NOS Nieuws

Wekdienst 6/5: eerste dag ramadan en Duncan Laurence naar Tel Aviv

Goedemorgen! Vandaag begint de ramadan, waarbij moslims niet eten tussen zonsopgang en zonsondergang, en vertrekt zanger Duncan Laurence naar Tel Aviv voor het Eurovisie Songfestival.

Vandaag schijnt de zon van tijd tot tijd. Er trekken ook wolkenvelden met enkele buien van noord naar zuid over het land. Met hooguit 11 graden en een matige tot vrij krachtige noordwestenwind is het nog steeds fris voor begin mei.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Rutte gaat naar Parijs voor een gesprek met president Macron. Dat gebeurt in de aanloop naar de informele Europese top van donderdag in Roemenië.
  • De ramadan is begonnen. En dat betekent voor de meeste moslims niet eten tussen zonsopgang en zonsondergang. In de vastenmaand is er ook extra aandacht voor liefdadigheid en saamhorigheid. Lees ook dit artikel over drie Nederlandse moslims die iets goeds doen voor moslims in binnen- en buitenland.
  • En zanger Duncan Laurence vertrekt met zijn team naar Israël. Later vandaag beginnen de repetities voor het songfestival in Tel Aviv, dat volgende week wordt gehouden.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing wist al ruim een jaar voordat er een toestel van het type 737 Max neerstortte dat er problemen mee waren. Het bedrijf meldt dat in mei 2017 werd vastgesteld dat een waarschuwingslampje in de cockpit niet goed werkte. Het type toestel werd toen al enkele maanden geleverd.

Boeing liet intern onderzoek uitvoeren, waaruit naar voren kwam dat het euvel geen gevaar opleverde voor de veiligheid. De top van het bedrijf zou pas van het onderzoek op de hoogte zijn gebracht nadat eind oktober 2018 een toestel was neergestort in Indonesië.

Honderden Boeings van het type 737 Max mogen niet vliegen na twee fatale crashes. We maakten eerder deze video, waarin we uitleggen wat er mis is:

Waarom er honderden Boeings aan de grond staan

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De viering van Bevrijdingsdag is zoals elk jaar afgesloten met het 5-meiconcert op de Amstel. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren onder de aanwezigen.

De bezoekers luisterden naar onder anderen Ruth Jacott, Jamai en Lavinia Meijer. Het concert werd zoals gebruikelijk afgesloten met een gezamenlijke vertolking van Vera Lynns We'll meet again.

Het 5-meiconcert is terug te kijken via NPO Start.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl