NOS NieuwsAangepast

ING-topman Hamers voelt steun aandeelhouders, ondanks gele kaart

De gele kaart van aandeelhouders voor het bestuur van ING is voor topman Ralph Hamers geen reden om het beleid te veranderen. "We zien het als een aanmoediging om het ingezette verbeterprogramma door te zetten en met de huidige strategie verder te gaan", zegt Hamers tegen de NOS.

De bank maakte vanmorgen bekend dat de winst over de eerste drie maanden is uitgekomen op 1,1 miljard euro. Dat is een daling van 9 procent vergeleken met een jaar geleden. Vanwege de teruglopende economische groei moest er meer geld apart gezet worden voor het geval leningen niet konden worden terugbetaald.

Beleggers zijn over de financiële resultaten van de bank niet ontevreden, wel over de fouten rond de witwascontrole, die de bank 775 miljoen euro kostte. Op de aandeelhoudersvergadering vorige week trok ruim 62 procent van de aandeelhouders zijn steun aan de raad van bestuur en de raad van commissarissen in. Dat gebeurt zelden. President-commissaris Wijers noemde de stemming"een klap".

Doorgaan

Hamers is er milder over. "De aandeelhouders hebben gekeken naar 2018, een jaar met goede financiële resultaten, maar ook met teleurstelling vanwege de schikking. De teleurstelling kan ik me voorstellen, tegelijkertijd zien we dit vooral als een aanmoediging om met de strategie verder te gaan."

De topman heeft vaker overleg met aandeelhouders en hij denkt dat ze graag met hem door willen. "In die gesprekken horen we dat ze vinden dat we de juiste strategie hebben en dat ze geloven in het verbeterprogramma. Dat is een motivatie om ermee door te gaan."

Overname

Vorige maand meldde een Duitse zakenblad dat ING interesse zou hebben in de overname van de Duitse Commerzbank. Hamers wilde niet ingaan op die geruchten, maar wilde wel kwijt dat de bank kijkt naar overnamekansen.

"Als we in een land actief zijn en er wordt gesproken over consolidatie, dan moeten we ons oor te luister leggen. Dat hebben we in India zo gedaan en dat doen we ook in Thailand", aldus Hamers. Hoe dat in Duitsland is, een belangrijke markt voor ING, wilde Hamers niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl