Tienduizenden dollars opgehaald voor gedupeerde peperduur nepfestival Fyre Fest
Duizenden euro's betaalden de bezoekers voor het megaluxueuze Fyre Festival op de Bahama's. Ze verwachtten villa's, eten van hoog culinair niveau en veel grote sterren. Ze kregen er broodjes kaas, tenten en uiteindelijk een annulering voor terug. Het festival, dat twee jaar geleden door een fraudeur georganiseerd werd, raakte honderden bezoekers flink in de portemonnee. Maar niet alleen de bezoekers: ook de cateraar. Die raakte meer dan 120.000 dollar kwijt.
Afgelopen weken verschenen er twee documentaires, op Netflix en Hulu, over het nepfestival. De Netflix-documentaire Fyre: The Greatest Party That Never Happened besteedt ook aandacht aan Maryann Rolle, de cateraar die het eten verzorgde en nooit betaald kreeg. Zij zit sinds vorig jaar in een financiële crisis en heeft nadat de docu op Netflix is verschenen een crowdfunding geopend. Inmiddels is er al bijna 80.000 dollar voor de vrouw gedoneerd.
Rolle bereidde duizenden maaltijden voor de bezoekers en organisatoren. Ook sliepen bezoekers in haar hotel. Al haar spaargeld is opgegaan aan het betalen van haar personeel. "Het is moeilijk te begrijpen dat ik niet ben betaald. Ik ben achtergelaten in een enorm zwart gat. Mijn hele leven is veranderd en mijn kredietwaardigheid is verpest door Fyre Fest", schrijft de cateraar en hoteleigenaar bij de GoFundMe-pagina die ze zelf opzette omdat ze geen andere oplossing meer zag.
In zes dagen tijd hebben meer dan 2500 mensen geld aan Rolle en haar man Elvis gedoneerd. Hun doel is om 123.000 dollar op te halen. Op de pagina reageren veel mensen op Rolles verhaal. "Ik vind het zo vervelend om te horen hoe deze ervaring je geraakt heeft en ik hoop dat je alles terug krijgt wat je hebt verloren", schrijft iemand. Een ander schrijft dat een hardwerkende vrouw dit nooit zou moeten overkomen.
Het festival, dat in april 2017 werd georganiseerd, bleek dus een enorme flop. In plaats van de beloofde villa's waren er noodtentjes, het luxueuze diner bestond niet en artiesten kwamen niet opdagen. Het festival zou een aantal dagen duren, maar werd al vroegtijdig geannuleerd. Geld kregen de bezoekers nooit terug, ook al hebben ze de man achter het festival, Billy McFarland, aangeklaagd. Hij heeft zes jaar celstraf gekregen. De rechter noemde hem een seriefraudeur, die al "tijdens het organiseren van plan was om de boel op te lichten".