Ineens is een meerderheid van de Tweede Kamer voor een versoepeling van het kinderpardon. Het CDA is plots van gedachten veranderd, maar de VVD voelt er nog steeds niks voor. Waar gaat de discussie ook alweer over en vanwaar deze omslag?
Na de publiciteit rond de asielzaak van de uitgeprocedeerde Mauro in 2011 wordt in 2013 het kinderpardon vastgelegd in het regeerakkoord. Kinderen wiens asielaanvraag is afgewezen mogen toch blijven, mits ze minstens vijf jaar in Nederland wonen.
"29 kinderen hebben sindsdien succesvol beroep gedaan op het kinderpardon", zegt hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover. "En 400 tot 600 kinderen hadden een beroep kunnen doen op dat pardon. Maar de meerderheid van de beroepszaken is in feite afgewezen."
Want er zijn strenge voorwaarden. Zo wordt het kinderpardon afgewezen als een gezin niet heeft meegewerkt aan hun uitzetting. "Het is een catch 22: als je meewerkt, ga je weg. Als je niet meewerkt, kom je niet in aanmerking voor het kinderpardon en ga je ook weg. Dus dat is een lastige invulling van dit beleid."
Ander inzicht
Ook als een asielzoeker niet komt opdagen bij een gesprek met de IND wordt het kinderpardon afgewezen. Dat willen D66 en CDA nu veranderen. Dat is nieuw, want afgelopen najaar zei Madeleine van Toorenburg (CDA) nog dat haar partij niet wil staan voor het uitbreiden van deze maatregel.
Het veranderde inzicht volgt op de publiciteit rond de Armeense tieners Lili en Howick, die uiteindelijk toch mochten blijven, en het kerkasiel van de Armeense Hayarpi Tamrazyan. Door een marathondienst wordt haar uitzetting al bijna drie maanden voorkomen. En tv-maker Tim Hofman confronteerde politici met de negenjarige Nemr uit Irak. Hofman zamelde 250.000 handtekeningen in voor een ruimhartiger pardon.
Elke keer als het beleid wordt aangepast, zullen er mensen zijn die daarbuiten vallen.
Inmiddels is dus een meerderheid in de Tweede Kamer voor een soepeler beleid. Schrover waarschuwt: "Elke keer als je een verandering of herformulering van het beleid of de uitvoering daarvan krijgt, dan zullen er mensen zijn die daarbuiten vallen. Voor hen ook wreed is dat ze niet worden toegelaten. Dan zal de discussie weer opnieuw beginnen."
Mark Harbers (VVD), staatssecretaris voor asielzaken, houdt zich vooralsnog aan het regeerakkoord. Hij wil eerst de uitkomst afwachten van een onderzoek naar de mogelijkheden om de verblijfstijd van afgewezen kinderen te verkorten. Het onderzoek is naar verwachting voor de zomer klaar.
In principe vindt hoogleraar Schrover het een goed idee om te kijken of de procedure korter kan. "Beslist. En er zal ook wel wat in te verkorten zijn, bijvoorbeeld door het aanstellen van meer ambtenaren bij de IND. Alleen het probleem is dat elke staatssecretaris voor hem hetzelfde voornemen heeft geuit: elke staatssecretaris wil de procedure versnellen."