Pauline Krikke

Haagse burgemeester Pauline Krikke stapt per direct op

Pauline Krikke, de burgemeester van Den Haag, stapt per direct op. Zij was onder vuur komen te liggen na harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen.

"Ook los van het convenant had de burgemeester voldoende bevoegdheden om de openbare orde en veiligheid te handhaven en maatregelen te treffen. Van deze bevoegdheden maakte de burgemeester geen gebruik", concludeerden de onderzoekers.

In de aankondiging van haar vertrek verwijst Krikke ook naar de politieke crisis in het Haagse stadsbestuur. Afgelopen week viel het college door een corruptieaffaire rond twee wethouders.

Pauline Krikke maakte haar besluit in een videoboodschap op Instagram bekend:

Haagse burgemeester Krikke stapt op: 'Ben met hart en ziel burgemeester geweest'

Volgens Krikke (VVD) wordt het aanstaande debat over het rapport van de onderzoeksraad binnen en buiten het stadhuis al in alle hevigheid gevoerd "en het spitst zich steeds meer toe op mijn functioneren". Afgelopen week riepen Omroep West en de Haagsche Courant Krikke na het verschijnen van het rapport op om af te treden.

"Het debat over mijn toekomst zit het debat over de toekomst van Den Haag in de weg", zegt Krikke. "Ik kan dan ook niet anders dan hetzelfde doen als wat ik van mijn wethouders heb gevraagd, namelijk om de voortgang van het denken en doen in Den Haag niet in de weg te zitten."

Wethouder Revis neemt waar

Krikke heeft de commissaris van de Koning verzocht haar met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. "Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest", aldus Krikke in de verklaring.

Wethouder Boudewijn Revis gaat de taken van de opgestapte burgemeester Krikke waarnemen tot een interim-burgemeester is benoemd. Dat is in een in allerijl belegde collegevergadering besloten.

De 45-jarige Revis (VVD) is wethouder Stadsontwikkeling, Wonen en Scheveningen. Hij studeerde bestuurskunde en volgde de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hij is sinds 2012 wethouder in Den Haag. Daarvoor was hij gemeenteraadslid en van 2010 tot 2012 ook fractievoorzitter van de Haagse VVD, de partij waarvan hij al sinds zijn achttiende lid is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl