Geflopt festival Bahama's was werk van 'seriefraudeur'
In de VS is de man achter peperdure Fyre-festival berecht. Hij heeft een celstraf van 6 jaar gekregen, omdat hij volgens de rechter een 'seriefraudeur' is. Bij het organiseren zou hij altijd al van plan geweest zijn om de boel op te lichten.
Fyre Fest werd vorig jaar aangekondigd als mega-luxueus festival. Bezoekers zouden op de Bahama's in villa's slapen, allerlei sterren ontmoeten en onbeperkt eten en drinken krijgen. Kaartjes kostten duizenden dollars.
Toen het festival begon, bleek het een enorme flop. In plaats van villa's waren er noodtentjes en het luxueuze diner bestond uit broodjes kaas. Na enkele dagen kritiek krabbelden artiesten terug, en uiteindelijk werd organisator Billy McFarland opgepakt op verdenking van fraude.
26 miljoen
Vandaag volgde de uitspraak van de rechter. Gedurende de zaak bekende de 26-jarige McFarland dat hij investeerders misleid had en ze 26 miljoen dollar had afgetroggeld. In de uitspraak zei de rechter dat "de verdachte een seriefraudeur is". Het Fyre-festival was "geen goed idee dat slecht is uitgepakt", zoals McFarland in eerste instantie zelf zei. "Hij had al lang slechte bedoelingen."
McFarland had al sinds 2013 een bedrijf dat privé-evenementen organiseerde. De prestaties van dat bedrijf pompte hij flink op naar investeerders toe. Hij gebruikt valse beweringen over dat bedrijf als verkooppraatje om investeerders aan boord te krijgen bij het organiseren van Fyre Fest.
Penthouse
Nadat het geld binnen was, sluisde hij een bedrag van dertien miljoen dollar dat voor het festival bedoeld was naar zijn privérekening om zich van een "extravagante levensstijl te voorzien", zei de rechter in het vonnis. McFarland woonde in een penthouse in Manhattan dat 21.000 dollar per maand kostte, reed in luxe auto's en maakte reizen met privévliegtuigen.
Tijdens de zaak had zijn advocaat gepleit voor clementie, omdat zijn cliënt erg jong was en psychische problemen had. Daardoor zou hij zijn stappen niet goed doordacht hebben. De rechter noemde dat pleidooi "bijna lachwekkend".