Provinciale Staten: ChristenUnie is de enige populaire coalitiepartij

  • Pim van Galen

    politiek verslaggever

  • Pim van Galen

    politiek verslaggever

Gert-Jan Segers partijleider van de ChristenUnie is er bijna zeker van: "Die vierde Senaatszetel voor ons zit er aan te komen". Zijn partij is de enige van de regeringspartijen die in de peilingen niet wordt afgestraft. CDA, VVD en D66 staan op fors verlies, de ChristenUnie op winst.

Nieuwsuur volgt in de campagne naar de Provinciale Statenverkiezingen de politieke partijen op de voet. Er staat veel op het spel, want het kabinet dreigt zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt te raken. Welke partijen zullen het kabinet steunen? En wat betekent dat voor de rol van de andere partijen doen? Wij zoeken het uit; vandaag kijkt politiek duider Arjan Noorlander naar de ChristenUnie.

Segers: "In de provinciale staten van Noord-Holland en Utrecht krijgen we er mogelijk een zetel bij en dat ga je ook zien in de Senaat". De voorspelde winst is des te opvallender, omdat de ChristenUnie voor het eerst in de provincies geen lijstverbinding met de SGP kan aangaan (wettelijk verboden), waardoor die extra stemmen verloren gaan.

De ChristenUnie heeft geleerd van de deelname aan het vierde kabinet-Balkenende. "Toen was er vanuit een soort verantwoordelijkheidsgevoel soms de neiging dat we compromissen verdedigden alsof we ze zelf bedacht hadden. Dat doen we nu niet. We zeggen het nu gewoon als zaken ons niet bevallen."

Dat gold volgens Sergers in het huidige kabinet-Rutte voor de dividendbelasting, de arbeidsgehandicapten en het kinderpardon. "Tot ons genoegen zijn die later allemaal aangepast. Hierdoor blijft ons profiel helder voor de kiezer. Kiezers zien dat we dezelfde partij zijn als we regeren of in de oppositie zitten. Onze idealen blijven dezelfde en dat dragen we uit."

Weinig ongelukken

In Den Haag valt het veel mensen op: de weinige zetels van de ChristenUnie hebben relatief veel invloed op het kabinetsbeleid. Met vijf zetels bepalen ze maar liefst een kwart van het beleid.

Tel daarbij op dat de bewindslieden van ChristenUnie weinig ongelukken maken. De vissers van Urk zijn niet boos op minister Carola Schouten, maar op Brussel. Schouten bidt samen met de vissers in plaats van dat ze tegen haar te hoop lopen.

Segers: "Arie (Slob, Onderwijs) en Carola (Schouten, Landbouw en Visserij) gaan naar de mensen toe, verstoppen zich niet voor de leraren, de boeren, de vissers. Dat doen ze heel goed. Leg uit wat je doet en schaam je niet voor het compromis"

En het moet gezegd: de ministers van de ChristenUnie scoren hoog als het gaat om het vertrouwen van de kiezer. En nu het toch campagne is: Segers heeft nog wel een paar idealen. "Dat leenstelsel voor studenten moet worden afgeschaft. In deze coalitie lukt dat niet, in een volgend kabinet hopelijk wel. En laten we de mensen op de Veluwe ontzien als het gaat om de vliegtoestellen die straks op Lelystad gaan landen."

De ChristenUnie-leider is niet bang dat het kabinet valt als de meerderheid in de Eerste Kamer wegvalt. "We hebben het over miljarden aan belangrijke investeringen. Ziet u al voor zich dat een oppositie dat allemaal wegstemt in de Eerste Kamer, puur om maar tegen te stemmen? Ik niet."

Segers vermoedt dat er per dossier (klimaat, pensioenen) zaken gedaan zullen worden met oppositiepartijen die dat willen. "Er komt niet een groot nieuw begrotingsakkoord, zoals in 2013. Toen sloten wij, als oppositiepartij, een groot akkoord met de coalitie. Dat is nu niet nodig, het gaat veel beter in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl