NOS NieuwsAangepast

Huisartsen bieden genetische test voor de zwangerschap aan

Stellen die een kinderwens hebben, maar eerst willen laten testen wat de kans is dat hun baby aan een ernstige ziekte lijdt, kunnen straks bij zes huisartsen in Groningen of Friesland terecht. Dat bevestigen huisartsen naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Speciaal getrainde huisartsen bieden tegen de kostprijs van 950 euro een dna-dragerschapstest aan, ook aan stellen die geen patiënt van hun praktijk zijn.

Het is voor het eerst dat zo'n test bij huisartsen beschikbaar is. De afgelopen twee jaar liep er al een proef van het Universitair Medisch Centrum Groningen bij vijftien huisartsen. Daaraan konden alleen stellen die ook patiënt waren bij deze huisartsen meedoen. De zes huisartsen die nu verder gaan komen uit deze groep van vijftien.

Toch zwanger, vlokkentest

De test onderzoekt 90 genen van de man en de vrouw op 70 zeer ernstige erfelijke ziekten. De kans dat zowel de man als de vrouw drager is van dezelfde genetische afwijking is 1 op de 150. De kans dat hun baby de ziekte krijgt is dan 25 procent.

Stellen die zich niet laten afschrikken door een verhoogd risico op een ernstige ziekte, kunnen na de conceptie met behulp van een vlokkentest nagaan of de vrucht inderdaad de ernstige ziekte heeft. Er zijn ook andere alternatieven, zoals gebruik maken van een zaad- of eiceldonor die geen drager is van de ziekte.

Om de aanwezigheid van aandoeningen zoals het syndroom van Down vast te stellen, kunnen zwangere vrouwen sinds een paar jaar via een bloedafname een NIP-test laten doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl