Het aantal liquidaties in de Amsterdamse onderwereld zal verminderen door een nieuwe aanpak van politie en justitie. Dat verwacht de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee.
Politie en justitie sporen niet alleen meer achteraf de uitvoerders van een liquidatie op, maar proberen veel vaker de criminele groepen achter de liquidaties in kaart te brengen, juist om liquidaties te voorkomen. "We zetten veel meer in op degenen die ze nodig hebben, zoals wapenhandelaren en de leveranciers van auto's. We zitten de criminelen veel dichter op de huid", zegt Hofstee tegen Nieuwsuur.
In een paar zaken denken we dat we een liquidatie hebben voorkomen.
Wapenvondsten
Volgens Hofstee is die aanpak succesvol. "In 1,5 jaar hebben we 13 tot 14 grote wapenvondsten gedaan, met verdachten erbij. In een paar zaken denken we dat we een liquidatie hebben voorkomen."
Hofstee zegt dat politie en justitie niet machteloos staan tegenover de criminelen. "Een aantal verdachten is veroordeeld, tot forse straffen. We komen heel dicht in de buurt van de criminelen en het aantal liquidaties zal daardoor verminderen."
Liquidatiegolf
Sinds 2012 kampt Amsterdam met een liquidatiegolf, waarbij ook gewone Amsterdammers gevaar lopen. In 2,5 jaar tijd zijn er ruim 30 liquidatiepogingen geweest, met als gewelddadig hoogtepunt een schietpartij in de Staatsliedenbuurt in december 2012, waarbij twee jonge criminelen om het leven kwamen en een derde, het vermoedelijke doelwit van de criminele actie, wist te vluchten.
Nieuwsuur reconstrueert vanavond wat leidde tot de liquidaties in december 2012, sprak met omwonenden in de Staatsliedenbuurt, met hoofdofficier van justitie Hofstee en met misdaadverslaggever Paul Vugts van Het Parool. Vanavond op NPO 2 om 22.00 uur.