NOS Nieuws

Wekdienst 5/9: feestje bij Kindertelefoon en gaat het proces-Wilders door?

Goedemorgen! Vandaag bepaalt het gerechtshof of het proces-Wilders doorgaat. Ook bestaat de Kindertelefoon vandaag 40 jaar, koningin Máxima is aanwezig bij de viering in Utrecht.

Vanochtend vallen er buien en blijft het stevig waaien. In de noordelijke helft van het land blijft kans op onweer. 's Middags wordt het 15 tot 17 graden. Het wordt dan wel geleidelijk iets rustiger.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Utrecht wordt het 40-jarig bestaan van de Kindertelefoon gevierd. Het initiatief biedt kinderen tot achttien jaar met problemen de mogelijkheid om hun verhaal te doen bij vrijwilligers. Koningin Máxima is vanochtend aanwezig bij de viering in Utrecht.
  • Het Gerechtshof beslist of het proces-Wilders doorgaat. Afgelopen dinsdag heeft de advocaat van de PVV-leider gevraagd om een streep door het hoger beroep te halen. Volgens hem zijn er steeds meer aanwijzingen dat toenmalig minister van Justitie, Opstelten, zich in 2014 met de vervolging van Wilders heeft bemoeid.
  • En het nieuwe kabinet van Italië wordt beëdigd. Het bestaat uit de Vijfsterrenbeweging en de Democratische Partij (PD). Gisteren heeft president Mattarella ingestemd met de nieuwe ministersploeg. De partijloze Giuseppe Conte blijft premier.

Wat heb je gemist?

Het dodental door orkaan Dorian op de Bahama's is opgelopen van zeven naar twintig. Zeker 70.000 inwoners van de eilanden hebben direct hulp nodig, heeft de Bahamaanse minister van Gezondheidszorg bekendgemaakt.

De orkaan heeft veel schade op de eilanden veroorzaakt. Zo ook op het enige vliegveld op het eiland Grand Bahama.

De schade op het vliegveld

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Benieuwd hoe er verslag van de Tweede Wereldoorlog zou zijn gedaan met de techniek van nu? Vanaf vandaag is de speciale bevrijdingswebsite van de NOS online gegaan. Daar verschijnen dagelijks artikelen over de situatie van precies 75 jaar geleden. Bijvoorbeeld over de ontberingen van mensen tijdens de Hongerwinter of de moeizame opmars van de geallieerden.

In deze video zie je hoe de bezetters vluchten op Dolle Dinsdag:

Duitsers en NSB'ers slaan massaal op de vlucht

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl