Wim Kok bij een symposium in februari
NOS Nieuws

Oud-premier Wim Kok (80) overleden

Oud-premier Wim Kok is, 80 jaar oud, overleden. Hij was al een tijd ziek, hij leed aan een hartkwaal. Kok gaf als minister-president van 1994-2002 leiding aan de twee paarse kabinetten van PvdA, VVD en D66. Daarvoor was hij onder meer vakbondsvoorzitter, oppositieleider en minister van Financiën. In al die functies gold hij als een man met groot gezag.

Kok was negen jaar FNV-voorzitter. In 1982 sloot hij met werkgeversvoorzitter Van Veen het akkoord van Wassenaar. Dat akkoord over loonmatiging en arbeidstijdverkorting wordt gezien als een belangrijke bijdrage aan het herstel van de Nederlandse economie die in die jaren in een diepe crisis verkeerde.

Vier jaar later volgde Kok Joop den Uyl op als PvdA-leider. Na een aantal jaren in de oppositie maakte hij van de PvdA weer een regeringspartij. Als minister van Financiën in het derde kabinet-Lubbers was hij verantwoordelijk voor bezuinigingen op de WAO, wat tot een crisis in de PvdA leidde.

Aanzien

In 1994 werd Kok minister-president van het eerste kabinet zonder christen-democraten in driekwart eeuw. In zijn jaren als premier maakte de Nederlandse economie een krachtige groei door en nam de werkgelegenheid sterk toe. Kok persoonlijk bouwde een groot nationaal en internationaal aanzien op.

Hij maakte in 2002 zelf een eind aan zijn tweede kabinet, toen hij opstapte omdat hij de verantwoordelijkheid nam voor het drama in Srebrenica, zeven jaar eerder. Hij trok zich terug uit de politiek en had in de jaren daarna nog commissariaten bij onder meer ING en Shell.

Bekijk een overzicht van de carrière van Wim Kok.

Wim Kok had gezag in binnen- en buitenland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl