Dodental orkaan Dorian loopt op, premier spreekt van 'grote nationale crisis'
Het dodental van orkaan Dorian op de Bahama's is opgelopen tot zeven. "Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal oplopen", zei de premier van de Bahama's, Hubert Minnis, tijdens een persconferentie. Duizenden huizen zijn verwoest op de eilanden.
Volgens Minnis is van zeker 60 procent van de huizen in Marsh Harbour, een stad op een van de Abaco-eilanden, niets meer over. Het belangrijkste ziekenhuis, dat in Marsh Harbour ligt, is wel intact gebleven. Daar worden momenteel honderden mensen opgevangen.
Gisteren werden er nog vijf doden gemeld. De laatste twee slachtoffers zijn overleden aan de verwondingen die ze opliepen tijdens de storm. "We zitten midden in een van de grootste nationale crisissen die ons land ooit heeft meegemaakt", zei Minnis.
Noodhulp Rode Kruis
Het Rode Kruis is bezig met het regelen van noodhulp voor de getroffen eilanden. "We houden er rekening mee dat een groot deel van de bewoners noodhulp nodig heeft. Hopelijk kunnen de vliegvelden weer snel open", zei Naomi Nolte van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens haar is vooral schoon drinkwater nodig.
Nog steeds is met grote delen van de Bahama's geen contact mogelijk. "De daadwerkelijke omvang van de schade wordt de komende dagen pas duidelijk", zegt Nolte.
Op weg naar Florida
Inmiddels trekt Dorian richting de kust van Florida. Dorian is de zwaarste Atlantische orkaan sinds 1980. Verwacht wordt dat het oog net langs de kust van Florida zal trekken. Toch zullen de gevolgen in het binnenland, onder meer door de zware regenval, groot zijn.
Dorian richtte een ravage aan op de Bahama's:
Tienduizenden mensen hebben hulp nodig, zeggen medewerkers van de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Het Rode Kruis houdt er rekening mee dat de complete bevolking van Grand Bahama en de Abaco-eilanden enige vorm van ondersteuning nodig zal hebben.