NOS Sport

Kipchoge gaat het weer proberen: marathon onder twee uur lopen

Kipchoge wil het weer proberen: een marathon onder de twee uur lopen

Eliud Kipchoge gaat opnieuw een poging wagen om de marathon onder de magische grens van twee uur te lopen.

De wereldrecordhouder (2.01.39 tijdens de marathon van Berlijn 2018) deed in 2017 ook al eens een poging, maar de Keniaan kwam op het Formule 1-circuit in Monza tot een tijd van 2 uur en 25 seconden.

Die tijd in 2017 is weliswaar beter dan zijn tijd in 2018, maar de toptijd kwam niet in aanmerking voor recorderkenning door de IAAF, omdat daarvoor niet aan alle voorwaarden is voldaan. Zo kreeg Kipchoge in Monza continu steun van een grote groep tempomakers, die om beurten een paar kilometer lang Kipchoge uit de wind hielden. Dat mag officieel niet, drie is het maximum aantal hazen.

Geen officieel record

De nieuwe poging zal Kipchoge wederom proberen met veel hazen, dus het eventuele record zal niet officieel zijn. Hij heeft één droom: onder die twee uur lopen.

"Dat ik weer de kans te krijg om de magische grens van twee uur te doorbreken is voor mij uitermate spannend. Ik zeg altijd dat er geen grenzen zijn voor een mens en ik weet dat het voor mij mogelijk is om deze barrière te doorbreken."

Wanneer?

Ergens in de periode tussen eind september en begin oktober wil Kipchoge het opnieuw proberen om een officieus wereldrecord te lopen. Dat lijkt te gaan gebeuren in Londen: er wordt nog gezocht naar een vlak parcours. Ook moeten de weersomstandigheden optimaal zijn.

Volgend jaar zijn de pijlen gericht op een ander doel: de Olympische Spelen van Tokio.

In 2017 maakte verslaggever Léon Haan een reportage over de recordpoging van Kipchoge.

2017: Kipchoge duikt niet onder twee uur, wel mooiste prestatie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl