Zwaarbewapende agenten bij een drugsvondst in een woning in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Politie meldt duizenden gevallen van geweld en agressie tegen agenten

De politie heeft in de eerste helft van dit jaar 5113 gevallen van agressie en geweld tegen politieagenten geregistreerd. Dat blijkt uit een voorlopig overzicht dat overeenstemt met het beeld van de afgelopen jaren.

Normaal gesproken worden de cijfers eens per jaar vrijgegeven, maar de politie brengt de voorlopige cijfers over 2019 nu al naar buiten, omdat de media daar na opvallende geweldsincidenten het afgelopen weekend in Rotterdam naar vroegen.

Politiebond ACP riep na die incidenten op tot hardere maatregelen. Als het aan ACP-voorzitter Erwin Koenen ligt, krijgen mensen die geweld gebruiken tegen hulpverleners bijvoorbeeld een celstraf en geen taakstraf meer.

Volstrekt onacceptabel

Ook voor korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie is de maat vol. "Er wordt ontzettend veel aan preventie gedaan", zei hij vandaag bij de presentatie van de geweldcijfers. "Maar uiteindelijk komt het erop neer dat het begrensd wordt en dat het niet alleen bij woorden blijft, maar ook tot daden komt. Want geweld is niet acceptabel."

In een Kamerbrief schrijft justitieminister Grapperhaus geweld tegen agenten "volstrekt onacceptabel" te vinden. Hij wil "op afzienbare termijn" om de tafel met politiechefs en het OM om te kijken of er extra maatregelen genomen kunnen worden.

Meeste incidenten in Den Haag

De politie verdeelt de meldingen van agressie en geweld tegen agenten over ruim dertig rubrieken. Zo werd de rubriek belediging 2080 keer aangekruist, de rubriek bedreiging (woordelijk en fysiek samen) 672 keer, poging tot doodslag 51 keer en poging tot moord 2 keer.

De eenheid Den Haag noteerde het grootste aantal incidenten (851), gevolgd door Rotterdam (808) en Oost-Nederland (792).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl