Plan Witte Huis wapenwetgeving verhoogt minimumleeftijd niet
Het Witte Huis schrikt er voorlopig voor terug om de minimumleeftijd voor het kopen van sommige wapens, zoals het semi-automatische geweer AR-15, te verhogen van 18 naar 21 jaar. President Trump had daar vorige maand na het bloedbad op een school in Florida voor gepleit. Democraten en activisten beschuldigen Trump ervan te zijn gezwicht voor de machtige wapenlobby NRA.
Het plan van aanpak van het Witte Huis voorziet in het instellen van een federale commissie onder leiding van minister van Onderwijs Betsy DeVos. De commissie moet onder meer het verhogen van de minimumleeftijd bekijken. Een Witte Huis-medewerker antwoordde op vragen van journalisten dat de leeftijdskwestie op het terrein van de staten ligt.
Het Witte Huis wil daarnaast geld beschikbaar stellen voor vuurwapentraining van leraren en het aantrekken van veteranen en oud-agenten als leraren. Ideeën die kunnen rekenen op de sympathie van de NRA, maar lerarenbonden waarschuwen dat scholen "niet meer wapens binnen hun muren nodig hebben". Ook moet de achtergrondcontrole en het nagaan van de mentale gesteldheid van kopers van vuurwapens worden verbeterd.
DeVos noemde de voorstellen "zinvolle stappen die direct genomen kunnen worden om scholieren te beschermen". Het bewapenen van leraren is controversieel en stuit op weerstand van onder meer lerarenbonden.
'Babystapjes'
Bij de schietpartij op de school in Parkland in Florida werden 17 mensen gedood. De 19-jarige aanvaller en oud-leerling van de school deed dat met een AR-15, een wapen dat hij legaal had gekocht. Scholieren die de schietpartij overleefden en nabestaanden deden na de moorden een emotionele oproep om de wapenwetten strenger te maken.
Trump zei daarna dat hij persoonlijk was geraakt door hun verhalen en dat hij de verhoging van 18 naar 21 jaar wel zag zitten, ook al was tegen het zere been van de NRA. Hij vond dat Congresleden niet zo bang moesten zijn voor de wapenlobby. "Over mij hebben ze minder macht", zei hij onder meer tijdens een bijeenkomst met Republikeinen en Democraten. Trump kreeg tijdens zijn campagne voor de presidentsverkiezingen 30 miljoen dollar van de NRA.
De leider van de Democraten in de Senaat zegt dat het Witte Huis babystapjes zet die erop zijn gericht om vooral de NRA niet voor het hoofd te stoten. De Democraten willen de verkoop van wapens aan particulieren verbieden.
In Florida werd de wetgeving na de moordpartij op de school aangepast, waardoor de minimumleeftijd om wapens te kopen omhoog ging. De Republikeinse gouverneur Rick Scott tekende een paar dagen geleden de wet. De NRA klaagt nu de staat Florida aan om de aanpassingen ongedaan te maken, die zouden ongrondwettig zijn.
Ook bedrijven zoals Walmart verhoogden de minimumleeftijd voor het kopen van wapens. De winkels zijn daardoor ook in een juridische strijd verwikkeld, met een 20-jarige man die vindt dat zijn rechten onder het tweede amendement van de grondwet worden geschonden. Daarin is vastgelegd dat burgers wapens mogen bezitten en dragen.
Na een andere schietpartij, vorig jaar in Las Vegas, wilde Trump zogenoemde bump stocks verbieden. Het ministerie van Justitie heeft daartoe maatregelen genomen die in de afrondende fase zijn. Waarschijnlijk zal ook dit door de NRA worden aangevochten.