NOS Nieuws

Wekdienst 26/9: debatten over onklaar gemaakt wapen zoon Halsema en liquidatie advocaat

Goedemorgen! Het wordt een drukke dag voor de Amsterdamse gemeenteraad: die debatteert over zowel de liquidatie van advocaat Derk Wiersum als over het onklaar gemaakte wapen dat in de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema lag.

Het weer: vanochtend trekt de regen vanuit het zuidwesten het land binnen. Soms regent het stevig door. Bij een stevige zuidwestenwind wordt het 18 of 19 graden. Morgen af en toe zon, maar ook dan weer buien. Aan de temperatuur verandert weinig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Amsterdamse gemeenteraad is vandaag een spoeddebat over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces en werd vorige week woensdag vlakbij zijn huis in Buitenveldert doodgeschoten.
  • Diezelfde gemeenteraad spreekt ook over de onklaar gemaakte revolver die in de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema lag. Haar 15-jarige zoon werd in juli opgepakt met het wapen, dat eigendom bleek te zijn van de echtgenoot van Halsema.
  • De Tweede Kamer debatteert over de handhaving van het boerkaverbod. In de eerste maand van het verbod is er bij openbaarvervoersbedrijven 35 keer melding gemaakt van een boerkadraagster in bus, trein, tram of metro.

Wat heb je gemist?

Mensen in sociale huurwoningen hebben steeds vaker te maken met overlast, blijkt uit onderzoek van koepelorganisatie Aedes. Het gaat vooral om geluidsoverlast en nachtelijke overlast door mensen met psychische problemen. Woningcorporaties krijgen ook meer meldingen van agressie tegen medewerkers.

Aedes enquêteerde voor de monitor bijna tweehonderd woningcorporaties in Nederland. Die maken zich grote zorgen over deze burenoverlast. Meer dan 80 procent van de corporaties ziet een toename van meldingen van verward gedrag.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De onrust rondom de e-sigaret in de Verenigde Staten heeft hier in Nederland geleid tot een omzetdaling van 30 tot 40 procent. In de VS lijden honderden mensen aan een mysterieuze longziekte, vermoedelijk veroorzaakt door de elektrische sigaret. Eigenaren van de zogenoemde vape-shops in Nederland krijgen veel vragen van ongeruste klanten.
  • In het centrum van Groningen zijn gisteravond drie mensen lichtgewond geraakt bij een steekincident. Er is een verdachte aangehouden en de politie heeft een steekwapen in beslag genomen. De aanleiding is nog onduidelijk.
  • Koningin Máxima is trots op wat ze afgelopen tien jaar heeft bereikt voor de Verenigde Naties, zegt ze in een interview met de NOS. Bij de VN zet ze zich ervoor in dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen tot financiële diensten, vooral in ontwikkelingslanden.
Koningin Máxima bij de 74ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

En dan nog dit:

In Canada is ophef ontstaan over de partijleider van de Green Party, Elizabeth May. Ze staat op de partijwebsite met een bewerkte foto. Daarop staat een lachende May met een herbruikbare, plastic beker in haar hand met het partijlogo erop. De beker is voorzien van een metalen rietje.

Op de originele foto is iets anders te zien: daar heeft ze een papieren wegwerpbeker in haar handen, zonder rietje.

Links de originele foto, rechts de gephotoshopte afbeelding

De partij heeft toegegeven dat de foto is gemanipuleerd, maar May zegt dat ze daar niets van wist. Ze ontkent ook dat het met opzet is gedaan om de partij milieubewuster te laten overkomen. "Mijn medewerkers wilden dat ik iets vasthield met het partijlogo erop", zegt May in een televisie-interview. "Ik heb geen idee waarom iemand dit zou doen. Het is bizar."

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl