De doorzeefde auto na de liquidaties in de Staatsliedenbuurt in 2012
Aangepast

De Mocro Maffia: een heel ander kaliber crimineel

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Mirjam Bartelsman

    verslaggever

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Mirjam Bartelsman

    verslaggever

Maandag begint de rechtszaak tegen drie verdachten van een liquidatie in de Staatsliedenbuurt eind 2012. Bij de schietpartij, midden in een woonwijk in Amsterdam-West, worden twee mannen geliquideerd en een derde weet te ontsnappen.

De brute daad bevestigt de strijd die gaande is tussen de twee groepen binnen de zogenoemde 'Mocro Maffia', criminelen veelal van Marokkaanse of Antilliaanse afkomst. Al voor de moordpartij in de Staatsliedenbuurt was er veel gerommel in de Amsterdamse onderwereld.

Nieuwsuur reconstrueert wat leidde tot de liquidatie, sprak met omwonenden, de hoofdofficier van justitie en met misdaadverslaggever Paul Vugts.

De Mocro Maffia, een heel ander kaliber crimineel

Het begint allemaal in maart 2012 in Antwerpen. Een groep Marokkaanse Amsterdammers laat 200 kilo cocaïne de Antwerpse haven binnenkomen. Ook Benaouf A. is erbij, een jonge crimineel die zich nog moet bewijzen in het wereldje. Als blijkt dat de cocaïne niet van boord is gesmokkeld, maar 'geript' door een rivaliserende groep onder leiding van de bekende crimineel Gwenette Martha, gaat Benaouf A. verhaal halen.

Gewelddadige aanslagen

Leden van de rivaliserende groepen worden door A. en consorten uitgehoord en gemarteld om de verdwenen coke te achterhalen. Dat schiet bij Martha in het verkeerde keelgat en hij zet een prijs op het hoofd van Benaouf A. Dat is de aanleiding tot een reeks gewelddadige aanslagen in het centrum van Amsterdam.

Zeven jongens van de rivaliserende groepen vinden de dood nog voor de avond van 29 december 2012, de avond van de liquidatie in de Staatsliedenbuurt.

Gracht in

Om half 11 ’s avonds parkeren Youssef Lkhorf en Said El Yazidi hun zwarte Range Rover in die buurt. Bij hen is Benouaf A. Ze lopen naar de hoek van de straat waar ze een afspraak hebben; een groepje mannen staat hen al op te wachten. Al snel ontstaat er een confrontatie, er wordt geschoten en het groepje stuift uiteen op zoek naar beschutting.

Youssef en Said proberen naar hun auto te komen, maar worden doorzeefd met kogels vanuit twee auto's die langsrijden. Benouaf A., het voornaamste doelwit van de schutters, weet de gracht in te duiken en houdt zich schuil tussen twee woonboten.

Kogelgaten in woonboot

De woonboot van Corinne Colijn ligt aan het Van Bossepad, in de normaal zo rustige Staatsliedenbuurt. Ze herinnert zich de avond van 29 december nog goed, lekker op de bank televisie kijkend stoort ze zich aan het harde vuurwerkgeluid buiten. Pas als ze naar bed wil gaan ziet ze kogelgaten in de muren van haar boot.

"Ik was achteraf heel erg blij dat mijn zoon die avond bij zijn vader was. Een van die kogels is namelijk rakelings over zijn bed gevlogen. Gelukkig vindt hij het vooral een heel spannend verhaal."

Het was een heel vriendelijke jongen en ook zo beleefd. Hij bleef maar zeggen dat hij mijn plavuizen helemaal natmaakte.

Een Amsterdamse woonbootbewoonster over Benouaf A.

Beleefde jongeman

Ook Anneke van Sijp heeft een woonboot op de locatie van de liquidatie. Ze loopt iedere avond een rondje met haar hond, ook op de avond van de schietpartij. Ze staat al bijna weer op haar stoep als ze harde knallen hoort en terwijl ze haar hond tot kalmte probeert te manen, hoort ze een plons naast haar boot gevolgd door geroep om hulp.

"Het was een jongeman en hij zei mevrouw, wilt u alstublieft de politie bellen, ze hebben op me geschoten," vertelt ze Nieuwsuur. Van Sijp helpt de man het water uit en laat hem binnen op haar boot.

"Het was een heel vriendelijke jongen en ook zo beleefd. Hij bleef maar zeggen dat hij mijn plavuizen helemaal natmaakte." Het is Benouaf A. en lang blijft hij niet bij Van Sijp binnen. "Ik vroeg of hij was geraakt, hij keek onder zijn shirt en was ongedeerd. Nee, zei 'ie, ik heb helemaal niks, maar nu moet ik gaan want ik moet mijn vriend zoeken."

Nieuwe aanpak

De twee vermoedelijke schutters, Adil A. en Anouar B. staan vanaf maandag terecht. Een andere betrokkene bij de aanslag is al veroordeeld tot 20 jaar cel. Het is een van de weinige rechtszaken die gevoerd worden naar aanleiding van de reeks liquidaties. Het zijn er inmiddels ruim 30. In veel gevallen zijn de daders spoorloos of zelf doodgeschoten in de oorlog tussen de criminelen.

Volgens hoofdofficier van justitie Theo Hofstee is de liquidatiegolf nog niet uitgedoofd. Hij sluit niet uit dat er uit angst door sommige criminelen preventieve maatregelen worden genomen en dat ze voor de zekerheid vijanden uit de weg ruimen. "We kunnen nieuwe afrekeningen niet voorkomen, maar we doen er wel zo veel mogelijk aan om het geweld in te dammen."

De nieuwe aanpak van politie en justitie is succesvol, zegt Hofstee tegen Nieuwsuur. "We zitten de criminelen dichter op de huid en zetten veel meer in op degenen die ze nodig hebben, zoals wapenhandelaren en de leveranciers van auto's."

Lastpakjes en hangjongeren

Misdaadjournalist van Het Parool Paul Vugts schreef een boek over de nieuwe generatie misdadigers van de Mocro-Maffia. "Het zijn lastpakjes en hangjongeren uit Amsterdam-West die in rap tempo doorgroeien tot straatrovers, overvallers en uiteindelijk willen meedoen in de drugshandel.

"Ze komen heel gemakkelijk aan wapens en doen ook niet moeilijk over het gebruik ervan. Ze gebruiken echt zeer grof geweld." In zijn boek Doorgeschoten schrijft Vugts dat de Amsterdamse recherche met de huidige middelen machteloos staat tegenover deze nieuwe generatie criminelen.

"Neem het voorbeeld van de Staatsliedenbuurt waar met oorlogsgeweld twee jongens zijn gedood midden in een woonwijk. De kogels zitten in de gevels, er werd geschoten met automatische wapens. Dit is een heel ander kaliber crimineel."

Misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl