Astronome Ewine van Dishoeck
NOS Nieuws

Wekdienst 4/9: beveiligers staken en belangrijke prijs voor astronome

Goedemorgen, de Nederlandse astronome Ewine van Dishoeck krijgt vandaag de prestigieuze Kavli Prijs, een soort Nobelprijs voor de sterrenkunde en beveiligers in het hele land staken.

Vooral in het zuiden en Flevoland kans op dichte mist. In de ochtend nog wat zon, maar later vandaag meer kans op buien, mogelijk met onweer en soms veel regen. Het wordt 22 tot 27 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Nederlandse Ewine van Dishoeck krijgt een prestigieuze prijs uit handen van de koning van Noorwegen. Ze is astronome en krijgt de Kavli Prijs, een soort Nobelprijs voor sterrenkunde. Van Dishoeck onderzoekt gaswolken in de ruimte waaruit later sterren en planeten ontstaan.
  • Beveiligers in het hele land leggen vandaag 24 uur het werk neer voor een betere cao. Er wordt bijvoorbeeld gestaakt bij asielzoekerscentra, Shell in Moerdijk en op de Vrije Universiteit in Amsterdam.
  • De Tweede Kamer is terug van reces en gaat weer beginnen met onder meer het vragenuurtje.
  • De nominaties voor de Gouden Kalveren worden bekendgemaakt. Op 5 oktober wordt duidelijk wie er met de Nederlandse filmprijzen vandoor gaat.

Wat heb je gemist?

De Belastingdienst heeft tientallen ouders die recht hadden op kinderopvangtoeslag bewust tegengewerkt. Dat schrijft Trouw op basis van interne stukken. Van 235 ouders was de kinderopvangtoeslag stopgezet, omdat ze een bureau hadden ingezet dat verdacht werd van fraude. Ze moesten daarom soms tienduizenden euro's terugbetalen. Vorig jaar bleek al dat de toeslag ten onrechte was stopgezet, maar bezwaarschriften werden pas na lange tijd in behandeling genomen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een Amerikaanse student met een Filipijnse achtergrond heeft een stunt uitgehaald in een McDonald's in Texas. Het viel hem op dat tussen alle foto's aan de muur waarop mensen hamburgers eten geen enkele Aziaat te zien was. Samen met een vriend maakte hij zelf een fotoposter, geheel in de stijl van de andere foto's bij de hamburgertent. Bij de kringloop kocht hij een oude McDonald's-polo en daarmee ging hij undercover om de poster op te hangen. 52 dagen later hangt de foto er nog steeds:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl