News United

Bij Rabobank-automaten in het Overijsselse Tubbergen en het Limburgse Baarlo zijn vannacht plofkraken gepleegd.

In Baarlo gaat het om een zogeheten afstortkluis, waar bedrijven hun dagomzet kunnen storten. Door de klap zijn in de omgeving autoruiten gesneuveld. Van het gebouw zelf raakte alleen de kluis beschadigd.

De omgeving is nog de hele ochtend afgezet omdat wordt gekeken of er nog explosieven zijn achtergebleven. Het is niet bekend of er iets is buitgemaakt.

Pinbox

In Tubbergen probeerden criminelen een geldautomaat op te blazen in een mobiele pinbox, een geldautomaat die niet aan een gebouw vastzit.

Omdat het explosief mogelijk nog in de automaat zat, werd de explosievenopruimingsdienst EOD opgeroepen en de omgeving afgezet. Aan het begin van de ochtend was het onderzoek klaar. Er is niets buitgemaakt.

Rabobank zegt naar aanleiding van de plofkraken dat vooralsnog geen geldautomaten worden weggehaald.

ABN Amro doelwit

ABN Amro besloot vorige week de helft van zijn automaten te sluiten. De politie zei daarna er rekening mee te houden dat criminelen geldautomaten van andere banken tot doelwit zullen kiezen.

Van de 62 plofkraken dit jaar waren er 50 bij ABN Amro. Het type geldautomaat dat ABN veel gebruikte, was in trek bij criminelen. Om de vele plofkraken tegen te gaan, willen banken dat het bij plofkraken buitgemaakte geld compleet waardeloos wordt gemaakt.

Bij plofkraken worden vaak gestolen auto's gebruikt. Kijk in deze video van Nieuwsuur hoe gemakkelijk criminelen auto's en nummerplaten stelen en gebruiken voor hun misdaden:

STER reclame