Tim Hofman schrijft met stift het aantal handtekeningen
NOS NieuwsAangepast

Tim Hofman biedt Kamer handtekeningen voor kinderpardon aan

Programmamaker Tim Hofman heeft bij de Tweede Kamer zo'n 250.000 handtekeningen aangeboden voor een verruiming van het kinderpardon. De mensen die de petitie hebben getekend willen dat migratiekinderen die hier zijn geboren of al langer dan vijf jaar wonen, een verblijfsvergunning krijgen.

Hofman nam het initiatief tot de petitie naar aanleiding van zijn documentaire Terug naar je eige land. Daarin volgde hij vijf kinderen die Nederland moeten verlaten. Hij ging onder meer met hen naar de Tweede Kamer om politici te interviewen.

Een van hen was Nemr (9) uit Irak die vorige maand VVD-fractieleider in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff in verlegenheid bracht. Toen de jongen zei te vrezen voor zijn leven in Irak, zei Dijkhoff: "Ja, dus?" Over die opmerking ontstond ophef op de sociale media.

Nemr was vandaag terug op het Binnenhof, samen met Tim Hofman:

Nemr (9): Ik wil dat er dit keer wel een goed kinderpardon komt

Op het Plein in Den Haag hadden zich zo'n honderd sympathisanten verzameld. De petitie werd in ontvangst genomen door onder anderen de fractievoorzitters Asscher van de PvdA, Marijnissen van de SP en Klaver van GroenLinks. Er werd ook gesproken door vertegenwoordigers van onder meer de kerk en de advocatuur.

Hofman kondigde aan dat hij verder gaat met zijn actie. "Dit is een mijlpaal, maar we zijn bezig met een marathon. Ik ga bijvoorbeeld nog spreken voor de Tweede Kamer."

Heilloze weg

Het kabinet heeft al eerder gezegd dat het niet van plan is het kinderpardon te verruimen. En de fractievoorzitters van VVD en CDA herhaalden vandaag dat ze er niks in zien. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zei dat ouders die te horen hebben gekregen dat ze niet in Nederland mogen blijven eerder hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

"Er zijn mensen die procedure op procedure blijven stapelen en uiteindelijk verblijf willen forceren met het argument dat hun kind in Nederland is opgegroeid." Volgens Dijkhoff is een nieuw kinderpardon een heilloze weg.

CDA-fractievoorzitter Buma zei dat algemene nieuwe regels altijd weer tot nieuwe uitzonderingen leiden. Hij benadrukte dat de staatssecretaris in individuele gevallen een uitzondering op de regels kan maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl