NOS Nieuws

Dodental orkaan Dorian loopt op tot 20, vliegveld Grand Bahama verwoest

Het dodental door orkaan Dorian op de Bahama's is opgelopen van 7 tot 20. Zeker 70.000 inwoners van de eilanden hebben direct hulp nodig, heeft de Bahamaanse minister van Gezondheidszorg Duane Sands bekendgemaakt.

De orkaan heeft veel schade op de eilanden veroorzaakt. Zo is het enige vliegveld op het eiland Grand Bahama verwoest. "Het is volledig weg. Er zijn geen muren meer over. Het plafond is ingestort", laat een verslaggever aan CNN weten.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Dat het vliegveld niet meer bruikbaar is, maakt de hulpverlening aan de slachtoffers van de orkaan moeilijker. Het Rode Kruis is bezig met het regelen van noodhulp voor de getroffen eilanden. Volgens de Verenigde Naties hebben de inwoners direct schoon drinkwater, eten, medicijnen en onderdak nodig.

Gisteren zei premier Hubert Minnis al dat op sommige eilanden meer dan de helft van de woningen is vernield. "We zitten midden in een van de grootste nationale crisissen die ons land ooit heeft meegemaakt", zei Minnis.

De orkaan van categorie 5 raakte de eilanden met windsnelheden van 285 kilometer.

Dorian richtte een ravage aan op de Bahama's. Hele wijken zijn weggevaagd of staan onder water, is te zien in onderstaande video:

Beelden vanuit vliegtuig tonen grote schade op Bahama's

Dorian zwakte de afgelopen dagen af naar een orkaan van categorie 2, maar werd deze ochtend weer categorie 3. Ook is er nog steeds sprake van hoge windsnelheden. De kern van de orkaan is inmiddels de Amerikaanse staat Florida gepasseerd, maar er wordt gewaarschuwd voor sterke wind en wateroverlast.

Miljoenen inwoners van de staten Florida, Georgia, South- en North-Carolina zijn geëvacueerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl