NOS Nieuws

Wekdienst 27/10: herdenking Wim Kok en replica Barentsz-schip gedoopt

Goedemorgen! In Amsterdam is een herdenkingsceremonie voor oud-premier Wim Kok, die vorige week overleed. En in Harlingen wordt de replica van het schip van zeevaarder Willem Barentsz gedoopt.

Er trekken enkele buien over het land, mogelijk met hagel en onweer. Van tijd tot tijd schijnt ook de zon. Het wordt 10 of 11 graden. Morgen blijft het overwegend droog, maar het is wel koud met 8 graden. Na het weekend is het wisselvallig en nog altijd vrij koud.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In het Concertgebouw in Amsterdam is voor genodigden een herdenkingsbijeenkomst voor oud-premier Wim Kok. Er zijn toespraken van onder meer premier Rutte, FNV-voorzitter Busker, PvdA-leider Asscher en namens de familie zoon Marcel Kok. De NOS zendt de bijeenkomst live uit vanaf 14.55 uur op NPO 1, NPO Nieuws en Facebook. De uitvaart van Wim Kok is eerder op de dag in besloten kring.
  • De presidenten Erdogan, Poetin, Macron en bondskanselier Merkel overleggen in Istanbul over het conflict in Syrië. Onder meer bufferzone Idlib en het vluchtelingenprobleem komen aan bod.
  • In Harlingen doopt prinses Margriet de replica van het schip van zeevaarder Willem Barentsz. Daarna wordt het schip, als het goed weer is, te water gelaten. Bouwmeester Gerald de Weerdt is van plan er over een paar jaar mee naar Nova Zembla te varen, waar Barentsz in 1596 vast kwam te zitten in het ijs.

Wat heb je gemist?

De bestuurder van een auto die doorreed na een dodelijk ongeluk in Eindhoven heeft zich gemeld bij een politiebureau. Donderdagavond werd in Eindhoven een man aangereden die naast de weg liep. volgens Omroep Brabant op een plek waar geen voetgangers mogen lopen.

Hulpdiensten bij de plek van het ongeluk

Ander nieuws uit de nacht:

  • De meeste Ieren willen dat godslastering niet langer verboden is. Een meerderheid heeft zich in een referendum uitgesproken voor het schrappen van dit verbod uit de Ierse grondwet.
  • De ChristenUnie krijgt mogelijk voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker in de landelijke politiek. De partijtop wil dat senator Mirjam Bikker lijsttrekker wordt bij de Eerste Kamerverkiezingen. De leden stemmen er eind november op het partijcongres over.
  • Bij ons gaat de klok vannacht een uur terug, maar in Marokko niet. Daar heeft de regering op de valreep besloten dat in het Noord-Afrikaanse land het vanaf nu het hele jaar zomertijd is.

En dan nog even dit:

Wereldwijd gaan beurzen onderuit. Van paniek is weliswaar geen sprake, maar de nervositeit neemt toe. Onze economie-redacteur André Meinema sprak met verschillende deskundigen over de beursturbulentie. De beurshectiek van de afgelopen tijd lijkt vooral een overreactie:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl