Serena Williams (links) feliciteert een emotionele Naomi Osaka met haar US Open-titel
NOS Sport

Osaka verslaat gefrustreerde Williams in tumultueuze US Open-finale

Een sensationele Naomi Osaka heeft verrassend de US Open op haar naam geschreven. De pas twintigjarige Japanse was in een tumultueuze finale te sterk voor een gefrustreerde Serena Williams: 6-2, 6-4.

De 36-jarige Amerikaanse had bij winst het record van Margaret Court (24 grandslamtitels) geëvenaard. Ze was ook de favoriete, maar Osaka had daar geen boodschap aan.

De nummer negentien van de wereld speelde zonder vrees en had steeds een passend antwoord op de kanonskogels van haar opponente.

Osaka speelde in de eerste set foutloos, benutte haar twee breekpunten en sloeg die van Williams overtuigend weg.

Tumult in de tweede set

De tweede set was een verhaal apart. Williams kreeg al gauw een waarschuwing van umpire Carlos Ramos omdat ze aanwijzingen van haar coach Patrick Mouratoglou vanaf de tribune had gekregen. Dat is niet geoorloofd.

Williams was het er niet mee eens en dat maakte ze de umpire op rustige wijze ook duidelijk.

Het incidentje bezorgde Williams even een impuls, maar een woedeuitbarsting na een verloren punt (gebroken racket) leverde de zesvoudig winnares een strafpunt op.

Serena Williams gooit haar racket uit frustratie op de grond in de US Open-finale

Op dat moment knapte de emotionele Williams en keerde zich weer tot de umpire: "Jij bent mij een excuus schuldig! Ik heb in mijn leven nog nooit vals gespeeld!"

Ze noemde de scheidsrechter een dief en kreeg daarop een strafgame. Huilend deed ze bij de hoofdumpire haar beklag, maar tevergeefs.

Osaka hield zich ondertussen bewonderenswaardig rustig en benutte haar tweede matchpoint. Toen kwamen ook bij haar de tranen.

Naomi Osaka met de trofee na het winnen van de US Open-finale

Het einde van de partij was bizar, de speeches na afloop waren zo mogelijk nog surreëler.

De toernooiofficial werd getrakteerd op luid boegeroep door de woedende fans en de speelsters wisten zich door alle emoties geen raad meer.

Williams redt huldiging

Williams redde de huldiging door de winnares te troosten en met overslaande stem op te roepen te stoppen met het boegeroep en samen de zege van Osaka te vieren. Een ovationeel applaus volgde.

Serena Williams (rechts) troost Naomi Osaka bij de prijsuitreiking

Bij de Japanse, die even haar cap voor haar betraande ogen had geschoven, drong het langzaam door wat ze gepresteerd had.

"Het was altijd mijn droom om tegen Serena in een finale te staan", stelde ze bedeesd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl