NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 14/5: de examens beginnen en VS-ambassade naar Jeruzalem

Goedemorgen! Vandaag zijn de eerste eindexamens in het middelbaar onderwijs en in Jeruzalem is de officiële opening van de Amerikaanse ambassade.

Vanochtend breekt de zon op steeds meer plaatsen door. Het blijft droog en met 24 tot 26 graden wordt het zomers warm. Dinsdag is het ook droog, zonnig en vrij warm. Daarna wordt het koel en licht wisselvallig.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Spannende tijden voor middelbare scholieren en hun ouders: de eindexamens beginnen. Op het vmbo wordt afgetrapt met Nederlands en Engels, de havisten doen natuurkunde en de vwo'ers wiskunde.
  • De Verenigde Staten openen vandaag officieel hun ambassade in Jeruzalem. Ivanka Trump is ervoor naar Israël gereisd. De hele verhuizing van de ambassade vanuit Tel Aviv gaat wel een paar jaar duren.
  • Vanmiddag komt Natuurmonumenten met cijfers over het aantal insecten in Nederland. Eerder bleek dat in Duitsland driekwart van de vliegende insecten is verdwenen.
  • De sportbonden praten in de sportkoepel NOC*NSF over het rapport van de commissie-De Vries over grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksuele intimidatie.
  • Het Catalaanse parlement stemt over een nieuwe regiopresident. Waarschijnlijk stemmen de regionale parlementariërs in met de benoeming van Quim Torra. Hij is een vertrouweling van de vorige regiopresident, Carles Puigdemont.

Wat heb je gemist?

Bij het hoofdbureau van de politie in de Indonesische stad Surabaya is een explosie geweest. Het zou om een zelfmoordaanslag gaan. Er zijn slachtoffers, maar onduidelijk is hoeveel. Gisteren waren er al bomaanslagen op kerken in de tweede stad van Indonesië. Zeker dertien mensen kwamen toen om. IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De aanslagen werden gepleegd door zes leden van één familie.

Ander nieuws uit de nacht

Hoofdrolspelers Jeff Bridges, Steve Buscemi en John Goofdman

En dan nog dit

Vandaag is The Dude Day. Twintig jaar geleden kwam de film The Big Lebowski uit, de cultkomendie van de Coen-brothers met Jeff Bridges in de rol van Lebowski, alias The Dude. Vandaag wordt in veel bioscopen de film nog eens vertoond, vaak met speciale acties. Zo krijg je op veel plaatsen een gratis drankje als je net als Jeff Lebowski in je kamerjas komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl