Rechts-populisten winnen fors bij verkiezingen Zweden
Bij de verkiezingen in Zweden heeft de rechts-populistische partij Zweden Democraten (SD) flink gewonnen. Met bijna alle stemmen geteld, koerst de SD af op 18 procent van de stemmen. Vier jaar geleden was dat 12,9 procent.
De SD lijkt daarmee de derde partij van het land te worden. De sociaaldemocraten van premier Löfven, die de afgelopen jaren regeerden in Zweden, blijven met 28 procent van de stemmen de grootste. Dat was 30 procent. De conservatieve partij Moderaterna is tweede met 23 procent.
Correspondent Rolien Creton omschrijft de verkiezingsuitslag als "een historische afstraffing" voor de sociaaldemocraten. Het is het slechtste resultaat in decennia.
Löfven zei in een toespraak voor zijn aanhangers dat hij wil aanblijven als premier. Hij erkende dat het moeilijk zal worden om een regering te vormen. Löfven riep de andere partijen op om verantwoordelijkheid te nemen en het traditionele "blok-denken" te doorbreken. Samenwerking met de SD sluit hij uit.
De stemming op de uitslagenavond was bij de Zweden Democraten uitbundiger dan bij de sociaaldemocraten:
De verkiezingen verliepen rumoerig. Verschillende Zweedse media berichten dat bij stembureaus stemmers en journalisten zijn lastiggevallen door leden van neonazistische bewegingen.
In aanloop naar de verkiezingen waren vluchtelingen en immigranten met afstand het meest besproken thema, aangezwengeld door SD-partijleider Åkesson.
Het Scandinavische land nam in 2015, tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, 163.000 migranten op. Dat was per hoofd van de bevolking meer dan enig ander land in Europa.
Åkesson koppelde dat aan het toenemende geweld door drugsbendes en problemen in buitenwijken van grote steden als Stockholm en Malmö. Hij voerde daarom een harde campagne tegen migratie.
Daarnaast wil Åkesson met Zweden uit de EU stappen. "Zweden heeft ademruimte nodig, we hebben een streng immigratiebeleid nodig", zei hij gisteren nog op een campagnebijeenkomst.
"Politieke instabiliteit"
De SD is in de jaren tachtig ontstaan als een neonazistische beweging. Åkesson benadrukte tijdens zijn campagne meerdere malen dat zijn huidige partij nazisme en racisme afzweert.
De gevestigde partijen betwijfelen dat. Zij lieten voor de verkiezingen al weten niet met de SD te willen samenwerken. Correspondent Rolien Creton verwacht dat door de winst voor de SD die boycot moeilijk te handhaven is.
"Er komt straks sowieso een minderheidsregering. Die is kwetsbaar, omdat de SD de macht heeft die regering te laten vallen. Zweden gaat ernstige politieke instabiliteit tegemoet", aldus Creton.