De agent (rechtsboven) die van achteren werd geslagen
NOS NieuwsAangepast

Agenten hebben genoeg van geweld burgers, maar geen vertrouwen in korpsleiding

Na het incident waarbij afgelopen vrijdag een deelnemer aan een trouwstoet in Rotterdam een agent bewusteloos sloeg, zijn tientallen mailtjes van ontevreden agenten bij de politievakbonden binnengekomen. De agenten zijn het geweld van burgers zat, maar hebben weinig vertrouwen in de aanpak van korpsleiding en politiek, zegt vice-voorzitter Erwin Koenen van politievakbond ACP.

"Politiemensen zijn het zat", zegt Koenen. "Ze voelen geen steun van de korpsleiding en de politiek. De korpsleiding reageert altijd te laat, vinden agenten, ook al zijn de intenties goed. Agenten verwachten een korpsleiding die voorop gaat lopen om te kijken hoe je geweld kunt voorkomen."

Maandag schreef justitieminister Grapperhaus in een Kamerbrief geweld tegen agenten "volstrekt onacceptabel". Hij wil "op afzienbare termijn" om de tafel met politiechefs en het OM om te kijken of er extra maatregelen genomen kunnen worden. Hoe die maatregelen er concreet uit gaan zien, is onduidelijk.

De voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie, Rob den Besten, herkent het wantrouwen in de politiek die ACP-topman Koenen schetst. "Agenten worden gestimuleerd om aangifte te doen, maar zien vervolgens de opvolging niet. En zolang er taakstraffen worden opgelegd voor mishandelingen van agenten, hebben de politiemensen ook geen vertrouwen in rechters", zegt Den Besten in De Telegraaf.

Ook ACP-vice-voorzitter Koenen hekelt het opleggen van taakstraffen. "Dat leidt tot frustratie bij agenten. Je gaat een aantal uren schoffelen en je gaat weer door."

Te laat?

Volgens Koenen heeft korpschef Erik Akerboom te laat op het incident van vrijdag in Rotterdam gereageerd. Akerboom reageerde afgelopen maandag. "Er wordt ontzettend veel aan preventie gedaan", zei hij. "Maar uiteindelijk komt het erop neer dat het begrensd wordt en dat het niet alleen bij woorden blijft, maar ook tot daden komt. Want geweld is niet acceptabel."

"Akerboom kent, herkent en deelt de frustraties van agenten. Hij is het ook spuugzat dat zijn mensen met zoveel agressie en geweld te maken krijgen tijdens hun werk", zegt een woordvoerder van de korpschef. Volgens haar zijn in samenspraak met de centrale ondernemingsraad en de vakbonden al verscheidene maatregelen genomen om geweld tegen agenten tegen te gaan.

Zo kunnen agenten incidenten binnenkort via hun mobiele telefoon melden en hoeven ze dat niet meer op het bureau te doen. Ook kunnen ze gebruikmaken van bodycams. Uit onderzoek is gebleken dat het deëscalerend werkt als verdachten zien dat een agent zo'n camera draagt.

Bij het incident in het centrum van Rotterdam raakte een politieagent gewond toen hij een klap kreeg van een bruiloftsgast uit een trouwstoet. Na het opstootje werden drie mannen opgepakt, onder wie de bruidegom.

Op videobeelden is te zien dat de politieagent op de grond ligt:

Agent tegen de vlakte geslagen door deelnemer trouwstoet

Het gezag voor de politie moet terug, vindt ACP-vice-voorzitter Koenen. "Er moet een nieuwe norm in Nederland ontstaan. We moeten kinderen al tijdens hun opvoeding en op school meegeven dat politiemensen en andere hulpverleners er zijn voor de maatschappij en dat je daar zuinig op moet zijn", zei Koenen in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl