NOS Nieuws

Wekdienst 22/2: afgeblazen carnavalsoptochten en herdenking vergisbombardement

Goedemorgen, of alaaf, want een deel van Nederland viert dit weekend carnaval. In kustprovincies geldt code geel vanwege harde windstoten, daardoor kan het zijn dat er na Eindhoven ook in andere steden de carnavalsoptocht wordt afgeblazen. En in Nijmegen wordt het vergisbombardement herdacht waarbij in 1944 zo'n 800 mensen omkwamen.

Het wordt bewolkt en van tijd tot tijd valt regen of motregen. In de middag wordt de regen mogelijk even intensiever. De maxima liggen rond een graad of 10. Er staat een vrij krachtige tot aan zee harde, soms stormachtige zuidwestenwind. Daarbij komen in de kustprovincies zware windstoten voor van 75 tot 90 km/uur.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Nijmegen is de herdenking van het bombardement op de binnenstad van 22 februari 1944. Door het slechte zicht bombardeerden de Amerikanen per abuis de Nederlandse stad, in plaats van een Duitse. Daarbij vielen naar schatting zo'n 800 doden en de historische binnenstad werd grotendeels verwoest.
  • Veel carnavalsorganisaties beslissen vanochtend of hun optocht doorgaat. In Eindhoven, of beter gezegd Lampegat, gaat die sowieso niet door vanwege de harde wind. In Tullepetaonestad (Roosendaal) is het al zeker dat de optocht wel rijdt.
  • De Democraten kiezen hun kandidaat voor presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Nevada. Bernie Sanders staat er na de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire het beste voor.
  • En in de eredivisie zijn er drie duels: Emmen - Willem II, Heerenveen - Ado en Feyenoord - Fortuna. Ze zijn allemaal te volgen in het liveblog in de app, op de website van NOS Sport en via NPO Radio 1.

Wat heb je gemist?

De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, ooit mede-oprichter van de Club van Rome, heeft tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden ontvangen van Shell en andere multinationals. Het doel was: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin.

Dit blijkt uit het nagelaten archief van de hoogleraar fysische scheikunde, die in 2008 overleed. Onderzoeksjournalisten van het Platform Authentieke Journalistiek, de Volkskrant en Follow the Money berichten er vandaag over.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ruim zeventig jaar na de Processen van Neurenberg is in de rechtszaal waar tientallen nazi's ter dood werden veroordeeld het laatste vonnis geveld. Saal 600 werd in het najaar van 1945 wereldberoemd. Hier werden de rechtszaken gevoerd tegen nazi-kopstukken als Göring en Hess.

Na de Processen van Neurenberg bleef de zaal dus in gebruik. Het laatste vonnis, afgelopen donderdag, was voor een man die terechtstond voor mishandeling en bedreiging. Zijn straf: twee jaar en negen maanden cel. De zaal wordt nu een museum.

De Verenigde Staten kozen in 1945 voor de rechtbank van Neurenberg:

Waarom werd het proces in Neurenberg gehouden?

Fijn weekend!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl