De orkaan Dorian is afgezwakt tot categorie 2. Dat betekent dat de windsnelheden zijn afgenomen, tot zo'n 175 kilometer per uur. Toch heeft de orkaan nog steeds een verwoestende kracht, terwijl hij ook in omvang weer toeneemt, zegt het Amerikaanse orkaancentrum NHC.

Dorian ligt nu op zo'n 150 kilometer van de kust van Florida. Zoals verwacht is hij, nadat hij anderhalve dag boven de Bahama's had gehangen, afgebogen naar het noordwesten. Dat gaat uiterst langzaam, met een snelheid van vier kilometer per uur.

Dorian richtte een ravage aan op de Bahama's:

Dorian is de zwaarste Atlantische orkaan sinds 1980. Verwacht wordt dat de kern net langs de kust van Florida zal trekken, maar de gevolgen, met name de enorme regenval, zullen tot in het binnenland groot zijn. Meer dan een miljoen mensen in Florida, Georgia en South Carolina worden mogelijk geëvacueerd.

Verwoestingen

Op de Bahama's heeft Dorian duizenden huizen verwoest. Er zijn zeker vijf doden gemeld, maar de volledige omvang van de schade is nog lang niet duidelijk.

De minister van Volksgezondheid van de Bahama's zegt dat de gezondheidszorg op het eiland Grand Bahama hard is getroffen en dat het belangrijkste ziekenhuis door ernstige overstromingen onbruikbaar is. Volgens het Rode Kruis zijn meer dan 13.000 huizen vernield of ernstig beschadigd. Dat is bijna de helft van de huizen op Grand Bahama en de Abaco-eilanden.

Grote schade door orkaan Dorian op Bahama's, Florida bereidt zich voor

Volgens medewerkers van de Verenigde Naties hebben meer dan 60.000 mensen voedsel nodig en het Rode Kruis meldt dat 62.000 mensen behoefte hebben aan schoon drinkwater. Het Rode Kruis houdt er rekening mee dat de complete bevolking van Grand Bahama en de Abaco-eilanden enige vorm van ondersteuning nodig zal hebben.

Luchtbrug

Het belangrijkste ziekenhuis op de Abaco-eilanden, in Marsh Harbor, is wel intact gebleven. Daar worden 400 mensen opgevangen, maar er is dringend behoefte voedsel, water, medicijnen en operatiebenodigdheden. Medewerkers proberen een luchtbrug te regelen voor vijf á zeven patiënten met nierfalen die sinds vrijdag niet meer zijn gedialyseerd.

STER reclame