Vandaag tekenden verschillende partijen uit de modellenwereld een initiatief voor een gezondere carrière voor modellen. De afspraken moeten onder meer extreem dunne modellen voorkomen. "Alles draait om gezondheid", zegt Freek Koster van modellenbureau Touché Models, één van de ondertekenaars.
"In principe gaat het in Nederland goed, maar in het buitenland zitten wel meisjes die heel rank zijn", zegt hij. "Het is goed dat wij als Nederland het voortouw nemen en het juiste voorbeeld geven."
Koster vindt het belangrijk dat er aandacht komt voor de juiste voeding van de modellen en bijvoorbeeld rustmomenten. "Als wij een meisje scouten vragen we altijd hoe haar voedingspatroon is en of ze bijvoorbeeld sport. Als blijkt dat het daar niet goed mee zit, dan zeggen we haar dat dit niet het juiste vak is", zegt Koster.
Ook daarna worden de modellen volgens Koster continu in de gaten gehouden. "Ze komen hier langs of we skypen. Ook worden ze goed begeleid, ook als ze in het buitenland zitten. Als er iets mis is, trekken we aan de bel."
Door het convenant wordt het volgens Koster voor modellenbureau's ook mogelijk om elkaar onderling aan te spreken. "En we hopen dat er zich nog meer bureau's aansluiten."
Oud-model Imme Visser (26) is minder te spreken over het convenant. Het is mooipraterij, zegt ze. "Ik vind dit soort initiatieven altijd een beetje onzin. Er staat niet concreet in wat er gaat gebeuren."
Imme was 18 jaar toen ze voor het eerst modellenwerk deed. "Meteen werd verteld dat het heel hard werken is. Ik moest het vergelijken met topsport."
Ook werd haar gezegd dat er 12 centimeter van haar heupomvang af moest, omdat ze te breed was voor het modellenwerk. "Je hoort een getal, maar weet niet hoeveel dat is en hoe moeilijk het te realiseren is. Het is een intense industrie, waar je als jongvolwassene eigenlijk geen realistisch beeld van hebt."
Ze besloot het toch te doen, ook omdat de druk hoog was. "Soms kreeg ik mailtjes met de vraag 'hoe gaat het met de centimeters?'", zegt Imme.
Ze was bang om haar mail te openen, of dat haar modellenbureau boos zou worden dat ze niet genoeg was afgevallen. "Er worden continu beloftes gedaan. Ze zeggen als je dit of dat doet, mag je naar New York of krijg je een bepaalde opdracht."
Ik werd er misselijk van om wéér eieren te moeten eten.
Imme kreeg een eiwitdieet waarbij ze geen fruit en koolhydraten meer mocht eten. "Ik ontbeet met eieren en at de hele dag vlees. Ik werd er na een tijdje misselijk van om wéér eieren te moeten eten. Op die leeftijd wist ik niet goed hoe ik mijn dieet moest invullen, dus at ik niet goed."
'Nee joh, ik ben helemaal niet dun', zei Imme altijd. Maar na een jaar afvallen kwam bij haar toch het besef. "Ik was bij een shoot en keek in de spiegel. Toen zag ik hoe dun mijn benen eigenlijk waren."
Dat was het moment om te stoppen. Wanneer ze een openhartig mailtje naar haar personal trainer stuurt, krijgt ze terug 'dat ze het waarschijnlijk niet genoeg wilde'. Later maakt ze de overstap naar zogeheten plussizemodellenwerk.
"Je denkt constant dat het aan jou ligt. Ze zeggen het niet expliciet, maar je voelt dat je geen kritiek kan geven", zegt Imme. Volgens haar is het convenant in theorie dan ook heel mooi, maar zou het pas echt werken als er concrete regels komen. Ook pleit ze voor een soort vakbond, waarmee modellen samen bureau's aansprakelijk kunnen stellen die zich er niet aan houden.
In Frankrijk werden eind vorig jaar nog zulke concrete maatregelen genomen. Daar moeten modellen nu een doktersverklaring hebben om te bewijzen dat ze gezond zijn.