1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP

Provinciale Staten: Betekent meeregeren halveren voor het CDA?

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Irene de Kruif

    redacteur

Na vijf jaar oppositie zit het CDA inmiddels anderhalf jaar aan de knoppen en dat merken ze. In de peilingen verliest de partij behoorlijk wat zetels. Om de achterban weer naar de stembus te krijgen, komt de partij met een boodschap van redelijkheid, vriendelijkheid en betrouwbaarheid.

Partijleider Sybrand Buma wil dat Nederlanders elkaar weer een "hele goedemorgen" wensen en de fractievoorzitters van de Provincies pleiten voor "realisme en gezond verstand". Heel nieuw is de boodschap van een "ouderwets" en "betrouwbaar" CDA niet. Maar het thema verhult niet dat er achter de schermen een richtingenstrijd plaatsvindt. Is het CDA een middenpartij of rechts van het midden?

Nieuwsuur volgt in de campagne naar de Provinciale Statenverkiezingen de politieke partijen op de voet. Er staat veel op het spel, want het kabinet dreigt zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt te raken. Welke partijen zullen het kabinet steunen? En wat betekent dat voor de rol van de andere partijen doen? Wij zoeken het uit; vandaag kijkt politiek duider Arjan Noorlander naar het CDA.

Over het kinderpardon en het klimaat was en is er onenigheid binnen de partij. Is rentmeesterschap belangrijker dan strenge klimaatmaatregelen? En hoe barmhartig moet men zijn met een kinderpardon? Uiteindelijk lijkt de verruiming van het kinderpardon een van de grootste maatregelen die het CDA voor elkaar kreeg, door het regeerakkoord open te breken.

Dat het regeerakkoord na de Provinciale Staten- en de Eerste Kamerverkiezingen moet worden opengebroken lijkt een zekerheid. Ook met een minderheid in de Eerste Kamer wil het CDA doorregeren. Samenwerken met de oppositie is dan noodzakelijk.

Of dat nog onder de leiding van Buma gebeurt? Dat kan. Het CDA had kortgeleden de draaiboeken nog klaar liggen voor 'premier Buma'. Maar als de verkiezingsuitslag tegenvalt, zal de discussie over zijn opvolging verder losbarsten.

Achter de schermen wordt gesproken over de huidige vicepremier Hugo de Jonge, minister van Financiën Wopke Hoekstra, minister van Defensie Ank Bijleveld en Kamerlid Madeleine van Toorenburg als potentiële opvolgers van Buma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl