Erik Akerboom
NOS Nieuws

Korpschef eist invoering taser na geweld trouwstoet

De korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, eist dat agenten een stroomstootwapen mogen gaan gebruiken. In het NOS Radio 1 Journaal zegt hij dat het te lang duurt voordat het kabinet een besluit neemt. In een interview met De Telegraaf doet hij vergelijkbare uitspraken.

Akerbooms eis volgt op een incident vrijdag in Rotterdam, waarbij een agent bewusteloos werd geslagen door een deelnemer aan een trouwstoet. Volgens Akerboom staat dat incident niet op zichzelf en wordt de politie de laatste jaren steeds vaker geconfronteerd met geweld en bedreigingen door burgers.

Daarom hebben agenten volgens de korpschef stroomstootwapens nodig om hun werk goed te doen. "Met het gezag van de politie op straat en het vertrouwen is niet zoveel mis. Maar soms moet je het gezag ook afdwingen. En het is aangetoond dat dat operationele noodzaak voor ons is. Dat werkt. Het geeft de collega's vertrouwen, maar het schrikt ook af."

Woedend

Akerboom zegt dat er "een flinke groep" is die zich niets aantrekt van de politie. "Soms is dat onder invloed van alcohol of drugs, maar soms ook omdat men gewoon niet bereid is om te luisteren. En dan moet je wel doorpakken. En helpt het ook als je de middelen daarvoor hebt", zegt Akerboom

Afgelopen november adviseerde de politie al om tasers beschikbaar te stellen voor agenten na een succesvolle proef. Maar ondanks twee jaar proefdraaien in meerdere politieregio's is er nog geen besluit genomen. Dat duurt te lang en dat is ergerlijk, vindt Akerboom.

Alles wat we kunnen weten is onderzocht. Het is zaak dat er dus nu een besluit valt.

Korpschef Erik Akerboom in het NOS Radio 1 Journaal

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is positief over de taser en komt in november met een reactie op onderzoek dat het ministerie liet doen naar de gezondheidsrisico's van het stroomstootwapen. Dat onderzoek is een samenvatting van studies naar het stroomstootwapen in het buitenland.

Het Wetenschappelijk Documentatie en Onderzoekscentrum (WODC) concludeert dat de risico's beperkt zijn, al wordt daarbij opgemerkt dat de proefpersonen gezond waren en dat de onderzoeken op relatief kleine groepen zijn uitgevoerd. Het WODC schrijft dat het "nauwelijks verantwoord is om de gevonden gezondheidsuitkomsten te vertalen naar de Nederlandse situatie".

Volgens Akerboom worden er voortdurend nieuwe vragen gesteld en onderzoeken gedaan over de taser. "Het gaat dan over de veiligheid van de verdachte, van degene die wordt getaserd. Maar het gaat ons nu ook om de veiligheid van de politiemensen. En daar sta ik voor. Alles wat we kunnen weten is onderzocht. Het is zaak dat er dus nu een besluit valt."

Besluit is eigenlijk al genomen

Volgens Kamerlid Chris van Dam van het CDA heeft minister Grapperhaus de beslissing om het stroomstootwapen in te voeren eigenlijk al genomen. "Hij moet nog overleggen met het gezag, dus de burgemeesters, en met de politievakbonden. Dat is waar het op wacht. Verder zijn alle onderzoeken afgerond. Er zal geld moeten worden gevonden, wat in deze tijd ook niet zo makkelijk is, maar waar een wil is, is een weg." Van Dam spreekt vanmiddag met minister Grapperhaus en dan zal ook de taser ter sprake komen, zegt hij.

Politiebond ACP riep deze week al op tot hardere maatregelen. Als het aan ACP-voorzitter Erwin Koenen ligt krijgen mensen die geweld gebruiken tegen hulpverleners geen taakstraf meer, maar een celstraf.

Ook minister Grapperhaus wil veranderingen: hij schreef maandag in een Kamerbrief dat hij "op afzienbare termijn" om tafel wil met politiechefs en het OM om te kijken of er extra maatregelen genomen kunnen worden. Hoe die maatregelen eruit gaan zien, is onduidelijk.

Dit jaar waren er al meer dan 5100 gevallen van geweld of agressie tegen agenten. Die cijfers werden maandag naar buiten gebracht naar aanleiding van het incident met de trouwstoet. Bij het incident in het centrum van Rotterdam raakte een politieagent gewond toen hij een klap kreeg van een bruiloftsgast. Na een opstootje werden drie mannen opgepakt, onder wie de bruidegom.

Op videobeelden is te zien dat de politieagent op de grond ligt:

Agent tegen de vlakte geslagen door deelnemer trouwstoet

Akerboom wil een einde maken aan trouwstoeten die zich niet aan de regels houden, zegt hij in De Telegraaf. "Burgemeester Aboutaleb gaat de gemeenschappen aanspreken die vaak betrokken zijn bij deze trouwstoeten. De deelnemers moeten zich gedragen. (...) Het gaat over het gezag op straat. Het mag niet zo zijn dat de politie er met de staart tussen de benen vandoor gaat. Wij zijn de baas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl