. Een klein aantal bedrijven mag open, zoals elektronicazaken, boekwinkels, kappers en schoonheidssalons. Dat mag alleen onder strenge voorwaarden. Zo mogen de Grieken alleen op afspraak naar de kapper. In gesloten ruimten, zoals deze winkels, maar ook in het openbaar vervoer en in taxi's, worden mondkapjes verplicht. Individueel sporten mag buiten, zwemmen in zee is vanaf maandag ook weer toegestaan.

Op 11 mei openen de andere winkels, de winkelcentra blijven nog even dicht. Op die dag gaan ook de hoogste klassen van de middelbare school terug naar school. De weken daarna volgen de andere scholen. Als het mogelijk is, opent op 1 juni de Griekse horeca weer.

In de metro van Athene was het vanochtend toch behoorlijk druk:

De metro van Athene tijdens de ochtendspits van 28 april

Luchtvaartmaatschappijen waarschuwen voor massaontslagen

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben vandaag gewaarschuwd voor de gevolgen van de coronacrisis.

Het moederbedrijf van British Airways, IAG, waarschuwt dat er 12.000 banen op de tocht staan. "We verwachten dat herstel nog een aantal jaar zal duren", staat in een verklaring van het bedrijf. Bij British Airways werken 45.000 mensen. Deze maand heeft de Britse overheid het salaris van bijna 23.000 British Airways-medewerkers betaald.

Bij de nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland, Icelandair, verdwijnen 2000 banen. Het bedrijf voert minder dan 10 procent van zijn reguliere vluchten uit. De medewerkers die wel in dienst blijven van het IJslandse bedrijf moeten rekenen op minder werk en salarisverlagingen. Eerder vandaag kondigde ook het Zweeds-Deense luchtvaartconcern SAS ontslagen aan. Het bedrijf verwacht mogelijk 5000 medewerkers te moeten ontslaan, bijna de helft van het personeel.

Turkish Airlines stopt tot zeker 28 mei met het uitvoeren van al zijn vluchten, zowel de binnenlandse als internationale vluchten. Het bedrijf voerde vanwege de coronacrisis al nauwelijks vluchten uit.

Mondkapjes voorlopig niet beschikbaar voor contactberoepen buiten de zorg

Minister Van Rijn van Volksgezondheid heeft de eerste mondkapjes in ontvangst genomen die zijn gemaakt door drie Nederlandse bedrijven. De drie, Auping, DSM en Afpro Filters, gaan een miljoen medische mondkapjes per week produceren. "Ongelooflijk belangrijk", zegt Van Rijn daarover, gezien het tekort op de wereldmarkt.

De mondkapjes zijn voorlopig niet beschikbaar voor mensen in contactberoepen buiten de zorg, zegt Van Rijn. "Voorlopig is alle aandacht nodig voor de zorg, want alle zorgmedewerkers moeten beschermd kunnen werken." Hij weet dat er behoefte is aan meer, maar "die luxe hebben we voorlopig niet".

Pizzabakkers Napels weer aan de slag: 'Van pizza word ik altijd blij'

Na een lange quarantaine kunnen er in het Italiaanse Napels, de bakermat van de pizza, eindelijk weer pizza's worden gebakken. Het is een voorzichtige eerste stap om de micro-economie weer in beweging te krijgen.

Pizzabakkers Napels weer aan de slag: 'Van pizza word ik altijd blij'

Spanje stapje voor stapje naar 'nieuwe normaal'

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op een persconferentie gezegd hoe Spanje de coronamaatregelen stap voor stap wil gaan versoepelen. Volgens Sánchez is er een maand aan het plan gewerkt om weer terug te keren naar het 'nieuwe normaal'.

Sánchez wil de maatregelen in het land in vier fases versoepelen. Binnenkort mogen restaurants weer open om eten af te halen. Reizen tussen verschillende regio's en eilanden is nog steeds niet toegestaan.

In een volgende fase mogen kleine bedrijven weer open, zoals winkels en hotels. Er komen in winkels ook speciale openingstijden voor 65-plussers. Kerken openen in die fase ook weer de deuren, maar wel voor maar 30 procent van de normale capaciteit.

In de fasen daarna spreekt de premier over het openen van scholen, bioscopen en het houden culturele evenementen met minder dan vijftig mensen.

Eind juni hoopt de premier alle fasen te hebben doorlopen. Aankomend weekend mogen de Spanjaarden weer de straat op voor bijvoorbeeld een wandeling. Op 4 mei gaat het land over op de eerste fase van versoepeling van de maatregelen.

Nog eens 100 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

Het grootste investeringsfonds van de overheid, Invest-NL, stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve start-ups en scale-ups die getroffen zijn door het coronavirus. Het bedrag komt boven op de 100 miljoen euro die eerder deze maand door het kabinet beschikbaar werd gesteld aan de beginnende bedrijven en innovatieve bedrijven in het mkb.

Invest-NL stelt het geld beschikbaar via het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scale-ups. Dat biedt financiering vanaf 2 miljoen euro. Ondernemers kunnen rekenen op een "versneld investeringsproces van 3 tot 5 weken", belooft het fonds.

Meer dan 200.000 coronagevallen in Italië, 382 coronadoden gemeld

In Italië is het aantal coronadoden gestegen ten opzichte van gisteren. De Italiaanse autoriteiten melden 382 overlijdensgevallen. Gisteren werden 333 coronadoden gemeld. In totaal zijn er in Italië nu 27.359 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

De autoriteiten melden ook dat er nu meer dan 200.000 mensen in Italië geregistreerd zijn met een coronabesmetting. Er kwamen afgelopen dag 2091 zieken bij, gisteren werden er 1739 gemeld.

Op de Italiaanse intensivecareafdelingen liggen 1863 mensen, bijna 100 minder dan gisteren.

Poetin verlengt lockdown in Rusland

De Russische president Poetin verlengt de periode van niet-werken in Rusland tot 11 mei om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij zei dat op de televisie na een ontmoeting met hoge regeringsfunctionarissen en regionale gouverneurs.

De beperkingen zouden eind april worden opgeheven, maar volgens Poetin is het hoogtepunt van de corona-uitbraak in Rusland nog niet bereikt.

Hij droeg de regering op om met nieuwe maatregelen te komen om de economie en de burgers te ondersteunen. Tegelijk vroeg Poetin de regering om voorstellen voor een geleidelijke versoepeling van de lockdownmaatregelen vanaf 5 mei.

In de hoofdstad Moskou, het epicentrum van de corona-uitbraak in Rusland, moeten mensen digitaal toestemming vragen om hun huis te verlaten.

Besmettingsgraad in Duitsland weer onder de 1

De besmettingsgraad van het coronavirus in Duitsland is weer gedaald tot onder de 1. Duitse media melden op basis van het Robert Koch-instituut dat het getal nu op 0,9 ligt. Begin deze maand stond het reproductiegetal op 0,7.

De besmettingsgraad geeft aan hoeveel mensen een met corona besmet persoon het virus overbrengt. In Duitsland werd vanochtend bezorgd gereageerd op de cijfers van het Robert Koch-instituut, nadat gisteravond was gebleken dat de besmettingsgraad was uitgekomen op 1.

NOS op 3 maakte eerder deze video over het reproductiegetal:

'Aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt minder snel toe'

Het aantal besmettingen in verpleeghuizen lijkt minder snel toe te nemen in vergelijking met begin april, meldt de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, Verenso.

Sinds vrijdag is het aantal patiënten met het coronavirus in verpleeghuizen met 730 toegenomen. In totaal zijn er nu 7899 patiënten met het virus in verpleeghuizen geregistreerd. Uit de registratie van Verenso komt naar voren dat 1403 patiënten zijn overleden en dat 1117 patiënten zijn hersteld. De vereniging beschikt over cijfers van een groot aantal verpleeghuizen. Verenso zegt daarmee het grootste deel van de Nederlandse verpleeghuiszorg te dekken.

Gisteren maakte minister De Jonge bekend dat hij vanaf 11 mei onder strenge voorwaarden weer bezoek in een eerste groep verpleeghuizen wil toestaan. Voorzitter Nienke Nieuwenhuizen van Verenso is verbaasd over die datum. "We willen in essentie hetzelfde: dat er een plan moet komen. Maar ik wil me nog niet vasthouden aan een datum, want er zijn nog een aantal voorwaarden om aan te voldoen voordat we een datum kunnen stellen. De afvlakking moet stevig zijn, net zoals op de IC en de testen en persoonlijke beschermingsmiddelen moeten ook in orde zijn."

Nog geen versoepelingen, ook niet voor kappers

Er komt vooralsnog geen versoepeling van de coronamaatregelen, ook niet voor mensen met een contactberoep, zoals kappers. Vorige week drong een deel van de Tweede Kamer erop aan dat die, met beschermingsmiddelen, snel weer aan het werk moeten kunnen. Maar bronnen rond het kabinet melden dat zo'n verruiming er nog niet in zit. Het verbod op het uitoefenen van contactberoepen geldt tot 20 mei.

De meest betrokken ministers komen morgen weer bijeen in crisisberaad. Na afloop worden geen grote beleidswijzigingen verwacht, zeggen de bronnen. Er is ook geen persconferentie aangekondigd.

RIVM gaat cijfers melden over overleden zorgmedewerkers

Het RIVM gaat vanaf morgen melden hoeveel zorgmedewerkers in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden of daardoor in het ziekenhuis zijn beland. Dat meldt een woordvoerder van het instituut aan NU.nl. Het RIVM ontvangt de cijfers over het aantal opgenomen en overleden zorgmedewerkers wel via de GGD's, maar heeft de cijfers nog niet gebundeld. Wel is bekend dat zo'n 8000 zorgmedewerkers positief getest zijn op het virus.

Bij de update gaat het RIVM morgen melden hoeveel medewerkers uit de zorg positief zijn getest, hoeveel medewerkers zijn opgenomen in het ziekenhuis en hoeveel er zijn overleden. Of het RIVM dat dagelijks gaat doen is nog onzeker.

Ook mondbedekking voor Schotten

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft burgers opgeroepen hun gezicht te bedekken in afgesloten ruimtes, zoals winkels en het openbaar vervoer. Dat kan volgens haar mogelijk de kans verkleinen dat besmette mensen zonder merkbare symptomen het coronavirus overdragen aan anderen.

Sturgeon zegt dat Schotland het dragen van mondbedekking nog niet verplicht stelt. Er zou nu nog onvoldoende bewijs zijn dat zo'n maatregel voldoende effectief is. Ze sluit niet uit dat het beleid later wordt aangescherpt.

De premier benadrukt dat mensen niet worden opgeroepen om medische mondkapjes te dragen die worden gebruikt door hulpverleners. Het gebruik van een sjaal of ander kledingstuk is volgens haar genoeg. Ze zei ook dat het vooral belangrijk is dat mensen zich aan de huidige regels blijven houden. Het dragen van mondbedekking is daar geen alternatief voor.

In Engeland kijkt de regering naar de effecten van het dragen van een mondbedekking.

Zorgen over toekomstige internationale studenten

Nederlandse universiteiten moeten mogelijk rekening houden met een flink aantal minder buitenlandse studenten aankomend academiejaar, schrijft Nieuwsuur.

Toekomstige studenten twijfelen of een studie in Nederland in deze coronacrisis nog wel interessant genoeg is, en dus verwacht het ministerie van Onderwijs minder internationale studenten dan gebruikelijk. "Voor alleen online-cursussen zal ik mij dit jaar niet inschrijven op een Nederlandse universiteit", zegt Murali uit India.

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat internationale studenten Nederland flink wat geld opleveren.

'Verschil in spreiding coronapatiënten minder groot dan in het weekend'

Het verschil in het aantal coronapatiënten per ziekenhuis is inmiddels minder groot dan afgelopen weekend, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Afgelopen zaterdag maakte voorzitter Diederik Gommers van de vereniging van IC-artsen zich boos over de slechte spreiding. "Van gelijke spreiding is absoluut geen sprake en dat frustreert", schreef hij in een brief. Met name de IC's in Limburg, Zeeland en de regio Rotterdam/Rijnmond zitten fors boven hun normale capaciteit. De regio's Zwolle en Noord-Nederland zitten daarentegen een stuk ruimer in hun jas.

Volgens Kuipers is het zo dat coronapatiënten op sommige dagen niet goed verspreid zijn. Dat komt volgens hem niet doordat ziekenhuizen patiënten niet willen overnemen, maar omdat behandelaars er zelf voor kiezen om patiënten niet te verplaatsen buiten de eigen regio. "Wij krijgen ook niet veel verzoeken meer, het was hier behoorlijk rustig de afgelopen dagen."

De verzoeken voor uitplaatsing moeten regio's zelf doen. Kuipers: "We blijven monitoren, blijven vragen naar de dagelijkse bezetting. En als we echt een discrepantie zien, dan bellen we zelf naar de regio om te vragen of we kunnen helpen. Dat hebben we afgelopen weekend ook in Limburg gedaan."

Hoofdstad Litouwen wordt één groot terras

In Litouwen zijn na zes weken de coronamaatregelen versoepeld. Restaurants en terrasjes mogen weer open. De burgemeester van de hoofdstad Vilnius liep daarbij tegen een probleem aan. Het bleek lastig om genoeg ruimte te creëren tussen de tafels. Daar is nu iets op bedacht. Volgens Litouwse media wordt hoofdstad Vilnius één groot terras.

De burgemeester heeft aangekondigd dat restauranteigenaren op achttien plekken in de stad gebruik mogen maken van de openbare ruimte om hun terrassen flink uit te breiden. Op die manier kunnen de terrassen zo opgesteld worden dat er minstens twee meter tussen de tafels ontstaat.

Litouwen heeft op dit moment 1344 bevestigde coronagevallen en er zijn 44 sterfgevallen geregistreerd.

Fransen mogen op 11 mei de straat weer op, als de cijfers meevallen

Frankrijk gaat geleidelijk en voorzichtig de quarantaine opheffen, zolang het aantal besmettingsgevallen in Frankrijk beperkt blijft. Dat heeft premier Philippe gezegd in het parlement. De afgelopen twee weken was het aantal nieuwe coronagevallen gemiddeld 2162 per dag. Het is de bedoeling dat vanaf 11 mei de winkels weer opengaan en de Fransen de straat weer op mogen, zonder het document dat daarvoor nu nog verplicht is. Ook gaan de scholen geleidelijk weer van start, en gaat het openbaar vervoer weer rijden.

Maar het leven wordt niet meer zoals vóór de coronacrisis, zei Philippe in het parlement. In winkels mag maar een beperkt aantal klanten tegelijk binnen en in het ov worden mondkapjes verplicht. Reizen mag, maar het liefst alleen nog in de omgeving. "Het is nog niet het moment om op vakantie te gaan", zei Philippe. Alle grote musea blijven voorlopig dicht. De horeca blijft ook nog tot zeker eind mei gesloten. Voetbalcompetities worden pas weer volgend seizoen opgestart.

De premier legde in het parlement uit dat de versoepeling van de quarantaine voorlopig voor drie weken geldt, tot 2 juni. Kort voor die datum wordt besloten hoe Frankrijk er daarna uit gaat zien. Het opheffen van de quarantainemaatregelen kan ook verschillen per departement, zei Philippe. Overal in het land wordt onderzocht hoeveel besmettingen er nog zijn, hoeveel ziekenhuiscapaciteit er is en of er genoeg testen zijn. "Op basis van die criteria krijgt elk departement een 'groen' of een 'rood' stempel", aldus de premier. Groen is goed en betekent dat de regels versoepeld mogen worden.

De Franse overheid gaat ervoor zorgen dat iedereen die dat wil vanaf 11 mei een mondkapje kan dragen. Ook gaat Frankrijk vanaf die dag 700.000 mensen per week testen op corona. Bij symptomen zal een patiënt worden gevraagd zich te isoleren. De regering gaat vooralsnog geen app op de telefoons van mensen gebruiken om het virus te bestrijden. De effectiviteit staat nog niet vast en de privacy is niet gegarandeerd, zei premier Philippe.

Portugal gaat noodtoestand beëindigen

De noodtoestand in Portugal wordt komende zondag opgeheven, heeft president Marcelo Rebelo de Sousa bekendgemaakt. Dat betekent het einde van de lockdown in het land, maar het is volgens president niet zo dat de economie weer helemaal op gang komt.

"In deze nieuwe fase draait het erom dat de Portugezen zich realiseren dat indamming van het virus nog altijd belangrijk is", zei de president op een persconferentie. "We moeten kleine stapjes zetten en de situatie constant evalueren." De regering maakt deze week de nieuwe regels bekend. Portugal overweegt om winkels, kapperszaken en kinderopvangcentra te heropenen.

In Portugal zijn zo'n 950 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

44 coronapatiënten minder op IC's

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen is gedaald tot 861. Dat zijn er 44 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Net als in de voorgaande dagen wisselt de drukte per ziekenhuis en per regio. Wel zien we dat dit verschil geleidelijk kleiner wordt, onder meer door een daling van het aantal covid-patiënten op de intensive care in Noord-Limburg."

Van de Nederlandse coronapatiënten liggen er 832 in Nederland, 41 minder dan gisteren. En 29 in Duitsland, drie minder dan gisteren, twee door terugplaatsingen en een door overlijden.

Op de IC's liggen daarnaast nog 399 niet-coronapatiënten.

Von der Leyen: crisis is kans om te vergroenen

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat de coronacrisis een kans is om de klimaatverandering aan te pakken.

De coronacrisis mag dan straks misschien onder controle zijn, maar klimaatverandering is dat nog lang niet, zegt Von der Leyen. "We hebben er nog geen vat op. Nu er miljarden dollars worden geïnvesteerd, moet men niet terugvallen in oude gewoontes die schadelijk zijn voor het milieu. We moeten hier beter uitkomen."

Von der Leyen: crisis kans om te vergroenen

Mondkapjesplicht nu in heel Duitsland

Vanaf morgen geldt in heel Duitsland een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in winkels. Ook Berlijn, waar het aanvankelijk alleen in het openbaar vervoer verplicht was een mondkapje te dragen, ging vandaag als laatste akkoord met een verplichte mond- en neusbescherming, meldt het Duitse persbureau DPA.

In Duitsland speelde de discussie over een mondkapjesplicht al een tijdje. Het advies van de regering was: geen plicht, maar een dringende aanbeveling voor het gebruik van mondkapjes in het ov en in de winkel. In verschillende deelstaten golden daarom andere regels.

Volgens virologen kan neus- en mondbescherming voorkomen dat een drager andere mensen met het coronavirus infecteert. Het gezicht bedekken met een doek of sjaal is al voldoende om aan de plicht te voldoen. Het RIVM in Nederland zegt dat het met de huidige regels in Nederland niet nodig is om in privétijd mondkapjes te dragen.

Belgische coronacijfers blijven dalen, versoepeling wordt bekeken

In België zijn de afgelopen 24 uur 123 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. 65 mensen herstelden en mochten naar huis. Daarmee blijven de coronacijfers in België verder dalen.

"We zien nog steeds een positieve evolutie in de cijfers", zei viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie over het virus. "Als de cijfers verder blijven dalen, zal het mogelijk zijn om de maatregelen te kunnen versoepelen."

Hij benoemde wel dat het belangrijk blijft dat mensen zo veel mogelijk thuisblijven, regelmatig hun handen wassen, afstand tot elkaar bewaren en hun sociale contacten beperken. "En dat we de mensen die het grootste risico lopen, goed blijven afschermen."

Afgelopen etmaal werden er 134 doden geregistreerd. Daarvan werden er 67 gemeld in de ziekenhuizen en 64 in verpleeghuizen. In totaal heeft het virus in België 7331 levens geëist.

'Structureel ruim 600 IC-bedden extra nodig'

Om ook de komende jaren coronapatiënten te kunnen opvangen, moet de capaciteit van de IC's structureel omhoog van 1150 bedden naar 1531. Dat blijkt uit een berekening van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) en het RIVM.

Bij de berekening wordt aangenomen dat omwille van de groepsimmuniteit 60 procent van de Nederlandse bevolking besmet moet raken en 0,45 procent op de IC belandt. Dat leidt tot ongeveer 37.500 IC-patiënten over de komende drie jaar. Evenredig verdeeld (pieken en dalen niet meegenomen) levert dat, tenzij er een vaccin komt, een permanente behoefte op van 639 IC-plekken voor covid19-patiënten.

RIVM: 88 nieuwe opnames, 48 nieuwe doden

Er zijn 88 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 65 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.609.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 48, meldt het RIVM. Dat zijn er iets meer dan gisteren, toen er 43 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 4566 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 171. In totaal zijn er nu 38.416 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Het aantal gemelde sterfgevallen en ziekenhuisopnames op 28 april

Marktbezoekers Cannes gescand met detectiecamera's

In de Franse stad Cannes zijn vooruitlopend op de verplichting om gezichtsmaskers te dragen camera's neergezet bij markten. "Het afgelopen weekend bleek 74 procent van de bezoekers een masker te dragen. Dat is heel bemoedigend", aldus burgemeester David Lisnard. In Cannes moeten mensen vanaf 11 mei mondmaskers dragen. Dan worden de coronamaatregelen versoepeld.

De detectiecamera's scannen vooralsnog bezoekers op drie markten in Cannes. De beelden worden live bekeken en niet bewaard. Als op de beelden een marktbezoeker is te zien zonder masker, kan er een agent op worden afgestuurd om die persoon een masker te geven en voor te lichten over het nut ervan.

Vanaf aanstaande donderdag worden de speciale camera's ook in bussen in Cannes geplaatst. Daar wordt het systeem uitgebreid met een 'afstandsmeter'. Er gaat dan een alarm af als mensen te dicht op elkaar staan in de bus.

Het gemeentebestuur van Cannes gaat zeer voortvarend te werk bij de bestrijding van corona. Aan alle bewoners worden mondkapjes uitgedeeld. Burgemeester Lisnard laat sinds begin deze maand bij 20 supermarkten ook al temperatuurmetingen uitvoeren. Als een klant een lichaamstemperatuur van 38 graden of meer heeft, wordt hij of zij gevraagd de zaak te verlaten.

Demonstratie tegen de lockdownmaatregelen in Den Haag

Demonstratie tegen lockdownmaatregelen van het Nederlandse kabinet

Campagne over mentale gezondheid tijdens coronacrisis

De overheid is een campagne begonnen om mensen te helpen met de psychische gevolgen van de coronacrisis. Op de radio en op sociale media worden praktische tips gegeven.

Het coronavirus levert bij velen stress op. Staatssecretaris Blokhuis wijst erop dat dat extra geldt voor mensen die toch al last hadden van psychische klachten: "Er komt nogal wat op ons af en het is niet vreemd dat mensen zich daardoor somber of gespannen voelen. Het belangrijkste is om erover te praten. Met je familie, je partner of je vrienden. Ik wil mensen ook oproepen om echt naar de huisarts te gaan als ze hulp nodig hebben."

Tijdens de campagne zijn op Instagram, Twitter en Facebook filmpjes te zien over hoe mensen bijvoorbeeld kunnen omgaan met drukte in huis. Ook wordt er gewezen op het belang van een vaste routine. Verder zijn er verwijzingen naar hulplijnen.

Rijen tot op de parkeerplaatsen bij IKEA

Lange rijen bij IKEA

Demonstratie tegen maatregelen bij Kamergebouw

In Den Haag demonstreert volgens de politie een groep van tussen de 100 en 200 mensen tegen de coronamaatregelen. Ze staan bij het gebouw van de Tweede Kamer en willen dat de lockdown wordt opgeheven.

Er staan ook betogers met andere motieven. Sommigen voeren actie tegen de komst van het 5G-netwerk, anderen lijken een afkeer te hebben van vaccineren.

Op beelden op sociale media is te zien dat niet alle deelnemers de verplichte anderhalve meter afstand in acht nemen. Er is politie aanwezig bij de actie.

Weer minder nieuwe coronadoden in Spanje

Het aantal nieuwe sterfgevallen door het coronavirus in Spanje is de afgelopen 24 uur met 301 gestegen. Dat zijn twintig doden minder dan gisteren. Daarmee komt het totale dodental in het land op 23.822. Het aantal besmettingen steeg met 1308 naar 210.773.

Het Spaanse kabinet overlegt vandaag over een eventuele versoepeling van de coronamaatregelen voor de minst zwaar getroffen gebieden. Daarover worden vandaag nog details verwacht.

Afgelopen weekend werden de zeer strikte maatregelen in het land al licht versoepeld. Zo mochten kinderen onder de 14 zondag voor het eerst in weken een uur buitenspelen binnen een straal van een kilometer van hun huis. Verwacht wordt dat Spanjaarden vanaf 2 mei individueel mogen sporten in de buitenlucht.

Zorgen over Duitse besmettingsgraad

In Duitsland waarschuwt het Robert Koch-instituut, vergelijkbaar met het RIVM in Nederland, dat mensen zich echt aan de coronaregels moeten houden. Het instituut meldde gisteravond dat het reproductiegetal is gestegen naar bijna 1, nadat het begin deze maand naar 0,7 was gezakt in Duitsland.

Dat betekent dat iemand met corona gemiddeld weer wat meer mensen besmet. Bij een reproductiegetal hoger dan 1 wint de epidemie terrein. Waardoor de stijging komt, is nog niet onderzocht. Wel wordt er gewezen op de soepeler regels in Duitsland. Daar zijn sinds vorige week winkels weer open.

RKC Waalwijk hervat morgen de trainingen

RKC Waalwijk is morgen de eerste eredivisieclub die de trainingen weer hervat. De voetbalclub belooft dat te doen volgens de richtlijnen van het RIVM. Zo moeten de spelers en staf anderhalve meter afstand houden en is publiek niet welkom.

Eerder zei FC Twente al dat de club begin volgende week weer het trainingscomplex opent. Bij Ajax en FC Utrecht wordt in de komende dagen een beslissing genomen. AZ wil "waarschijnlijk begin mei" weer gaan trainen.

Britten houden minuut stilte voor coronadoden in onder meer zorg

In het Verenigd Koninkrijk is een minuut stilte in acht genomen voor de coronadoden onder mensen met cruciale beroepen, zoals de zorg. Er zijn meer dan 100 Britse zorgmedewerkers overleden aan de gevolgen van het virus. Ook in de transportsector, bijvoorbeeld onder de buschauffeurs, zijn veel doden te betreuren.

De sterfgevallen onder het zorgpersoneel worden de Britse regering gedeeltelijk aangewreven. Uit onderzoek van het BBC-programma Panorama blijkt dat de overheid veel te weinig beschermingsmiddelen had ingekocht om de pandemie op een veilige manier het hoofd te bieden.

De zoon van een arts die de Britse premier Johnson daarvoor waarschuwde en inmiddels is overleden aan het virus, wil excuses van de regering. De 18-jarige wil dat families van overleden zorgpersoneel individueel excuses krijgen en pleit er verder voor om de gemaakte fouten te onderkennen en die conclusies aan te grijpen voor verbeteringen.

Minuut stilte en applaus voor coronadoden en de zorg

Zwitserse grootouders mogen kleinkinderen knuffel geven

Zwitserse media verbazen zich over een advies van de gezondheidsautoriteiten voor kinderen. Gisteren zei Daniel Koch van het federale gezondheidsinstituut BAG, vergelijkbaar met het RIVM, dat grootouders hun kleinkinderen best een knuffel kunnen geven.

Koch zei dat kinderen praktisch niet besmet raken en dat ze het virus ook niet doorgeven. "Daarom is er vanuit kinderen geen gevaar, ook niet voor risicopatiënten of grootouders", sprak Koch. Hij voegde er wel aan toe dat het niet de bedoeling is dat opa's en oma's weer gaan oppassen op hun kleinkinderen. "Daardoor komen generaties met elkaar in contact, en hebben grootouders weer contact met ouders."

Publieke omroep SRF schrijft dat het advies buitengewoon verrassend is, omdat er nog maar weinig onderzoeken afgerond zijn naar de rol van kinderen bij de verspreiding van covid-19.

Zwitserland had te maken met een heftige corona-uitbraak, maar inmiddels is het virus behoorlijk onder controle. Het land heeft 28.939 besmettingen vastgesteld en 1677 coronadoden. De besmettingscurve is duidelijk afgevlakt. De laatste week lag het aantal nieuwe besmettingen rond 200 of lager.

Ontslag helft personeel Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS dreigt

De Zweeds-Deense luchtvaartmaatschappij SAS moet als gevolg van de coronacrisis mogelijk 5000 medewerkers ontslaan. Dat is bijna de helft van het personeel.

Vorige maand, toen het vliegverkeer bijna volledig tot stilstand kwam, werd 90 procent van het personeel al tijdelijk naar huis gestuurd.

SAS verwacht dat het herstel in de zomer beperkt zal zijn en dat het aantal vluchten ook in 2021 niet op het oude niveau is teruggekeerd. Dat is mogelijk pas in 2022 het geval.

Duizenden tests voor leraren, maar materiaalschaarste blijft probleem

Het is de vraag of er genoeg tests beschikbaar zijn als op 11 mei ook in het basisonderwijs getest moet worden op het coronavirus. Minister De Jonge beloofde eind maart dat de capaciteit al half april op 17.500 zou zitten, maar dat is zelfs voor half mei niet zeker.

Voor het testen van verdachte gevallen in de zorg en het onderwijs zijn over twee weken 10.000 tests nodig, maar er is nog steeds een tekort aan met name de chemische vloeistoffen daarvoor.

De Taskforce die de tests verzamelt, wil ook geen garantie afgeven. Wel zijn er "duidelijke toezeggingen die vertrouwen geven", zegt een woordvoerder.

Minder strenge avondklok op Aruba

Aruba versoepelt de avondklok. Sinds 21 maart mogen mensen tussen 21.00 uur en 06.00 uur niet zonder toestemming op straat zijn. Dat wordt nu tussen 22.00 uur en 05.00 uur.

In de eerste maand werden ruim 500 mensen opgepakt die zich niet aan de avondklok hielden. Die moesten een boete van ongeveer 500 euro betalen.

Gisteren nog werd een Nederlander aangehouden die 's nachts rondliep met een geschilderde rood-wit-blauwe vlag op zijn gezicht. Hij zei tegen de politie dat hij Koningsdag had gevierd en was naar eigen zeggen een marinier die onderweg was naar de kazerne.

Aruba heeft ongeveer 100 besmettingen vastgesteld en er zijn twee sterfgevallen gemeld. Het aantal geregistreerde besmettingen stijgt al zes dagen niet op het eiland.

Lange rijen bij IKEA

Bij verschillende vestigingen van IKEA zijn lange rijen ontstaan. Vanaf vandaag zijn de Nederlandse filialen voor het eerst in zes weken weer open. Klanten mogen met twee personen tegelijk gefaseerd naar binnen.

Toen de winkels om 10.00 uur open gingen, stonden er op veel plaatsen rijen tot het einde van de parkeerplaats. In ieder geval bij de winkels in Utrecht, Eindhoven, Amersfoort, Barendrecht en Heerlen is het erg druk.

Bij de winkel in Utrecht ontstond een lange rij

Extra uitzending: Het coronavirus: feiten en fabels, 20.30 uur

Twee maanden na eerste melding van een coronabesmetting in Nederland, in een eerste extra uitzending van de NOS, is vanavond weer een uitzending van Het coronavirus: feiten en fabels.

Kijkers kunnen vragen insturen die presentatoren Rob Trip en Saïda Maggé voorleggen aan virologen en deskundigen. Dat kan via coronavragen@nos.nl en via Facebook, Twitter en Instagram onder vermelding van de hashtag #coronavragen.

Ook te gast is de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, die vertelt over de dilemma's waar hij in zijn stad mee te maken heeft.

Het programma is vanaf 20.30 uur te zien op NPO 1, NPO Start en NOS.nl. Op het digitale kanaal NPO Nieuws wordt het programma uitgezonden met gebarentolk.

Rob Trip en Saïda Maggé

'Verleng basisbeurs voor mbo'ers die zich willen omscholen'

Mbo-studenten moeten hun basisbeurs behouden als ze besluiten een tweede opleiding te gaan doen. Daarvoor pleit de MBO Raad, die in het NOS Radio 1 Journaal zei dat de coronacrisis het toekomstperspectief voor sommige opleidingen sterk heeft verslechterd. Daarom wil de brancheorganisatie dat het voor die studenten mogelijk wordt om zich om te scholen.

De MBO Raad heeft de wens in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt. Daar wordt morgen gepraat met de ministers Slob en Van Engelshoven.

Oostenrijkers mogen weer in groepen van tien samenkomen

Oostenrijk versoepelt de maatregelen tegen het coronavirus verder, heeft minister Anschober van Volksgezondheid bekendgemaakt. Oostenrijkers mogen op dit moment alleen nog naar buiten om boodschappen te doen of om een stukje hard te lopen. Die regels verlopen op 30 april en de minister ziet nu geen reden om ze te verlengen.

Na de versoepeling mogen Oostenrijkers weer met maximaal tien mensen tegelijkertijd samenkomen. Als ze niet deel uitmaken van hetzelfde huishouden moeten ze dan wel minimaal een meter afstand tot elkaar bewaren.

Eerder gingen kleine winkels al open en volgens het schema dat er nu ligt, mogen begin mei ook de Oostenrijkse kapperszaken weer open. Half mei kunnen ook de restaurants de deuren weer openen. Op 29 mei volgen ook de hotels. Of dat betekent dat buitenlandse toeristen ook weer kunnen komen, is niet duidelijk.

In Oostenrijk zijn 15.256 coronabesmettingen bekend. Er zijn 549 sterfgevallen geregistreerd. Volgens minister Anschober ligt de besmettingsgraad op 0,59, wat betekent dat één besmette persoon gemiddeld 0,59 anderen aansteekt. Daarmee neemt het aantal besmettingen op dit moment dus af.

New Yorkse arts pleegt zelfmoord na worsteling met coronavirus

Een vooraanstaande arts in de strijd tegen het coronavirus in New York heeft zichzelf van het leven beroofd. De 49-jarige Lorna Breen stond aan het hoofd van de eerste hulp in het New York-Presbyterian Allen Hospital in Manhattan, waar ze de afgelopen weken bijna 200 coronapatiënten zag binnenkomen. Zelf liep ze ook het virus op. Voor haar dood herstelde ze bij haar ouders in Charlottesville, in de staat Virginia.

Volgens haar vader worstelde Breen met de golf van patiënten, van wie velen nog voordat ze uit de ambulance kwamen al waren bezweken aan het virus. "Ze probeerde haar werk te doen en dat heeft haar het leven gekost", zegt haar vader tegen The New York Times. "Ze stond in de loopgraven aan de frontlinie. Zorg ervoor dat ze wordt geprezen als een held, want dat was ze. Ze is een slachtoffer, net als de andere sterfgevallen." Haar ziekenhuis in New York noemt Breen inderdaad een heldin: "Het verlies dat we voelen valt niet met woorden te beschrijven."

De staat New York is zwaar getroffen door het coronavirus. Ongeveer een derde van de bijna miljoen besmettingen in de VS waren in de staat. Van de 56.000 Amerikaanse sterfgevallen waren er 17.500 in New York.

Rijen bij fastfoodrestaurants en koffiebars in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld. Restaurants en bars mogen voorzichtig weer open. Veel Nieuw-Zeelanders zijn blij dat ze eindelijk weer hun favoriete eten en koffie kunnen halen.

Rijen voor McDonald's en koffiebars Nieuw-Zeeland na versoepeling coronaregels

Curaçao verlengt avondklok, versoepelt andere maatregelen

De coronamaatregelen op Curaçao zijn met twee weken verlengd. Tot 11 mei mogen inwoners van het eiland tussen 21.00 uur 's avonds en 6.00 uur 's ochtends niet op straat komen. Overdag mag dat wel om boodschappen te doen.

Mensen die de auto nemen, mogen dat maar twee dagen per week doen. Op welke dag automobilisten de weg op kunnen, is afhankelijk van hun nummerbord.

Een aantal andere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus worden versoepeld op het eiland. Zo gaat op 4 mei de kinderopvang weer open. Ook de basisscholen openen binnenkort weer de deuren. Op de eindexamenklassen na blijven de middelbare scholen dicht.

Op Curaçao zijn in totaal zestien besmettingen met het virus geregistreerd. Twaalf patiënten zijn helemaal opgeknapt. In maart overleed een Nederlandse toerist op het eiland aan het virus.

Zwemmers en surfers nemen een duik bij heropend Bondi Beach

Het populaire strand Bondi Beach bij Sydney, in Australië, is weer open. Zwemmers en surfers rennen blij als kinderen het heropende strand op.

Bondi Beach in Sydney weer open na coronacrisis

Digitaal bloemen leggen op 4 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei maakt het mogelijk om ondanks corona op 4 mei toch bloemen de oorlogsmonumenten. Zo kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers, zonder een bezoek te brengen aan een monument. De organisatie heeft uit de 3900 oorlogsmonumenten er 75 uitgekozen waarbij digitaal bloemen gelegd kunnen worden.

Het Nationaal Comité werkt samen met Tikkie, de betaaldienst van ABN Amro. Het idee achter de actie is dat particulieren en bedrijven een bedrag van 4,50 euro kunnen doneren. "Bloemen en herdenken worden zo op een bijzondere manier samengebracht", zegt Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei tegen het ANP.

Lokale autoriteiten kunnen bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei aangeven of oorlogsmonumenten in hun gemeente meedoen aan de actie.

Argentinië verbiedt alle commerciële vliegverkeer tot 1 september

Vliegtuigen aan de grond op een vliegveld bij Buenos Aires

Argentinië staat tot 1 september geen commerciële binnen- en buitenlandse vluchten meer toe. Daarmee stelt het een van de meest verregaande reisbeperkingen ter wereld in. In andere Zuid-Amerikaanse landen, zoals Ecuador, Peru en Colombia mag ook niet worden gevlogen, maar niet zo langdurig. In Brazilië, Canada en de VS zijn wel beperkingen van kracht, maar geen algeheel verbod.

Sinds 16 maart waren vluchten uit Europa en de VS al opgeschort. Luchtvaartmaatschappijen in Argentinië protesteren tegen de maatregel, waarvan ze bang zijn dat die duizenden banen gaat kosten. Een aantal heeft het de laatste jaren toch al moeilijk. De grootste maatschappij van het land, Aerolineas Argentinas, is volledig in handen van de staat.

Het is de bedoeling dat Argentijnen die in het buitenland zijn wel gerepatrieerd kunnen worden. In Argentinië geldt sinds 20 maart een lockdown in het hele land. Er zijn 3892 bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus en 192 doden gemeld.

Nieuw-Zeeland versoepelt maatregelen: lange rijen bij de fastfoodrestaurants

Veel Nieuw-Zeelanders zijn vandaag al vroeg naar een fastfoodrestaurant gereden, nu ze weer eten mogen afhalen. Er stonden lange rijen met auto's voor de drive-in. Sommige klanten waren er al rond middernacht, uren voor het restaurant openging.

Premier Ardern kondigde de versoepeling van de maatregelen gisteren aan. Naast restaurants mogen ook sommige winkels weer open en beginnen de scholen weer voor kinderen die niet thuis les kunnen volgen.

Nederlandse IKEA's weer geopend

De Nederlandse filialen van woonwinkelwarenhuis IKEA gaan vandaag na zes weken weer open. Het bedrijf sloot de deuren op eigen initiatief op 17 maart. Na de heropening gelden wel nieuwe coronamaatregelen. Zo wordt er een bepaald aantal klanten tegelijk binnengelaten, mogen mensen hooguit met zijn tweeën komen winkelen, en zijn er plexiglas schermen geplaatst bij kassa's en klantenservice.

Het restaurant en de speelplaats van de IKEA-vestigingen blijven voorlopig nog wel gesloten.

Australische deelstaat New South Wales versoepelt maatregelen

In New South Wales, de Australische deelstaat met de meeste inwoners, mogen mensen vanaf vrijdag weer bij elkaar op bezoek. Een huishouden mag twee volwassenen en hun kinderen ontvangen. De autoriteiten benadrukken wel dat mensen die ook maar de geringste ziekteverschijnselen hebben, thuis moeten blijven.

Ook is het populaire strand Bondi Beach bij Sydney weer open voor zwemmers en surfers. Ruim een maand geleden was er veel verontwaardiging over de aanhoudende drukte en werd het strand afgesloten.

New South Wales is van de Australische deelstaten het zwaarst getroffen door het coronavirus, maar het dodental valt er vergeleken met andere landen erg mee. In New South Wales zijn 37 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd, in heel Australië 84.

Bezoekers van Bondi Beach vieren dat ze weer naar het strand mogen

Livestream van 24 uur om burger moed te geven

Er komt een livestream van 24 uur waaraan zo'n 200 beroemdheden meedoen om mensen een hart onder de riem te steken in de strijd tegen het coronavirus. Het evenement onder de noemer Call to Unite is te zien vanaf vrijdagnacht 02.00 uur Nederlandse tijd. Er zijn bijdragen van onder meer Oprah Winfrey, Julia Roberts, de Amerikaanse oud-president Bush, muziekproducers Quincy Jones en Questlove, zangeressen Eva Longoria en Alanis Morissette, cellist Yo-Yo Ma en model Naomi Campbell.

Wat ze precies gaan doen is nog niet duidelijk. Iedereen zal op zijn eigen manier ingaan op vragen, zegt de organisatie, bijvoorbeeld door een lied te zingen, een verhaal te vertellen of in gebed te gaan. Call to Unite is te volgen op sociale media en op de website unite.us.

Trump: VS onderzoekt rol van China bij coronavirus

De Amerikaanse regering onderzoekt wat China had kunnen doen om te voorkomen dat het coronavirus een wereldwijde pandemie zou worden. Dat zei president Trump op een van zijn persconferenties over het virus, die hij bijna elke dag houdt.

Volgens Trump is de VS "niet blij met China" en onderzoeken de Amerikanen waarom de Chinezen het virus niet bij de bron hebben aangepakt. "Iemand had lang geleden kunnen voorkomen dat er zoveel onnodige doden zouden vallen", zei de president.

Het coronavirus dook eind vorig jaar voor het eerst op op een markt voor levende dieren in de Chinese miljoenenstad Wuhan.

Aantal besmettingen wereldwijd passeert de drie miljoen

In de hele wereld zijn nu iets meer dan drie miljoen mensen besmet met het coronavirus. De teller van de Johns Hopkins universiteit staat op 3.029.452 geregistreerde besmettingen. Met afstand het grootste aantal is gemeld in de Verenigde Staten, waar 985.374 besmettingen bekend zijn. In Spanje zijn dat er bijna 229.500, in Italië bijna 200.000.

Dat land kent naar verhouding wel het hoogste aantal doden als gevolg van een coronabesmetting: 26.977. In Spanje zijn 23.521 mensen overleden, in Frankrijk 23.293. In de VS zijn in absolute aantallen de meeste doden: meer dan 55.000, van wie 17.515 in de stad New York.

Besmettingsgraad in Duitsland loopt weer op naar 1

De besmettingsgraad in Duitsland van het coronavirus is licht gestegen naar 1, meldt het Duitse Robert Koch-instituut. Dat betekent statistisch gezien dat een besmet persoon in Duitsland precies één ander persoon aansteekt. Volgens Duitse media lag de besmettingsgraad de afgelopen weken onder de 1.

Begin maart was de besmettingsgraad nog 3. Deze maand zakte hij naar 0,7, maar in de laatste dagen begon hij geleidelijk weer te stijgen, naar 0,8, vervolgens naar 0,9 en nu dus naar 1. Dat is verontrustend, want het betekent dat de epidemie weer terrein dreigt te winnen.

Om een einde te maken aan de corona-epidemie moet het getal voor een langere periode onder de 1 liggen, zo hebben het Robert Koch-instituut en de Duitse bondskanselier Merkel regelmatig benadrukt.