NOS Nieuws

Wekdienst 7/10: klimaatdemonstraties en Nobelprijs voor de Geneeskunde

Goedemorgen! Het Cornelius Haga Lyceum eist in een kort geding dat het ministerie van Onderwijs snel geld overmaakt voor de salarissen van docenten. En vandaag wordt bekend wie de Nobelprijs voor de Geneeskunde krijgt.

Het weer: opklaringen en droog, maar later vandaag vooral in het noorden zon. Het wordt 13 tot 15 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De activisten van Extinction Rebellion gaan vanaf vandaag een week lang wereldwijd demonstreren tegen de aanpak van de klimaatcrisis. Op dit moment blokkeren ze de Stadhouderskade in Amsterdam.
  • Een mesthandelaar uit het Brabantse Wintelre staat vandaag voor de rechtbank Oost-Brabant. Het Openbaar Ministerie verwijt de mesthandelaar stelselmatige en grootschalige mestfraude.
  • En het Cornelius Haga Lyceum eist in een kort geding, dat het ministerie van Onderwijs snel geld overmaakt voor de salarissen van docenten.
  • Vandaag wordt de Nobelprijs voor de Geneeskunde uitgereikt. Later deze week wordt de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bekend.
  • En premier Rutte is in Indonesië. Hij spreekt president Joko Widodo over samenwerking op het gebied van politiek, economie en cultuur.

Wat heb je gemist?

Wethouder Boudewijn Revis gaat de taken waarnemen van Pauline Krikke, die gisteren opstapte als burgemeester van Den Haag. Revis blijft aan tot er een nieuwe interim-burgemeester is benoemd.

Krikke besloot per direct haar taken neer te leggen omdat haar positie onhoudbaar was geworden na een vernietigend rapport over de vonkenregen in Scheveningen, tijdens nieuwjaarsnacht.

Lees meer over Pauline Krikke in het onderstaande profiel:

Ander nieuws uit de nacht:

  • Steeds meer studenten lenen geld om hun studie te betalen. Ook het bedrag dat ze lenen, gaat omhoog. Dat meldt het CBS. Dit jaar komt de totale studieschuld van studenten en oud-studenten uit op 19,3 miljard euro. Dat is bijna 2 miljard meer dan in 2018.
  • De Pompekliniek in Nijmegen start een onafhankelijk onderzoek naar de ontsnappingen uit de tbs-inrichting. Vrijdag ontsnapte een tbs-er, de derde in korte tijd.
  • Er komt een keurmerk voor de energiesector. Dat moet consumenten beter beschermen tegen de soms agressieve verkoop van energiecontracten. Volgens de Telegraaf gaat het om een initiatief van een groep energiemaatschappijen en distributieplatformen.
  • In Halfweg zijn vannacht meerdere loodsen volledig afgebrand. Het vuur brak iets voor één uur uit. Niemand raakte gewond, wel moest een ernaast gelegen woonhuis worden ontruimd.
Meerdere loodsen in Halfweg volledig afgebrand

En dan nog even dit:

Luchtballonnen in alle kleuren van de regenboog waren er te zien bij Balloon Fiesta in de Verenigde Staten. Het festival wordt al vijftig jaar georganiseerd in Albuquerque, een stad in New Mexico. Het evenement is zaterdag officieel van start gegaan, maar vanwege de mist mochten de luchtballonnen toen nog niet opstijgen.

Luchtballonnen in alle kleuren van de regenboog bij Balloon Fiesta in New Mexico

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl