Kipchoge snelt naar tweede tijd ooit in Londen

Eliud Kipchoge heeft voor de vierde keer de marathon van Londen op zijn naam geschreven, een record bij de mannen. De Keniaan, die in 2015, 2016 en 2018 ook al won, finishte op majestueuze wijze in 2.02.37, de tweede tijd ooit gelopen op de marathon. Het wereldrecord staat ook op naam van Kipchoge. In september vorig jaar liep hij in Berlijn 2.01.39.

Kipchoge nam na 25 kilometer de leiding in de kopgroep en stond deze niet meer af. De Ethiopiër Mosinet Geremew bleef het langst in de buurt van de Keniaan, maar na 40 kilometer moest ook hij buigen voor het straffe tempo.

Geremew werd uiteindelijk tweede op 18 seconden. Zijn landgenoot Mule Wasihun kwam 36 tellen later binnen dan Kipchoge.

Michel Butter wist de finish niet te halen. De Nederlander stapte na bijna 35 kilometer uit, waarschijnlijk met kramp. Dat was een behoorlijke domper, aangezien de atleet in Londen een goede tijd wilde neerzetten om kwalificatie voor de Spelen in Tokio af te dwingen.

Brigid Kosgei komt als eerste over de streep ANP

De race bij de vrouwen werd gewonnen door Brigid Kosgei. De Keniaanse, die in 2018 tweede werd, kwam na 2.18.20 solo aan. Het was tevens een persoonlijk record voor Kosgei. Titelhoudster Vivian Cheruiyot werd op 1.55 tweede. De Ethiopische Roza Dereje voorkwam een volledig Keniaans podium.

Sinead Diver maakte aanvankelijk de wedstrijd hard, maar de Australische overschatte haar krachten en werd door een groepje met louter Afrikaanse loopsters gepasseerd.

Kosgei versnelde na 30 kilometer en loste vervolgens haar concurrenten, Cheruiyot als laatste. Die sloot even later wel weer aan, maar de tweede versnelling van haar landgenote kostte haar uiteindelijk de kop. De 25-jarige Kosgei boekte in Londen haar vierde zege op de marathon.

STER reclame