NOS Nieuws

Wekdienst 9/12: advies over lachgas en Marco Kroon hoort vonnis

Goedemorgen! De week begint vandaag met een advies van drugsbeoordelingscommissie over de aanpak van lachgas en Marco Kroon hoort het vonnis in de kopstoot-zaak.

Verspreid over het land vallen stevige buien, mogelijk met onweer en zware windstoten. Vanmiddag draait de wind naar het noordwesten en neemt daarbij toe in kracht. Aan de kust komt een harde tot stormachtige wind te staan. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 8. Vanavond neemt de wind af en blijft het vaker droog.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een drugsbeoordelingscommissie komt met een advies over de aanpak van lachgas. Gisteren meldde Nieuwsuur dat steeds meer gebruikers in een revalidatiecentrum belanden.
  • De presidenten van Rusland en Oekraïne praten over het beëindigen van de strijd in Oost-Oekraïne. Putin en Zelensky spreken elkaar in Parijs, met president Macron als gastheer.
  • En welke straf krijgt Marco Kroon? Er is tegen de drager van de Militaire Willems-Orde een werkstraf geëist van 100 uur voor wildplassen en het uitdelen van een kopstoot aan een agent.

Het Openbaar Ministerie gaf eerder beelden vrij van de mogelijke kopstoot:

Het OM geeft beelden mogelijke kopstoot Marco Kroon vrij

Wat heb je gemist?

Bij een vulkaanuitbarsting op een onbewoond eiland voor de kust van Nieuw-Zeeland is iemand om het leven gekomen. Meerdere mensen raakten gewond. Er worden ook mensen vermist.

Op het White Island in het noordoosten van Nieuw-Zeeland waren volgens de politie minder dan vijftig mensen toen de vulkaan uitbarstte. Hulpdiensten zijn met helikopters een reddingsactie gestart. Zij hebben inmiddels twintig mensen naar het vasteland gebracht. Het onbewoonde eiland is populair bij toeristen. Jaarlijks bezoeken zo'n 10.000 mensen het eiland.

Een twitteraar filmde hoe mensen vastzitten op een rots, terwijl achter ze de vulkaan uitbarst:

Ander nieuws uit de nacht:

  • Bij pinautomaten van de Rabobank in het Overijsselse Tubbergen en het Limburgse Baarlo zijn vannacht plofkraken gepleegd. De geldautomaat in Baarlo zit vast aan een bedrijfspand. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade aan het gebouw is. In Tubbergen werd geprobeerd een mobiele pinbox op te blazen. Volgens de politie zit het explosief mogelijk nog in de automaat. Daarom is de explosievenopruimingsdienst opgeroepen en de omgeving afgezet.
  • De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft met de Amerikaanse president Trump gebeld over de aanslag op de Amerikaanse marinebasis in Florida. De kroonprins zei dat zijn land op alle mogelijke manieren wil helpen bij het onderzoek.
  • De wereldwijde handel in wapens en militaire diensten is vorig jaar met 4,6 procent gestegen, naar bijna 380 miljard euro. Dat concludeert een Zweeds onderzoeksinstituut. Volgens het instituut groeien vooral Amerikaanse bedrijven.

En dan nog even dit:

De slechtste slogan is dit jaar van een viswinkel uit Arnhem. De zaak won de dubieuze prijs met de leus: 'Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin'.

Het is de achtste keer dat het platform Slechte Slogan de verkiezing organiseert. Andere kanshebbers waren dit jaar onder meer 'Verbieb jezelf' van de openbare bibliotheken en 'Shop en kom tot jeselfie' van Groupon.

Vorig jaar werd de slechtste slogan bedacht door herenkapper Barbier Rogier uit Laren:

Slechtste slogan van 2018

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl