Getty Images

Een groep energieleveranciers komt met een keurmerk voor partijen die mensen bellen of aan de deur komen om energiecontracten af te sluiten. Het is de bedoeling dat 800 van de 1500 partijen voor februari 2020 het keurmerk hebben aangevraagd, schrijft De Telegraaf.

Er wordt veel geklaagd over intermediairs. Dat zijn bedrijven die mensen online, via de telefoon of aan de deur willen laten overstappen van energieleverancier. De verkopers zijn soms agressief of houden misleidende verkooppraatjes. Het keurmerk wordt alleen gegeven aan intermediairs die zich aan de bestaande wet- en regelgeving houden, zoals het respecteren van het bel-me-nietregister.

Onderzoek

Het keurmerk is geïnitieerd door elf energiemaatschappijen en zeven distributieplatformen waarmee zij samenwerken. Deze platformen leveren software waarin intermediairs verschillende contracten voor gas en stroom kunnen vergelijken en afsluiten.

"Meer transparantie juichen wij toe", zegt Jeroen Nugteren, woordvoerder van de Autoriteit Consument en Markt, in de krant. "Maar wij zijn al bezig met een onderzoek naar misleidende verkoop in de energiesector en hebben daarbij al een paar bedrijven op de korrel. Daar verandert dit keurmerk niets aan."

STER reclame