1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP

Provinciale Staten: 'Voor een comeback van PvdA is het nog te vroeg'

  • Chris Ostendorf en Arjan Noorlander

  • Chris Ostendorf en Arjan Noorlander

De kiezer heeft de PvdA nog niet vergeven en daarom verwacht hun leider Lodewijk Asscher nog geen wonderen bij de komende provinciale verkiezingen. De PvdA is hard gestraft voor deelname aan het vorige kabinet en het lukt de partij maar mondjesmaat weer uit het dal te kruipen. Een echte 'come-back' zit er voorlopig nog niet in.

Nieuwsuur volgt in de campagne naar de Provinciale Staten verkiezingen de politieke partijen op de voet. Er staat veel op het spel, want het kabinet dreigt zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt te raken. Welke partijen zullen het kabinet steunen? En wat betekent dat voor de rol van de andere partijen doen? Wij zoeken het uit; vandaag kijkt politiek duider Arjan Noorlander naar de Partij van de Arbeid.

De PvdA was knock-out geslagen na de verkiezingen van 2017. Tientallen Kamerleden hoefden niet meer terug te keren en nog veel meer medewerkers moesten de laan uit worden gestuurd. Een kleine fractie van negen Kamerleden moest op zoek naar een nieuw verhaal om de kiezer weer voor zich te winnen.

Met een groeiende groep 'ontevreden burgers' en 'gele hesjes' zou de partij die het opneemt voor de gewone arbeider juist gouden tijden moeten beleven. Maar de PvdA weet, volgens de peilingen, de kiezer amper terug te vinden.

De PvdA wil zich nu gaan profileren als de partij die de balans tussen kapitaal en de mens weer wil herstellen, vertelt Asscher. "Je ziet het bij tech-bedrijven die te weinig belasting betalen. De grote vervuilende bedrijven die geen CO2-belasting hoeven te betalen. Daarnaast zie je leraren, onderwijzers en verpleegkundigen die terecht protesteren tegen geldtekort in de publieke sector. Daarom staat de PvdA achter de lerarenstaking."

Na het diepe dal rekent partijleider Asscher op winst bij de komende Staten verkiezingen. Als tussen de 8 en 9 procent van de kiezers op de PvdA stemt, dan is er sprake van een kleine maar gestage groei na de desastreuze nederlaag van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. De partij heeft nu nog acht zetels in de Eerste Kamer, als de partij er weer acht zou halen, zou dat een fantastische uitslag zijn, volgens Asscher.

Bij de PvdA geen 'gratis bier'.

Lodewijk Asscher

Maar gaat de PvdA het kabinet-Rutte III dan aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer? Nee, de PvdA wordt geen gedoogpartner van het kabinet van Putte. Vorig jaar nog heeft Asscher het kabinet uitgenodigd om de oppositie tegemoet te komen. Als ze zaken met de oppositie hadden willen doen, dan had Rutte dat toen moeten doen.

Het gevoel is dat Rutte helemaal niet serieus met de oppositie wil praten en dus trekken ze dat aanbod in. Daarvoor is het nu echt te laat, vindt de PvdA. "Dit is een kibbelend kabinet van partijen die alleen werken aan hun eigen profilering. Dat kabinet gaan wij niet steunen."

Maar de PvdA is ook bang om een boze tegenpartij te worden, een verwijt dat de linkse concurrent de SP vaak krijgt. De partij wil een bestuurderspartij blijven die aan de knoppen van het land zit. Daarom wil Asscher op deelterreinen, zoals het klimaat, alsnog zaken doen met de coalitie. Het voorstel van de PvdA om toch een CO2-belasting voor bedrijven in te voeren is daar een voorbeeld van. "Maar als het kabinet steun wil voor de klimaat plannen, dan moet er wel een CO2-belasting komen", aldus de PvdA-leider.

GroenLinks en SP

Door het versplinterde politieke landschap op links lijkt de kans voorlopig klein dat een linkse partij bij verkiezingen de VVD kan verslaan. Samenwerking tussen PvdA, GroenLinks en de SP is dus nodig om een toekomstig links kabinet mogelijk te maken en die samenwerking krijgt meer vorm.

"De SP is sociaaldemocratischer geworden, met GroenLinks zijn ze het vaak eens. Maar de PvdA blijft zich wel van de linkse concurrenten onderscheiden als de enige echte linkse bestuurderspartij", zegt Asscher. "Bij ons moeten plannen nog altijd betaalbaar zijn, en ze worden doorgerekend. Bij de PvdA geen 'gratis bier'. Als de SP zich in de toekomst daarbij aansluit, dan ziet Asscher een regering van de PvdA met de SP als reële mogelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl