Een crimineel die op klaarlichte dag voor een school wordt doodgeschoten met automatische wapens. Een 'vergismoord' waarbij een onschuldige doelwit wordt van een afrekening. Een afgehakt hoofd. Een vrouw van een drugscrimineel die voor de ogen van haar kinderen overhoop wordt geschoten. En nu, voor het eerst in Nederland, is een broer van een crimineel doodgeschoten, die kroongetuige is in een rechtszaak over de reeks liquidaties die ook wel de 'Mocro-oorlog' wordt genoemd.
Het zijn afrekeningen die gekenmerkt worden door enorm zwaar vuurwapengeweld. De daders lijken zich weinig tot niets aan te trekken van omstanders. En ook criminelen lijken doodsbang.
Het groeiende geweld verbaast ook advocaat Sander Janssen. Hij promoveerde op het beleid rond het inzetten van kroongetuigen. "Er wordt al een tijdje in dit milieu gedreigd richting familie van kroongetuigen. Maar het is voor zover ik weet in Nederland nooit eerder gebeurd dat een familielid van een getuige op zo'n manier te grazen wordt genomen."
Volgens Janssen, een ervaren advocaat die momenteel ook Willem Holleeder bijstaat, is de mate van geweld tussen criminelen onderling de laatste jaren enorm gegroeid. "Het is niet per se mijn specialiteit of mijn professie, maar ik denk wel dat je kan zeggen dat in de eerdere generatie criminaliteit toch wel wat onderlinge normen en regels golden, over het niet aan elkaars familie komen bijvoorbeeld. En ik denk dat je ook wel kan zeggen dat die grenzen aan het vervangen zijn, dat men grenzelozer geworden is."
Grote vraag is natuurlijk wat de impact van de moord op de broer is op het proces. Zo zou de kroongetuige ervoor kunnen kiezen om zijn verklaring weer in te trekken.
Toch hoeft dat volgens advocaat Janssen nog niet te betekenen dat de zaak wankelt. "Als dat gebeurt, dan zijn die verklaringen daarmee nog niet ongeldig. Die verklaringen liggen er gewoon. De wet draagt de rechter op om zorgvuldig en grondig de betrouwbaarheid van een kroongetuige te toetsen. Dus op het moment dat hij weigert verklaringen af te leggen, wordt die toetsing moeilijker en moeizamer. Maar het is zeker niet zo dat die verklaringen van tafel zijn."
Wel kan de moord op het familielid van een kroongetuige volgens Janssen toekomstige zaken moeilijker maken, omdat kroongetuigen nog meer rekening zullen houden met gevaar voor hun naasten. "Iedereen schrikt daar natuurlijk van. En dat kan een reden kan zijn om het niet te doen."