NOS Nieuws

Waarom verruilt Ralph Hamers het Nederlandse ING voor het Zwitserse UBS?

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

"Een radicale digitaliseerder" en een "zwaargewicht" wordt hij genoemd in de Zwitserse pers. Hij is de man die in 2017 zei dat de bank van de toekomst een digitaal platform is, zonder bankbalans en hij maakte van ING bank vervolgens een digitaal bolwerk. Ralph Hamers wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van het grote Zwitserse UBS, de Union Bank of Switzerland, een wereldspeler. Hij volgt de Zwitser Sergio Ermotti op, die kort voor het bekend worden van Hamers' nieuwe stek zijn vertrek aankondigde.

Naar verluidt zou president-commissaris Alex Weber van UBS, Hamers al paar maanden geleden benaderd hebben. Toch was de overstap voor ING ook een verrassing, zo bleek gisteren. Een speciale lening waar veel belangstelling voor was van investeerders werd plotseling afgeblazen. "Er is nieuwe informatie gekomen die bestudeerd moet worden", luidde de cryptische verklaring. Pas tegen middernacht kwam het persbericht.

Geen dure bankier

Hamers (53 jaar) zit al zijn hele werkzame leven bij ING en was onder meer directeur van ING België. Begin 2013 kwam hij in de raad van bestuur en een half jaar later op de stoel van bestuursvoorzitter, als opvolger van crisisvoorzitter Jan Hommen.

Het vinden van een opvolger was een hele toer. De politiek keek mee, de bank moest gewoon doen, en het mocht vooral geen dure bankier worden. De keuze voor Hamers was in dat licht een soort tweede keus, meer een bankfiliaalhouder die het schopte tot hoogste baas. Zijn benoeming werd in 2017 met vier jaar verlengd en hij vertrekt nu dus voortijdig.

Voor Hamers en ING was 2018 een soort rampjaar. De bank kreeg in het najaar een megaboete van 775 miljoen euro voor het het niet goed functioneren als poortwachter bij het tegengaan van witwassen en fraude.

Een paar maanden eerder lagen Hamers en de bank al onder vuur over het voornemen om het salaris van Hamers te verhogen van 2 naar 3 miljoen euro. De loonsverhoging was nodig en wenselijk om goede bankiers te aan te trekken en te houden, zo luidde het. ING zou qua beloning te ver achteraan bungelen. De politiek reageerde laaiend, de bank was doof en blind voor wat maatschappelijk wenselijk was. Het beeld van graaiende bankiers dook weer op. Klanten zegden bij bosjes hun rekeningen bij de bank op. De bank zwichtte en trok het voorstel in.

De twee affaires kostten Hamers en de bank weer de nodige credits. Het vertrouwen in banken en bankiers duikelde weer en was terug bij af en iedereen had het alleen maar over het salaris en de niet goed functionerende bank. Aandeelhouders straften op de aandeelhoudersvergadering in 2019 de bank af door in meerderheid geen steun te geven aan de raad van bestuur en de raad van commissarissen.

Bij UBS gaat Hamers veel meer verdienen, hoewel de hoogte van zijn salaris nog niet bekend is. De huidige UBS-topman Sergio Ermotti verdient 13 miljoen euro. Volgens Hamers is het hem niet om het geld te doen, maar om de nieuwe uitdaging. "UBS is een absolute wereldspeler. Ik krijg de kans om een heel andere bank te leiden en ING kan ook verder zonder mij. Het is een professionele uitdaging", aldus Ralph Hamers in het NOS Radio 1 Journaal.

In de financiële wereld wordt de overstap van Hamers positief onthaald. Hij wordt een "digitale vernieuwer"genoemd en "niet bezig met filiaal maar digitaal".

Vakbond FNV is ook te spreken over Hamers. "Hij is geliefd bij het personeel. Hij is geen enorm ego, loopt gewoon over de werkvloer en is heel benaderbaar. En hij wordt gezien als een vernieuwer", zegt vakbondsbestuurder Gerard van Hees. Hij vindt het onzin om bankiers beter belonen om mensen als Hamers te houden. "Hij heeft 30 jaar bij de bank gewerkt. Dan mag je ook gewoon overstappen. Mensen moeten willen blijven omwille van het werk zelf, niet om het geld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl