1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP

Provinciale Staten: Kan Forum voor Democratie politiek doorbreken?

  • Irene de Kruif

    verslaggever

  • Irene de Kruif

    verslaggever

Forum voor Democratie lijkt flink te groeien, maar gaat de partij de virtuele groei ook verzilveren? De partij kwam twee jaar geleden uit het niets met twee zetels in de Tweede Kamer. Om een stevige basis te krijgen, wil Forum voor Democratie nu ook zetels in de Senaat.

Nieuwsuur volgt in de campagne naar de Provinciale Staten verkiezingen de politieke partijen op de voet. Er staat veel op het spel, want het kabinet dreigt zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt te raken. Welke partijen zullen het kabinet steunen? En wat betekent dat voor de rol van de andere partijen doen? Wij zoeken het uit; vandaag kijkt politiek duider Arjan Noorlander naar FvD.

De belangrijkste thema's voor Forum voor Democratie zijn immigratie, de Europese Unie en het klimaat. Op dat laatste thema laat partijleider Thierry Baudet zich inmiddels dagelijks horen. Hij zegt niet te geloven in klimaatverandering veroorzaakt door de mens.

Er is wel kritiek op de argumenten die Baudet gebruikt. Zo zegt hij dat klimaatmaatregelen 1000 miljard euro gaan kosten. De onderliggende rekensom blijkt niet accuraat, zo blijkt uit factchecks van NRC en Volkskrant. En de bewering dat het Energieakkoord 107 miljard kost, werd door minister Eric Wiebes weggezet als "gekwantificeerde kletskoek".

Machtspositie in de Senaat

Forum voor Democratie groeit wel razendsnel en is met 31.000 leden de vierde partij van het land qua ledenaantal. Volgens de peilingen zou de partij goed zijn voor zo'n twaalf zetels in de Tweede Kamer.

Als de partij meerdere zetels weet te winnen in de Senaat, wordt het een partij om rekening mee te houden voor de coalitie. En ook al wil de partij de Eerste Kamer officieel afschaffen: "We zijn wel uit op een machtspositie in de Senaat", zegt Baudet. "We kunnen dit kabinet dwingen over rechts te gaan."

Ollongren, Wiebes en Harbers moeten weg

Forum voor Democratie zal kabinet-Rutte III niet snel gedogen of steunen, omdat ze de democratie "fundamenteel willen veranderen". Dat kan volgens de partij pas als minister Kajsa Ollongren, minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mark Harbers eerst naar huis worden gestuurd. Als FvD volhardt in die eis, zet het zich bij voorbaat buiten spel.

Om zich te verzekeren van zoveel mogelijk zetels doet Forum voor Democratie mee in alle provincies. Met grote snelheid zijn er 150, vaak nog onervaren, kandidaten gevonden voor de Provinciale Staten. Veel kandidaten zijn in meerdere provincies verkiesbaar. Ook kandidaten op de lijst voor de Eerste Kamer zijn in provincies verkiesbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl