Rebellen begin deze week in het gebied dat de bufferzone gaat vormen AFP

Nog niet alle rebellen zouden vertrokken zijn uit het gebied rond de Syrische regio Idlib, waar morgen een gedemilitariseerde zone wordt ingesteld. Er bevinden zich nog strijders van de aan al-Qaida gelieerde rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham, meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat vanuit Coventry opereert. Volgens persbureau AP ziet het ernaar uit dat die niet op een confrontatie uit zijn.

Een maand geleden sloten Rusland en Turkije een akkoord voor de bufferzone die zo'n 15 tot 20 kilometer breed zal zijn en bewaakt zal worden door militairen uit de twee landen. De afspraak was dat de rebellen en Syrische regeringstroepen voor morgen uit het gebied zouden vertrekken.

Alle zware wapens zijn begin deze week uit het gebied weggehaald. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben meer dan duizend rebellen de gedemilitariseerde zone al verlaten.

De bufferzone wordt opgezet om een militaire confrontatie tussen de Syrische troepen en de oppositie, die Idlib als laatste bolwerk heeft, te voorkomen. Hulporganisaties waarschuwen al maanden voor een humanitaire ramp. Ongeveer drie miljoen mensen wonen in het gebied, bijna de helft van hen is ontheemd.

STER reclame