NOS Nieuws

Wekdienst 9/9: Zweden naar de stembus en drummen op het strand

Goedemorgen! Vandaag gaat Zweden naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. De grote vraag: blijft de sociaaldemocratische partij de grootste, of gaan de rechts-populisten winnen? En tweeduizend drummers zijn vandaag te vinden op het strand van Scheveningen.

Vandaag schijnt de zon vooral in het zuiden geregeld. In het noorden zijn meer wolken en daar kan ook nog een enkele bui vallen. Het wordt 19 graden op de Wadden tot 24 in het zuiden van het land.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Zweden worden vandaag de parlementsverkiezingen gehouden. Het beloven spannende verkiezingen te worden waarbij het vooral de vraag is hoe groot de rechts-populistische partij Zweden Democraten wordt.
  • In AFAS Live is een grote manifestatie van GroenLinks. Het is de slotbijeenkomst van de zogenoemde 'kantinetour' van partijleider Jesse Klaver, om aandacht te vragen voor problemen van werknemers in de publieke sector.
  • Het strand van Scheveningen staat vanmiddag in het teken van 2000 drummers. Het is een initiatief van Cesar Zuiderwijk, bekend van de rockband Golden Earring.
  • In Noord-Korea zijn de zogenoemde 'Massaspelen' weer terug. Op de 70ste verjaardag van Noord-Korea worden ze groter dan ooit.

Wat heb je gemist?

Griekenland wil af van pensioenafspraken met Europa. Premier Tsipras wil met de Europese partners overleg over de nieuwe korting op pensioenen. Die moeten volgens afspraak op 1 januari 2019 ingaan. Volgens de premier hoeven die afspraken niet nagekomen te worden, omdat het nu economisch beter gaat met het land.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog dit:

Het was het eerste relletje rondom de nieuwe Amerikaanse president in 2017: de discussie over de bezoekersaantallen bij de inauguratie van Donald Trump op 20 januari. Een fotograaf die officiële foto's van het evenement maakte, heeft nu toegegeven dat hij de foto's heeft bewerkt na een persoonlijke bemoeienis van Trump. Dat meldt The Guardian op basis van onderzoeksdocumenten.

De fotograaf sneed de foto's af waar de menigte eindigde op de foto, zodat het leek alsof het drukker was. Dat deed hij nadat Trump een nieuwe serie foto's vroeg op de eerste ochtend van zijn presidentschap. In de onderzoeksdocumenten die The Guardian in handen heeft, wordt gesproken over telefoontjes die ochtend tussen Trump, Spicer en The National Park Service (die de foto's maakte).

Inauguratie Obama (2009) - Trump (2017)

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl