Bobi Wine vorige week in de rechtbank AFP

Zanger-politicus Bobi Wine verlaat alsnog Uganda

time icon

De Ugandese zanger-politicus Bobi Wine is alsnog vertrokken uit Uganda. Tegen middernacht lokale tijd is hij op het vliegveld Entebbe met een KLM-vlucht vertrokken naar Amsterdam. Zijn eindbestemming is niet bekend.

Vanochtend nog was Bobi Wine opgepakt op het vliegveld. Hij werd volgens de politie naar een ziekenhuis in de hoofdstad Kampala gebracht. Onduidelijk is of dat ook echt is gebeurd. Evenmin is er iets bekend over de redenen dat hij nu wel mag vertrekken.

Het 36-jarige parlementslid, wiens officiƫle naam Robert Kyagulanyi Ssentamu luidt, wilde naar Washington vliegen voor een medische controle. Hij heeft in de gevangenis gezeten en zegt dat hij is gemarteld. Bij zijn vertrek werd hij in een rolstoel en uitgerust met krukken naar het vliegtuig gereden.

Op weg naar het vliegtuig werd hij door luchthavenpersoneel uitgezwaaid en werden er foto's gemaakt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bobi Wine wordt naar een KLM-toestel gebracht

Bobi Wine werd half augustus opgepakt in de noordelijke stad Arua nadat een konvooi van president Museveni, die al 32 jaar aan de macht is, was bekogeld met stenen. Vermoedelijk was dat het werk van aanhangers van Wine, die zelf ook in Arua op campagne was. Zijn chauffeur werd door ordetroepen doodgeschoten en Wine werd met andere parlementsleden en tientallen aanhangers gearresteerd. Hij is beschuldigd van hoogverraad.

Bobi Wine is populair onder jongeren, die genoeg hebben van het regime van Museveni. Die liet vorig jaar een beperking voor de leeftijd van presidenten uit de grondwet schrappen, zodat hij de macht kon houden. Tal van prominente muzikanten, onder wie Coldplay-zanger Chris Martin, zangeres Angelique Kidjo en Brian Eno veroordeelden zijn arrestatie in een open brief.

STER Reclame