liveblog
NOS NieuwsAangepast

1273 coronapatiënten op intensive care, 82 meer dan gisteren

  • Meer dan 2400 ic-bedden niet mogelijk, zeggen verpleegkundigen.
  • Veel minder mensen reizen met het openbaar vervoer.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.

Zes weken cel voor coronaspuger Landgraaf

Een 19-jarige man uit Landgraaf is veroordeeld tot zes weken cel voor het bespugen van een hulpverlener in een crisisopvang. Hij zei daarbij niks over een eventuele besmetting, maar volgens de rechter is het algemeen bekend dat spugen nu erg gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid. Bovendien vindt de rechter het bijzonder ongepast om een hulpverlener te bespugen, omdat hulpverleners juist in deze tijd een cruciale functie vervullen.

Naast de gevangenisstraf moet de man ook een schadevergoeding van 500 euro betalen, meldt 1Limburg.

Mortuarium op versmarkt bij Parijs

Op de grootste versmarkt van Frankrijk, Rungis, ten zuiden van Parijs, wordt een mortuarium ingericht. In een van de voedselhallen worden de komende dagen lichamen ondergebracht van mensen die zijn overleden aan de gevolgen van corona.

De verkoop van fruit, groente, vlees en vis is in Rungis voor een groot deel tot stilstand gekomen omdat in Frankrijk alle markten zijn verboden. Daarom werd eerder al besloten dat ook particulieren er online hun eten mogen bestellen.

De politie heeft nu een van de gekoelde hallen van Rungis gevorderd om er coronadoden onder te brengen. Door de bovengemiddelde sterfte in en rond Parijs, konden de gewone mortuaria het werk niet meer aan.

Koorleden zingen op afstand

Het koor Sing4Fun uit IJsselstein repeteert de komende tijd digitaal. "Wij zouden 21 maart meedoen aan het Nederlands KorenFestival in Utrecht, op 5 mei een bijdrage leveren aan Bevrijdingsdag en op 16 mei meedoen met een korenfestival hier in IJsselstein. Dat vervalt allemaal", zegt koorlid Annemiek Kranenburg.

Toch gaat het koor door met het instuderen van een nieuw repertoire voor het eerstvolgende, eigen optreden:

IJsselsteins koor repeteert op afstand

Van Rijn: nog uitzoeken of 2400 IC-bedden maximum is

Minister van Rijn reageerde bij de inloop van het crisisoverleg (met de meest betrokken ministers) op de noodoproep van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, die zegt dat 2400 IC-bedden in de Nederlandse ziekenhuizen het maximum is. Volgens de verenging zijn er niet genoeg IC-verpleegkundigen om meer bedden aan te kunnen.

"Ik begrijp heel goed dat de verpleegkundigen zeggen dat ze onder druk staan. Het is een duidelijk signaal dat de druk hoog is bij de zorg zoals die nu georganiseerd is en daar luisteren we goed naar" aldus Van Rijn. Hij wil niet ingaan op de vraag of 2400 bedden inderdaad het maximum is. Of het er meer kunnen zijn "gaan we allemaal uitzoeken", zegt Van Rijn.

"We hebben alle ziekenhuizen gevraagd te kijken hoe opgeschaald kan worden. We moeten kijken op welke wijze dat kan. Het is een combinatie van ruimtes, mensen en personeel. Elk ziekenhuis moet dat bekijken.

Russische bedrijven langer dicht

Niet-essentiële bedrijven en instellingen in Rusland blijven tot 30 april dicht, een verlenging van drie weken. Werknemers behouden hun salaris. Dat zei president Poetin, toen hij vandaag voor de tweede keer sinds het uitbreken van de coronacrisis het Russische volk op televisie toesprak.

Werknemers van staatsbedrijven worden doorbetaald uit de schatkist. Poetin zei niet wie er moet opdraaien voor de salarissen van werknemers in de privésector.

Geen extra maatregelen om Waddentoerist te weren

De veiligheidsregio Fryslân heeft besloten dat de toegangswegen naar de veerponten van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog niet worden afgesloten. Wel wordt in de gaten gehouden of het op de parkeerplaatsen bij de terminals niet te druk wordt. Texel valt onder een andere veiligheidsregio. Daar zijn nog geen afspraken gemaakt over mogelijke extra maatregelen.

Half maart riepen de burgemeesters van de Wadden toeristen op om niet naar de eilanden te komen. Ze deden dat uit vrees voor besmetting, en uit vrees om niet genoeg hulp te kunnen bieden als bewoners van de eilanden ernstig ziek worden. Tot nu toe zijn alleen inwoners van Texel opgenomen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus en er is daar ook iemand aan overleden.

Versoepeling rusttijden vrachtwagenchauffeurs verlengd

De versoepeling van de rusttijden van vrachtwagenchauffeurs wordt verlengd tot 1 juni. Op die manier wil minister Van Nieuwenhuizen voorkomen dat de bevoorrading van essentiële goederen in het gedrang komt. "Dat sluit aan bij de verlengde kabinetsmaatregelen. Onze chauffeurs zijn in deze moeilijke tijden onmisbaar en we moeten ervoor zorgen dat de bevoorrading van bijvoorbeeld supermarkten en apotheken goed op gang blijft. Dat is in het belang van ons allemaal."

De minister bepaalde twee weken geleden dat chauffeurs in verband met de coronacrisis langer de weg op mogen. De maatregel gold in eerste instantie tot en met 6 april.

82 patiënten meer dan gisteren op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in Nederland is opgelopen naar 1273. Dat zijn er 82 meer dan gisteren. Dat heeft Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gezegd op een persconferentie in het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC. Op dit moment zijn er nog voldoende IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Hoeveel bedden dat zijn kan Kuipers niet precies zeggen, maar het gaat in de richting van de 1600 coronabedden die ze dit weekend willen hebben.

Op alle IC-afdelingen in Nederland liggen inmiddels coronapatiënten. Gisteren steeg het aantal bezette bedden met 40. De dagen daarvoor was het gemiddeld 100. In totaal hopen ze volgende week 2400 IC-bedden te hebben, waarvan zo'n 1900 coronabedden.

Kuipers denkt dat er ook de komende twee weken nog voldoende ic-bedden zijn. "Dat is de tijd die we goed vooruit kunnen kijken." Over of het aantal bedden daarna moet worden uitgebreid naar meer dan 2400 bedden wil hij niet speculeren. Beroepsvereniging V&VN van de verpleegkundigen waarschuwde vandaag dat daar niet genoeg personeel voor is.

Kuipers maakte duidelijk dat het waarschijnlijk een betere optie is om uit te wijken naar Duitsland. Tot nu toe zijn er minder dan tien coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen overgebracht, maar dat zouden er eind deze maand dus aanzienlijk meer kunnen worden. Mogelijk ook naar ziekenhuizen ver weg, bijvoorbeeld in Berlijn. Dat is vervelend voor familie, maar "wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen", zei Kuipers.

Bekijk hier de persconferentie met Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding:

De dagelijkse persconferentie over het aantal coronapatiënten op de intensive care

Parkeerplaatsen bij stranden regio Den Haag dit weekend dicht

De parkeerterreinen bij de stranden en recreatiegebieden in de veiligheidsregio Haaglanden worden dit weekend afgesloten. Daarmee moet voorkomen worden dat mensen met het mooie weer massaal naar het strand of de recreatiegebieden komen.

'We zullen de toeloop nauwlettend volgen. Ik hoop niet dat het nodig is, maar als het nodig is, zullen in de hele regio de stranden gesloten worden", zegt Johan Remkes, voorzitter van de veiligheidsregio. "Het wordt onbeheersbaar als je te veel mensen op het strand ziet, de anderhalve meter afstand niet in acht wordt genomen en er met groepen van meer dan drie personen wordt verbleven op het strand', zegt Remkes.

De waarnemend burgemeester van Den Haag waarschuwt dat mensen beboet worden als ze zich niet aan de maatregelen houden.

Coronapatiënten opgevangen in Europarlement

Het Europees Parlement stelt bedden ter beschikking voor coronapatiënten. Voorzitter David Sassoli zegt dat het parlement, dat nauwelijks nog bij elkaar komt, wil helpen. "Daarom hebben we de Brusselse autoriteiten aangeboden om een deel van ons gebouw te gebruiken om patiënten in op te vangen."

Het parlement biedt ook de dienstwagens van de Europarlementariërs, honderd in totaal, aan om de patiënten te kunnen vervoeren. Het aanbod geldt ook voor de gebouwen in Luxemburg en Straatsburg, aldus Sassoli.

ACM komt met richtlijnen voor vouchers

De Autoriteit Consument & Markt komt met richtlijnen voor tegoedbonnen voor reizen, evenementen en andere producten die door het coronavirus niet kunnen doorgaan of worden geleverd. Veel bedrijven geven liever een voucher dan dat ze het geld teruggeven, omdat ze anders failliet dreigen te gaan. Volgens de ACM kan dat een goede oplossing zijn, maar moeten bedrijven zich wel aan deze richtlijnen houden:

  • Consumenten houden in principe recht op terugbetaling
  • Met de voucher moet de consument hetzelfde of een vergelijkbaar product kunnen kopen
  • De tegoedbon moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden
  • Als de consument niet het hele bedrag opmaakt, moet die het restant uitbetaald krijgen
  • De voucher moet ook de reserverings- en administratiekosten vergoeden
  • Klanten die alleen een aanbetaling hadden gedaan, hoeven niet eerst het hele bedrag over te maken voordat ze een voucher krijgen

De ACM zegt kritisch te gaan volgen hoe bedrijven met de richtlijnen omgaan.

Patiënten in Straatsburg behandeld met duikmasker uit Twente

De Universiteit Twente maakt duikmaskers geschikt om patiënten mee te beademen op intensive cares. Een aangepast duikmasker moet voor zo'n twintig tot dertig procent van de coronapatiënten in de ziekenhuizen ingezet kunnen worden.

Het masker is gebaseerd op een Italiaans ontwerp en omsluit het hoofd van de patiënt volledig. Zo wordt "een gesloten circuit gecreëerd en besmettingsgevaar in de omgeving van de patiënt is dan beperkt", zegt professor Stefano Stramigioli tegen RTV Oost.

Het masker wordt voorzien van een koppelstuk uit de 3D-printer, zodat er in plaats van een snorkel een beademingsslang in past. In het Franse Straatsburg zijn deze week de eerste patiënten behandeld met het omgebouwde duikmasker uit Twente. De resultaten zijn hoopgevend.

Iets meer Britten overleden dan gisteren

In het Verenigd Koninkrijk zijn in een dag tijd 569 mensen overleden aan het coronavirus. Dat zijn er iets meer dan gisteren. Het Britse dodental komt daarmee op 2921, meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid.

33.718 Britten zijn positief getest op het coronavirus.

Wat betekent thuiswerken voor onze gezondheid?

Het Radboudumc in Nijmegen gaat onderzoeken wat het effect is van thuiswerken op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen. De studie is onderdeel van een groter onderzoek dat al sinds 2011 gaande is, waarin de gezondheid van 24.000 deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse en Zevenheuvelenloop gevolgd wordt.

"Van deze groep mensen weten wij dus heel veel. Over hun beweeggedrag, over ziekte, over gezondheid, over risicofactoren", zegt inspanningsfysioloog Maria Hopman. "Nu mensen ineens massaal ander gedrag vertonen omdat ze meer thuis zijn en mogelijk daardoor minder bewegen, is het een ideale groep om te onderzoeken wat er met hun fysieke en mentale gezondheid gebeurt."

VS: 6,6 miljoen werklozen erbij in week tijd

Afgelopen week zijn er in de Verenigde Staten ruim 6,6 miljoen nieuwe aanvragen gedaan voor een WW-uitkering. Niet eerder waren dat er zoveel in een week tijd. Vorige week explodeerde het aantal WW-aanvragen al met 3,3 miljoen, en daarmee werd het record van 3,1 miljoen uitkeringsaanvragen van juli 2013 verbroken.

Meer dan elf miljoen werknemers zijn inmiddels hun baan kwijtgeraakt. Veel bedrijven liggen stil en winkels en horeca zijn gesloten, wat voor een tsunami aan ontslagen zorgt.

Man in Almere opgepakt voor diefstal en coronahoesten

In Almere is een man aangehouden die bewust in de richting van medewerkers van een winkel had gehoest. Hij zei daarbij dat hij besmet was met het coronavirus, meldt Omroep Flevoland.

De man zou hebben gehoest naar het personeel nadat hij iets had gestolen uit de winkel. Dat gebeurde dinsdag al, maar de politie heeft het nieuws vandaag naar buiten gebracht. Morgen moet de man voor de rechter komen.

De afgelopen weken zijn er in het land meerdere mensen aangehouden voor soortgelijke bedreigingen.

'Voetballers willen veiligheidsgarantie'

Voorzitter Evgeniy Levchenko van spelersvakbond VVCS betwijfelt of Nederlandse profvoetballers achter het plan staan om de Eredivisie en Eerste Divisie in juni en juli af te maken. "Het RIVM en de KNVB moeten de volledige gezondheid van de spelers kunnen garanderen. Als er spelers zijn die er een minder goed gevoel bij hebben, moet je zoeken naar een andere oplossing", zegt de oud-speler.

Vanmiddag praat de VVCS met de aanvoerders van alle clubs over het plan van de KNVB.

'Zou gek zijn om te spelen als er nog mensen met het virus rondlopen'

Carglass wil rekeningen voorlopig niet betalen

Autoschadebedrijf Carglass vraagt zijn leveranciers uitstel van betaling. In een brief vraagt het bedrijf met meer dan vijftig vestigingen in Nederland, zijn leveranciers om respijt "tot onze wereldwijde omzet zich herstelt tot 75 procent van het normale handelsniveau".

Het bedrijf zegt de vraag naar autoruitenherstel "sterk" te hebben zien teruglopen, doordat het aantal gereden kilometers veel lager is. Carglass stelt financieel gezond te zijn en hoopt de rekeningen vanaf 1 juli weer te kunnen betalen.

Volgens Carglass is er nadrukkelijk niet voor gekozen de betalingstermijnen eenzijdig op te rekken. Carglass zegt ondertussen met het merendeel van de leveranciers een oplossing te hebben gevonden die werkbaar is voor beide partijen.

625 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuis, 166 nieuwe doden gemeld

Er zijn 625 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 477 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 5784.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 166, meldt het RIVM. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 134 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

"De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar", meldt het RIVM. "Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten."

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 1339 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1083. In totaal zijn er nu 14.697 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

In deze video legt NOS op 3 uit wat de cijfers die het RIVM elke dag publiceert wél zeggen, maar ook wat ze juist níét vertellen

Frankrijk positief over Nederlands plan voor fonds

De Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire noemt het "een positieve stap" dat Nederland geld wil stoppen in een Europees fonds om de coronacrisis te boven te komen. Gisteren werd bekend dat Nederland een miljard euro ervoor uit wil trekken.

"Het is een eerste stap", zei Le Maire. "Maar wij vinden dat we nog iets verder moeten gaan."

Frankrijk wil een speciaal fonds instellen voor de komende vijf tot tien jaar, buiten de huidige financiële afspraken om, voor leningen aan EU-landen die het nodig hebben. Die leningen moeten gegarandeerd worden door alle EU-lidstaten.

Hoeveel geld in dat fonds moet komen, zei Le Maire nog niet te kunnen zeggen. "Dat staat open voor discussie." Over het Nederlandse voorstel zei de minister: "Het is goed nieuws dat nu iedereen zich bewust van is van de noodzaak van solidariteit in Europa."

In het Nederlandse voorstel wordt overigens nadrukkelijk gesproken over giften. Frankrijk voelt meer voor leningen.

Vitens: risico op legionella door ongebruikte leidingen

Vanwege de maatregelen tegen corona worden veel waterleidingen in gesloten gebouwen, zoals in scholen, zwembaden, kantoren, horeca en sportscholen, niet gebruikt. Daardoor kan de legionellabacterie in de leidingen ontstaan en het RIVM adviseert om te kijken of de leidingen toch tweewekelijks gespoeld kunnen worden, schrijft waterleidingbedrijf Vitens.

De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de eigenaar van het pand. Meer informatie over het voorkomen van legionellabesmettingen is te vinden op de site van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

AH-filiaal Leiden onder vuur om photoshoppen

Een Albert Heijn-filiaal in Leiden ligt op sociale media onder vuur, nadat het een bewerkte foto op Facebook had geplaatst. Op de foto is te zien dat AH-personeel op de stoep een hart onder de riem wordt gestoken met de tekst 'vakkenvullers, we kunnen niet zonder jullie'. Maar op de originele foto stond ook de tekst 'minimumloon 14 euro', en die was in de versie van het AH-filiaal weggehaald.

Inmiddels heeft Albert Heijn de foto verwijderd. "De foto was inderdaad bewerkt", zegt een woordvoerder. "De winkel is blij met alle steunbetuigingen. Maar het weghalen van een deel van de tekst was niet handig, dat ziet de winkel nu ook."

Het krijt op de stoep was een actie van vakbond FNV, die een landelijk minimumloon van 14 euro wil. Ruben Bres, een van de stoepkrijters, vertelde op de lokale radiozender Sleutelstad FM dat het zware tijden zijn voor het personeel en dat zij nu extra gewaardeerd worden.

Duterte waarschuwt overtreders: het wordt je dood

De Filipijnse president Duterte roept in een televisietoespraak op de lockdown-orders van zijn regering strikt op te volgen. "Daag de overheid niet uit. Je zult verliezen."

Duterte keihard tegen schenders lockdown: 'schiet ze dood'

Bijna 90 procent minder instappers in ov

Het aantal instappers in het openbaar vervoer is met bijna 90 procent gedaald ten opzichte van een vergelijkbare dag in 2019. Dat meldt het CBS op basis van cijfers van Trans Link Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart.

Gisteren werd er 540.000 keer ingecheckt. Op een gemiddelde woensdag in 2019 was dat 4,43 miljoen keer.

Het kabinet riep mensen op 12 maart op om zoveel mogelijk thuis te werken. De volgende dag daalde het aantal instappers met 35 procent, ten opzichte van een gewone niet-coronadag.

Het aantal inchecktransacties is overigens niet hetzelfde als het aantal reizigers: mensen kunnen meerdere keren inchecken voor één reis, bijvoorbeeld bij een overstap naar een andere vervoerder.

Een leeg station Rotterdam Centraal

'2400 IC-bedden is het absolute maximum', zeggen verpleegkundigen

In de Nederlandse ziekenhuizen is 2400 IC-bedden het absolute maximum. Er zijn simpelweg niet genoeg verpleegkundigen om meer bedden aan te kunnen. Dat zegt Gerton Heyne, de voorzitter van beroepsvereniging V&VN van de verpleegkundigen in De Telegraaf.

Volgens Heyne is elke wens boven de 2400 "spelen met vuur, een illusie". Hij wijst erop dat het vak van een IC-verpleegkundige niet alleen bepaalde vaardigheden vergt, maar mentaal ook zeer belastend is.

EU-chef Von der Leyen: speciaal fonds voor deeltijd-ww

Von der Leyen houdt een toespraak over corona

Er komt een speciaal Europees fonds voor deeltijd-WW. Uit de pot van honderd miljard euro kunnen werknemers in vooral Italië en Spanje gedeeltelijk in dienst blijven bij bedrijven die door de coronacrisis zijn getroffen.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen hebben met name landen als Nederland en Duitsland bij de vorige crisis goede ervaringen opgedaan met deeltijd-WW. "Als het eenmaal voorbij is heb je mensen nodig bij bedrijven die de boel weer kunnen opstarten. Daarom is deeltijd-WW een goede manier om mensen toch bij de bedrijven te houden."

Ook kondigde de Europese Commissie aan dat er extra steunmaatregelen komen voor de vissers die door de crisis niet meer kunnen uitvaren.

Hongarije

Von der Leyen veroordeelde verder de maatregelen die Hongarije heeft genomen. Het land van premier Orbán heeft vanwege het coronavirus de noodtoestand voor onbepaalde tijd verlengd, waardoor het kabinet met volmachten kan regeren.

Volgens de Europese Commissie is die maatregel buiten proportie. "Ik snap dat je noodmaatregelen moet kunnen nemen, dat doen alle landen. En dat je daarvoor bestaande structuren tijdelijk aan de kant moet schuiven. Maar het moet altijd voor een beperkte periode zijn en achteraf te controleren."

De Europese Commissie wil stappen ondernemen tegen Hongarije, maar welke dat zijn kon Von der Leyen nog niet zeggen. In het verleden stapte de Commissie naar het Europees Hof van Justitie om landen die van de regels afweken op de vingers te tikken.

Kamer: coulant zijn voor gestrande reizigers

De Tweede Kamer wil dat het kabinet met een coulanceregeling komt voor Nederlanders die door de coronacrisis gestrand zijn in het buitenland en hoge kosten hebben gemaakt. Alle partijen in de Kamer behalve de VVD dringen daar op aan in vragen aan minister Blok.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig Nederlanders terug te halen en voor die hulp geldt een eigen bijdrage van 300 euro (vooral voor vluchten binnen Europa) of 900 euro (buiten Europa). De meerderheid van de Kamer vindt dat er in bepaalde gevallen iets extra's moet worden geregeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die al hoge kosten hebben gemaakt voor verlenging van hun verblijf of voor de aankoop van tickets die uiteindelijk geen uitkomst boden en om mensen die door de eigen bijdrage in financiële problemen komen.

950 doden in Spanje erbij, dodental boven de 10.000

In Spanje zijn er de afgelopen 24 uur 950 doden bij gekomen. Niet eerder in de coronacrisis werden zoveel doden op één dag gemeld in Spanje. Daarmee komt het dodental in Spanje op 10.003, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Het aantal besmettingen is gestegen van 102.136 naar 110.238. Volgens de Spaanse gezondheidsautoriteiten daalt het aantal besmettingen per dag wel.

Haagse wijk bedankt 'helden, toppers en sterren' met stoepkrijt

In de Haagse wijk Vroondaal hebben bewoners massaal stoepkrijt gepakt om iedereen die in deze periode aan het werk is te steunen. Dat leverde vanuit de lucht prachtige beelden op:

Honderden leerlingen 'zoek' in de regio Den Haag

Van honderden leerlingen die thuis les zouden moeten krijgen, is niet bekend waar ze zijn. Ze hebben geen contact meer met hun school. Alleen al in Den Haag en omgeving zijn bijna 400 leerlingen 'zoek', blijkt uit een rondgang langs scholen door Omroep West.

"Ik maak mij zorgen om de ruim tweehonderd leerlingen met wie wij helemaal geen contact kunnen krijgen", zegt Ewald van Vliet van Lucas Onderwijs, waar 78 scholen uit Den Haag en omgeving onder vallen. Eerder deze week bleek al dat De Haagse Scholen, waar 52 scholen onder vallen, het contact was verloren met 170 leerlingen.

De gemeente Den Haag is bekend met het probleem en heeft dagelijks contact met schoolbesturen. Een woordvoerder van Onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) laat weten dat aan alle scholen en schoolbesturen is gevraagd aan te geven hoeveel kinderen er buiten beeld zijn. Daarvan hoopt de gemeente snel een goed beeld te hebben.

Franse automobilist mag kiezen: premie terug of doneren aan zorgverleners

De Franse verzekeraar MAIF heeft vanochtend een opmerkelijke mail aan zijn klanten gestuurd. Vanwege de beperkende maatregelen in Frankrijk gebeuren er veel minder auto-ongelukken in het land dan normaal. Daardoor heeft het bedrijf naar schatting zo'n honderd miljoen euro minder hoeven uitkeren dan normaal en is er geld over.

Klanten van MAIF zijn daarover per mail op de hoogte gebracht en kunnen binnenkort zelf een keuze maken. Ze hebben de mogelijkheid om een deel van de premie terug te krijgen, maar kunnen ook zorgverleners in ziekenhuizen ondersteunen, bijdragen aan sociale projecten of het geld stoppen in onderzoek naar onder meer vaccins.

183 nieuwe doden in België

In België zijn de afgelopen 24 uur 183 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het dodental als gevolg van het coronavirus in België op 1011.

Gisteren meldde België 123 nieuwe sterfgevallen. Volgens de autoriteiten liggen er 5376 mensen in het ziekenhuis die het coronavirus hebben. Dat zijn er 584 meer dan gisteren. 1144 van hen liggen op de intensive care.

2495 mensen hebben in het ziekenhuis gelegen, maar hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten. Dat zijn er 363 meer dan gisteren gemeld.

Grieks migrantenkamp met 2500 mensen in quarantaine

Alle bewoners van een vluchtelingenkamp bij de Griekse plaats Ritsona, zo'n 70 kilometer ten noorden van Athene, zijn in quarantaine geplaatst nadat twintig vluchtelingen positief waren getest op het coronavirus. Het kamp is sinds gisteravond volledig afgesloten, meldt het ministerie van Migratie.

In het kamp zitten meer dan 2500 vluchtelingen en migranten. De quarantaine gaat 14 dagen duren.

Tot het testen werd besloten nadat bij een vrouw uit het kamp, die enkele dagen eerder was bevallen in een Atheens ziekenhuis, het coronavirus was vastgesteld. De komende dagen worden meer mensen in het kamp getest.

TU Delft-onderzoekers: hergebruiken mondkapjes mogelijk na sterilisatie

Onderzoekers van de TU Delft hebben een methode ontwikkeld waarbij mondkapjes na reiniging vrij zijn van corona en opnieuw gebruikt kunnen worden. De afgelopen weken zijn de wetenschappers bezig geweest met het verbeteren van de reinigingsmethode. Mondkapjes worden een kwartier blootgesteld aan een temperatuur van 121 graden en kunnen daarna, tot maximaal vijf keer hergebruikt worden.

Een van de onderzoekers heeft een bedrijf voor hergebruik en reiniging van medische hulpmiddelen. Daar kunnen ziekenhuizen tegen betaling van "een minimaal bedrag" kapjes laten reinigen, maar de capaciteit daarvan is nog beperkt tot enkele honderdduizenden kapjes per jaar. De kosten voor de reiniging zouden ongeveer een tiende bedragen van de aanschaf van een nieuw mondkapje.

Ook wordt de kennis openbaar gedeeld via de site ProjectMask en kunnen ziekenhuizen en publieke instellingen zelf de manier van sterilisatie toepassen. Eerder concludeerde het RIVM ook al dat stoomsterilisatie van 121 graden "tot een acceptabele kwaliteit" leidt.

Bekijk hieronder hoe de wetenschappers van de TU Delft te werk gaan:

CNV: stel aanbestedingen in openbaar vervoer uit

Vakbond CNV wil dat alle lopende aanbestedingen voor het vervoer van passagiers in het openbaar vervoer met minimaal een jaar worden opgeschort. Momenteel lopen er meerdere aanbestedingen voor onder meer het busvervoer in Friesland, West-Brabant, de regio Zaandam en de regio's rond Gouda en Leiden. Ook de treindienst tussen Ede-Wageningen en Amersfoort wordt de komende tijd aanbesteed.

"De coronacrisis en de gevolgen op langere termijn leiden tot grote onzekerheid bij vervoersbedrijven", zegt de vakbond. "Hoe gaat dit allemaal aflopen? Wat betekent dat voor investeringen die nodig zijn? Wij vinden het in deze crisistijd zeer onverstandig om door te gaan met aanbestedingstrajecten, omdat het slecht zal uitpakken voor reizigers en werknemers."

Het CNV wijst erop dat aanbestedingen ook gevolgen hebben voor personeel dat niet op de bus of de trein zit, maar bijvoorbeeld op kantoor. "Door de coronacrisis zullen ov-bedrijven niet meer de financiële ruimte hebben om voor een goed vangnet te zorgen."

Duizenden scholieren krijgen laptop

Ruim 6800 leerlingen in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs kunnen thuis les volgen dankzij de aanschaf van duizenden laptops. Dat meldt Sivon, een samenwerkingsverband van schoolbesturen. De eerste laptops worden deze week geleverd.

Nu alle scholen gesloten zijn, krijgen leerlingen op afstand onderwijs. Maar voor sommige leerlingen gaat dat niet, zegt Sivon, bijvoorbeeld omdat er thuis geen computer is of omdat deze gedeeld moet worden met familieleden.

Het ministerie van Onderwijs heeft 2,5 miljoen euro voor de laptops uitgetrokken. 145 schoolbesturen hebben laptops aangevraagd.

Werkloosheid Spanje schiet omhoog

De economie in Spanje wordt hard geraakt door de coronacrisis. Sinds het land op 12 maart in lockdown ging, hebben bijna 900.000 mensen hun baan verloren. Meer dan de helft van hen had een tijdelijke aanstelling.

Ruim 300.000 Spanjaarden vroegen vorige maand een uitkering aan, blijkt uit cijfers van het ministerie van Arbeid. Dat terwijl maart normaal gesproken een goede maand is voor de Spaanse economie vanwege het aantrekkende toerisme in de lente.

Het aantal werklozen in Spanje is in maart opgelopen tot 3,5 miljoen; dat is het hoogste aantal in jaren.

Tot nu toe vier gedetineerden besmet, maatregelen verlengd

Tot nu toe is bij vier gedetineerden en tbs'ers vastgesteld dat zij besmet zijn met het coronavirus. Zij worden verzorgd in gevangenisziekenhuis Scheveningen, de Oostvaarderskliniek in Almere en de Rooyse Wissel in Oostrum. Dat heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bekendgemaakt.

De 'geen bezoekregel' en andere maatregelen voor mensen in justitiële inrichtingen (ook tbs-klinieken en jeugdinrichtingen) worden verlengd tot en met 28 april. Daar verblijven op dit moment 10.368 mensen.

Wie minstens 38 graden koorts heeft, verkoudheidsklachten heeft, hoest of kortademig is moet uit voorzorg in de eigen cel blijven. Dat geldt op dit moment voor vijf personen. Jeugdigen mogen sinds 1 april geen bezoek meer ontvangen. Volgens minister Dekker zijn er tot nu toe, ondanks het strengere coronaregime, geen ongeregeldheden geweest.

Concertgebouw streamt Matthäus-Passion

Morgenavond zendt het Concertgebouw in Amsterdam op internet en Facebook een opname uit van Bachs Matthäus Passion. Het gaat om een registratie van een uitvoering door het Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer.

Volgens het Concertgebouw is de Matthäus Passion onlosmakelijk verbonden met het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. In de aanloop naar Pasen zou het werk dertien keer in verschillende uitvoeringen klinken in de Grote Zaal. "Met de concertstream van de geliefde Matthäus in een onvergetelijke uitvoering hopen gebouw en orkest het publiek in Nederland en heel Europa een hart onder de riem te steken", schrijft het Concertgebouw.

De stream is onderdeel van een initiatief waar ook vijftien andere vooraanstaande Europese klassieke concertzalen aan meedoen. Zo werden de afgelopen dagen ook opnames van Tsjaikovski's Vijfde symfonie en Petroesjka van Stravinsky vertoond en is vandaag Beethovens Vijfde pianoconcert door het Gewandhausorchester Leipzig vanuit het Konzerthaus Dortmund aan de beurt. "Als concertzalen van Europa wilden we samen iets doen. Met dit initiatief nodigen wij het publiek uit om samen met ons vanuit huis een muzikale reis door Europa te maken", zegt initiatiefnemer Andrew Manning.

Anderhalve meter? Best lastig, in een huis met vijftien studenten

In studentenhuizen stellen studenten zelf de regels op om om te kunnen gaan met de RIVM-adviezen.

Anderhalve meter? Best lastig, in een huis met vijftien studenten

HAL: passagiers van cruiseschepen zo snel mogelijk naar huis

Passagiers aan boord van de cruiseschepen Rotterdam en Zaandam die voldoen aan de Amerikaanse richtlijnen om te reizen, vliegen na aankomst in de stad Fort Lauderdale in Florida zo snel mogelijk terug naar huis. Dat laat rederij Holland-America Line weten.

Aan boord van beide schepen zijn zo'n 1200 bemanningsleden en ruim 1200 passagiers. Onder hen zijn negentien Nederlanders. Vorige week overleden vier passagiers, onder wie een Nederlander. De schepen werden de afgelopen dagen door meerdere landen geweigerd. Beide schepen arriveren vanochtend (lokale tijd) bij Florida en blijven buiten de Amerikaanse wateren, tot er toestemming is om aan te meren.

De 45 passagiers van de schepen die milde gezondheidsklachten hebben, blijven geïsoleerd aan boord tot ze zijn hersteld. Er zijn ook bijna tien coronapatiënten die er slecht aan toe zijn: zij worden direct na aankomst in Fort Lauderdale opgevangen in een ziekenhuis.

Moskeeën steken hart onder de riem met gebedsoproep

Op tientallen plekken in Noord-Holland, Flevoland en Friesland is morgen de oproep tot het islamitische middaggebed te horen.

"We doen dit om onze samenleving een hart onder de riem te steken en wij vragen onze Schepper om ons bij te staan en ons standvastig te laten zijn in deze lastige periode", laat de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland weten.

De oproep begint om 14.00 uur en klinkt vanaf bijna veertig moskeeën in onder meer Amsterdam, Haarlem, Hilversum, Zaandam, Alkmaar en Hoorn, meldt NH Nieuws. Ook moskeeën in Leeuwarden, Heerenveen en Emmeloord doen mee.

Normaal gesproken wordt aan moslims gevraagd naar de moskee te komen voor het gebed. Nu worden moslims opgeroepen om thuis te bidden.

Rusland overweegt uitstel overwinningsparade

Misschien geen enorme parade in Rusland ter gelegenheid van de 75ste Dag van de Overwinning op nazi-Duitsland op 9 mei. Het zou voor Rusland een uiterste maatregel zijn in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus, haast nog ingrijpender dan de lockdown in grote delen van het land, zegt correspondent David Jan Godfroid.

En toch wordt het overwogen. Volgens RBK, een doorgaans betrouwbare nieuwssite, liggen er twee alternatieven op tafel in het Kremlin: uitstel van de parade tot het najaar of een parade zonder publiek.

De bedoeling was dat er in dit kroonjaar 15.000 mensen en 375 stuks militair materieel meedoen aan de parade.

50PlusBeurs gaat dit jaar niet door

De 50PlusBeurs gaat dit jaar niet door. De 28ste editie zou in september worden gehouden, maar de organisatie verwacht op korte termijn geen einde aan de coronacrisis.

"De beursbezoekers behoren tot de meest kwetsbare groep. De exposanten worden geconfronteerd met onzekere en bedreigende marktomstandigheden. Daarom is besloten tot het afgelasten van de 50PlusBeurs in 2020", aldus de organisatie.

Er komen jaarlijks zo'n 100.000 mensen af op de beurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

EU-commissaris: voucher kan alleen als klant ermee instemt

Luchtvaartmaatschappijen die klanten tegoedbonnen aanbieden voor een geannuleerde vlucht, mogen dit alleen doen als de klant ermee akkoord gaat. Dat zegt eurocommissaris Adina Valean van Transport in een verklaring. "Als de klant geen voucher, of een andere oplossing wil accepteren, dan moet het bedrijf de aankoop terugbetalen."

Verschillende consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, hebben kritiek op voucherregelingen van luchtvaartmaatschappijen. De Consumentenbond wil dat de overheid garantstaat voor het geval een maatschappij failliet gaat.

KLM zegt tegen persbureau Bloomberg dat klanten hun geld terugkrijgen als de tegoedbonnen niet worden gebruikt na een jaar. Het is niet bekend voor welk bedrag KLM vouchers heeft uitgegeven.

104-jarige oorlogsveteraan verrast met 'drive-by verjaardag'

Door de coronacrisis kon de jarige Ruth, een 104-jarige oorlogsveteraan uit de Amerikaanse staat Californië, geen vrienden en familie ontvangen voor een feest. Maar daar vonden haar geliefden wel wat op:

104-jarige oorlogsveteraan verrast met 'drive-by verjaardag'

Kabinet komt om 16.00 uur weer bij elkaar, geen grote maatregelen verwacht

Het kabinet komt vanmiddag bijeen om te praten over de coronacrisis. Er worden geen grote maatregelen verwacht, maar er staan wel wat punten op de agenda.

Zo wordt gesproken over de vluchten die vanuit New York landen op Schiphol. Aan boord van die vluchten zijn Europeanen uit het Schengengebied, omdat mensen van buiten Schengen niet worden toegelaten. Op de vluchten is kritiek, gezien de grote hoeveelheid besmettingen in de Amerikaanse stad. Er spelen allerlei belangen: niet alleen van de mensen die terug willen naar Europa, maar ook van bijvoorbeeld de KLM.

Een ander lastig onderwerp: moeten mensen die aankomen op Schiphol gecontroleerd worden op coronaverschijnselen? Iedereen testen is niet mogelijk. En is het haalbaar om eventueel een verplichte quarantaine op te leggen? Ook die vragen liggen vandaag op tafel.

Dit weekend belooft het mooi weer te worden. Dat kan weer leiden tot veel mensen op straat en in de natuur. En ook wordt gevreesd dat er de komende weken (paasvakantie) toeristen vanuit België en Duitsland naar Nederland komen. De vraag is of er maatregelen nodig zijn, zoals grenscontroles, of dat een beroep op de regeringen van België en Duitsland om hun bevolking te waarschuwen voldoende is.

Chinese stad Shenzhen verbiedt eten van honden en katten

De Chinese stad Shenzhen stelt een verbod in op het eten van honden en katten. Volgens de autoriteiten hebben honden en katten een veel nauwere band met mensen dan andere dieren. "En een verbod op het eten van deze dieren is al gebruikelijk in Hongkong en Taiwan", aldus de autoriteiten van de stad met zo'n 13 miljoen inwoners.

Wetenschappers vermoeden dat het coronavirus is overgedragen van dieren op mensen. De eerste infecties zijn gevonden bij mensen op een dierenmarkt in Wuhan, waar onder meer vleermuizen, slangen en civetkatten werden verkocht. De Chinese president Xi stelde in februari al een verbod in op de verkoop en consumptie van wilde dieren.

Dierenrechtenorganisatie Humane Society International prijst het besluit van Shenzhen. "Het is de eerste stad in de wereld die leert van deze pandemie, en stappen zet om een nieuwe pandemie te voorkomen."

'Groot deel maatregelen nog maanden van kracht'

Een groot deel van de maatregelen tegen het coronavirus zal hoogstwaarschijnlijk nog maanden van kracht zijn. Dat leiden virologen van drie universiteiten af uit de statistieken van het RIVM. "Ik denk dat er op zijn vroegst pas in juli misschien weer wat ruimte komt", zegt Mariet Feltkamp van het LUMC Leiden.

Lees meer over de verwachting van de virologen in het volgende artikel:

Tour-directeur hoopt dat wielerkoers, met publiek, door kan gaan

Directeur Christian Prudhomme van de Tour de France hoopt dat zijn koers nog altijd op 27 juni van start kan gaan. En als dat gebeurt, dan verwacht hij dat publiek gewoon welkom is. Eerder noemde de Franse minister van Sport het een optie om de Tour de France te rijden zonder toeschouwers.

"Ik zou willen dat de Tour doorgaat, maar niet voor de koers zelf", zei Prudhomme tegen de France site Sports-Auvergne. "Want als de Tour niet doorgaat, betekent dat dat het land in een catastrofale situatie zit. Dat is het laatste wat we willen."

Amerikaanse jazzpianist Ellis Marsalis (85) overleden

De Amerikaanse jazzpianist Ellis Marsalis (85) is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Marsalis werd geboren in New Orleans (Louisiana) en maakte naam als muzikant in de jaren 80 en 90. Hij nam meer dan twintig platen op en verscheen ook op albums met jazzmuzikanten als David Newman, Eddie Harris, Marcus Roberts en Courtney Pine.

Hij gaf ook les. Vier van zijn zes zoons zijn ook jazzmusicus, onder wie trompettist Wynton Marsalis.

Kijk hier naar een fragment van een optreden van Ellis Marsalis in december 2018 in het New Orleans Jazz & Heritage Center:

140 nieuwe doden in Duitsland

Het aantal doden in Duitsland als gevolg van het coronavirus is opgelopen naar 872, meldt het Robert Koch-instituut. Dat zijn er 140 meer dan gisteren. Het aantal besmettingen is gestegen met 6156, naar 73.522.

De meeste besmettingsgevallen zijn in Beieren (18.496), gevolgd door Noordrijn-Westfalen (15.427) en Baden-Württemberg (14.662).

Israëlische minister van Volksgezondheid besmet

De minister van Volksgezondheid van Israël en zijn vrouw zijn positief getest op het coronavirus. Yaakov Litzman is met zijn 71 jaar het oudste Israëlische regeringslid dat is besmet.

Vorige maand maakte premier Netanyahu bekend dat iedereen die het land binnenkwam, veertien dagen lang in quarantaine moest. Van meer dan 6000 mensen in Israël is bekend dat ze zijn besmet met het virus, 26 mensen zijn overleden.

Yaakov Litzman

Australische premier belooft gratis kinderopvang

Premier Morrison van Australië wil gratis kinderopvang regelen voor ouders. De regering zegt kinderopvangcentra te gaan betalen om ervoor te zorgen dat ze open blijven. De regeling kost omgerekend zo'n 890 miljoen euro. Veel is nog onduidelijk: zo moet nog bekend worden voor welke ouders de kinderopvang bedoeld is en of die voor iedereen gratis zal zijn.

Morrison zei verder dat de verspreiding van het coronavirus in zijn land langzaam vertraagt.

Amerikaans dodental bereikt voorlopig record

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen dag 884 mensen overleden, meldt de Johns Hopkins University, die de dagelijkse cijfers publiceert. Niet eerder stierven er op één dag zo veel mensen in de VS aan de gevolgen van het coronavirus. In totaal zijn er nu 4757 mensen in het land overleden, van wie 1900 slachtoffers uit de staat New York komen.

Het totale aantal besmettingen staat nu op 213.372. Daarmee is de VS het land met de meeste geregistreerde besmettingen.

Zorgen om bestrijding eikenprocessierups door tekort aan pakken

Door de coronacrisis is er mogelijk een tekort aan beschermende pakken voor eikenprocessierupsbestrijders. De Vereniging van Hoveniers en Groenverzorgers (VHG) zegt tegen NRC dat er waarschijnlijk alleen voor de eerste weken genoeg beschermingspakken op voorraad zijn.

Lees hier meer:

Britse richtijnen: bij noodsituatie gezondere mensen voorrang geven

Als het Britse zorgstelsel overbelast raakt, kunnen zorgverleners ervoor kiezen om oudere patiënten van beademingsapparaten te halen ten behoeve van patiënten die een grotere kans hebben om te overleven. Dat staat in nieuwe richtlijnen van de British Medical Association. In het document staat dat het mogelijk is dat het zorgsysteem de grote toestroom aan patiënten op enig moment niet meer aankan. "Dat heeft tot gevolg dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden over het verdelen van levensreddende middelen."

Trump overweegt binnenlandse vluchten te schrappen

De Amerikaanse president Trump overweegt binnenlandse vluchten naar brandhaarden te schrappen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Dat is iets waar we over nadenken", zei Trump tegen journalisten in het Witte Huis. "Ik kijk dan vooral naar de hotspots. Maar alle vluchten aan de grond houden is een heel, heel, heel heftige beslissing." De president zei dat de VS een paar "gruwelijke weken" te wachten staat.

In het persmoment stelde Trump verder dat de VS spoedig meer dan genoeg beademingsapparaten zal hebben voor de ziekenhuizen. Ook zei hij dat het er zelfs zo veel zullen zijn, dat hij ook apparatuur naar andere landen zal kunnen sturen. Gouverneurs van meerdere staten hebben geklaagd dat de ziekenhuizen nu niet genoeg spullen hebben.

Burgemeester Nijmegen: Vierdaagse gaat door

Burgemeester Bruls van Nijmegen verwacht niet dat de Vierdaagse in gevaar komt door het coronavirus. Dat zei hij gisteravond in een speciale raadsvergadering, meldt Omroep Gelderland.

"Geen paniek, mensen", sprak Bruls. "Het is pas in de derde week van juli. En ik zeg hier ook maar even keihard: ik ga ervan uit dat de Vierdaagse doorgaat. Daar ga ik gewoon van uit, op dit moment. En als het anders is, zult u het horen."

Ook waarschuwde de burgemeester tegen pessimisme. "Praat elkaar nu ook niet de put in, zo van: 'De Vierdaagse gaat niet door.' Als we zo doorpraten, hoef ik helemaal geen besluit meer te nemen. Want dan is volgende week de Vierdaagse afgelast, omdat iedereen begint af te haken."

BBC: British Airways schorst 36.000 banen

Luchtvaartmaatschappij British Airways gaat naar verwachting ongeveer 36.000 medewerkers schorsen, schrijft de BBC. British Airways houdt, net als veel andere maatschappijen, vliegtuigen aan de grond vanwege de coronacrisis. Door deze medewerkers te schorsen hoeft het bedrijf ze tijdelijk geen salaris te betalen. De verwachting is dat niemand wordt ontslagen.

Zowel grond- als cabinepersoneel en medewerkers van het hoofdkantoor zouden ermee te maken krijgen. British Airways is al meer dan een week aan het onderhandelen met de vakbond, maar volgens de BBC is er inmiddels een akkoord bereikt en moeten alleen nog enkele details worden ondertekend.

De medewerkers die worden geschorst, zouden een deel van hun loon doorbetaald krijgen via de baanbehoudregeling van de regering. Die regeling houdt in dat 80 procent van iemands salaris wordt doorbetaald, met een maximum van 2500 pond per maand.

Baby van zes weken gestorven in VS

In de Amerikaanse staat Connecticut is een baby van zes weken oud overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat twitterde gouverneur Ned Lamont. Hij vermoedt dat de baby een van de jongste slachtoffers is. "Dit virus valt de meest fragiele mensen in onze samenleving zonder genade aan. Daarom is het belangrijk om thuis te blijven en zo min mogelijk in contact te komen met andere mensen."

Kinderen worden niet vaak ernstig ziek door het coronavirus. Het is niet bekendgemaakt of het kindje naast corona ook andere medische aandoeningen had.

Klimaattop Glasgow uitgesteld

De klimaattop die in november in Glasgow zou plaatsvinden, is uitgesteld naar volgend jaar. Een nieuwe datum is nog niet gevonden. Omdat de Britten en andere deelnemende landen moeite hebben met het onder controle krijgen van de verspreiding van het coronavirus, hebben de Verenigde Naties besloten overheden meer voorbereidingstijd te geven. Door de beperkende maatregelen in veel landen is het niet mogelijk om voorbereidende gesprekken te houden.

Op de top, waar twee weken voor wordt uitgetrokken, zou het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 besproken worden. Eurocommissaris Frans Timmermans zegt in reactie op het uitstellen van de klimaattop dat de Europese Commissie hoe dan ook voor september dit jaar met een nieuw plan komt om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 drastisch te verminderen.

'Coronamaatregelen kunnen leiden tot toename huiselijk geweld'

Hulporganisatie Fier zegt dat het gebruik van zijn chatfunctie fors is gestegen. Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen daar hun verhaal kwijt. Vooral vrouwen en kinderen zijn kwetsbaar.

Coronamaatregelen kunnen leiden tot toename huiselijk geweld

Koolmees: bellen met KLM over wegsturen tijdelijk personeel

KLM kan later vandaag telefoon verwachten van het kabinet, omdat het bedrijf de contracten van tijdelijk personeel niet meer gaat verlengen. Ook stuurt het uitzendkrachten weg vanwege de coronacrisis. Het kabinet is daar niet blij mee. De regering probeert noodlijdende bedrijven met miljardensteun te helpen, maar dan is het wel de bedoeling dat tijdelijk personeel zijn baan behoudt.

"Het is een slecht signaal", zei minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het tv-programma Op1. "Het pakket is erop gericht om ook flexwerkers aan het werk te houden en ik hoop en verwacht dat dit ook bij KLM gebeurt." Koolmees zei net als premier Rutte dat er donderdag "even gebeld" gaat worden met KLM.

Russische medische goederen in New York aangekomen

Op het John F. Kennedy-vliegveld in New York is een vliegtuig van de Russische luchtmacht met medische goederen geland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ging daar een telefoongesprek tussen de presidenten Trump en Poetin aan vooraf.

Volgens Russische media had het toestel 60 ton goederen aan boord, waaronder mondkapjes. Het ministerie verstuurde deze tweet met beelden van het vertrek van het toestel uit Rusland.

Nieuw liveblog

We gaan verder in dit nieuwe liveblog. Lees hier het vorige liveblog terug.