NOS Nieuws

Wekdienst 10/9: nieuw dreigingsbeeld en start inentingscampagne

Goedemorgen! De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) komt met een update over de kans op aanslagen in ons land en er begint een inentingscampagne tegen meningokokken.

Op de meeste plaatsen blijft het droog en is er af en toe zon. Het wordt 18 graden in het noordwesten tot 23 in het zuidoosten van het land. In de loop van woensdag en op donderdag is de regenkans groter en gaan de temperaturen omlaag.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De NCTV komt met een nieuw Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, nadat eind augustus op Amsterdam Centraal Station een aanslag is gepleegd. Het vorige dreigingsbeeld stamt uit maart, toen was het vier op een schaal van vijf. Dat betekent dat de kans op een aanval reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er een aanslag wordt voorbereid.
  • Een campagne om tieners te laten inenten tegen meningokokken gaat van start. In totaal krijgen dit jaar zo'n 130.000 jongeren een uitnodiging.
  • Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat presenteert in Rotterdam een nieuw mondiaal klimaatinitiatief. Het moet zorgen voor besef over de gevolgen van het veranderende klimaat, zoals hoogwater, droogte en extreem weer.

Wat heb je gemist?

Scholen moeten kinderen twee keer per dag een half uur laten sporten en bewegen. Dat adviseren de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een rapport.

Scholen hoeven op dit moment geen minimaal aantal uren sport en beweging aan te bieden. Als het aan de opstellers van het rapport ligt, wordt nu wettelijk vastgelegd dat schoolgaande kinderen twee keer een half uur per dag sporten en bewegen.

Ander nieuws uit de nacht

Les Moonves, de opgestapte topman

En dan nog dit:

"Een uitzonderlijke vondst", vindt de archeoloog de honderden gouden munten waarop hij in het Italiaanse Como stuitte. Ondanks dat de hoofdonderzoeker van het archeologisch team de munten niet in de supermarkt kwijt kan, noemt hij het "een schat van onschatbare waarde".

  • Ministerie van Cultuur
    De munten zouden van onschatbare waarde zijn
  • Ministerie van Cultuur | Facebook
    De munten in de amfoor
  • Ministerie van Cultuur
    De amfoor

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl