NOS Nieuws

Wekdienst 1/9: stille tocht in Chemnitz en John McCain herdacht

Goedemorgen! Pegida en AfD houden in de Duitse stad Chemnitz een demonstratie vanwege de steekpartij in de stad. In Washington is de uitvaart van de overleden senator John McCain.

Het is een vrij zonnige en nagenoeg droge zaterdag. Vanmiddag loopt de temperatuur uiteen van 19 graden op de Wadden tot 22 in Limburg. De wind is zwak en komt uit het oosten.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Duitse stad Chemnitz wordt een stille mars gehouden van de extreemrechtse AfD en de anti-islambeweging Pegida om het Duitse slachtoffer te herdenken van een steekpartij. Een Syriër en een Irakees worden verdacht. Het is al een week onrustig in Chemnitz.
  • Vanaf vandaag moeten alle nieuwe auto's voldoen aan nieuwe Europese testnormen voor eerlijke cijfers over verbruik en uitstoot. Als een auto meer uitstoot dan gedacht, betekent dat ook dat je meer BPM moet betalen.
  • In Schagen vindt de jaarlijkse mis plaats ter herdenking van de moord op de 18-jarige studente Tanja Groen. Ze verdween in 1993 toen ze van Maastricht naar haar kamer in het nabijgelegen Gronsveld fietste. De zaak, die vandaag 25 jaar geleden is, is nooit opgelost.
  • En de overleden Republikeinse senator John McCain wordt herdacht in Washington. McCain bepaalde voor zijn dood al dat de oud-presidenten Bush en Obama spreken. President Trump mag niet komen.

Wat heb je gemist?

In het Noord-Hollandse Anna Paulowna zijn drie tieners omgekomen bij een zwaar auto-ongeluk. Twee anderen raakten gewond. De slachtoffers zaten in dezelfde auto.

Ander nieuws uit de nacht:

  • VVD-Kamerlid en oud-minister van Defensie Jeanine Hennis gaat vanaf dit najaar de VN-missie in Irak leiden. Ze wordt Speciaal Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties.
  • De Amerikaanse actrice Vanessa Marquez is doodgeschoten door de politie, nadat ze agenten had bedreigd met een balletjespistool.
  • De Ugandese zanger-politicus Bobi Wine is alsnog vertrokken uit zijn thuisland. Hij vloog met een KLM-vlucht, zijn bestemming is nog niet bekend. Wine zat eerder in de gevangenis en zegt dat hij daar gemarteld is.

En dan nog even dit:

Het convenant dat modellenbureaus en tijdschriften in 2016 sloten en dat de gezondheid van modellen voorop stelde, lijkt tot nu toe weinig te helpen. Het dunne schoonheidsideaal in de mode-industrie staat nog als een huis, blijkt uit onderzoek door NOS op 3.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl